lockdown-kleinoyn-ta-scholeia-se-oli-tin-ellada-106986
15:39

Lockdown: Κλείνουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα

15:39
News_Room

Κλειστά σχολεία: Οριζόντιο lockdown στα σχολεία όλης της χώρας, εισηγείται προς την κυβέρνηση η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Κλειστά σχολεία: Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε «βαθύ κόκκινο» για 9 ακόμα περιοχές. Συγκεκριμένα για τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης για τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγούνται να συνεχιστεί το lockdown μέχρι και το τέλος Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψιν τη μελανή επιδημιολογική εικόνα στο σύνολό της τόσο για την Αττική όσο και για την επικράτεια. Τα στοιχεία για τις εκατοντάδες νοσηλείες στο ΕΣΥ, ιδίως στην Αττική, καθόρισαν επίσης την αρνητική θέση των ειδικών για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Κλειστά σχολεία: Τι λένε οι επιστήμονες

Τις τελευταίες ώρες, η βασική κριτική που ασκείται είναι ότι μία επιτροπή από επιστήμονες ιατρούς καλείται να λάβει αποφάσεις που αφορούν και την οικονομία της χώρας.

Advertisement

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, μιλώντας στο MEGA: «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Advertisement

«Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», συμπλήρωσε στη συνέχεια

Μάλιστα πρότεινε να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

Advertisement

Σχολιάζοντας την υπόθεση η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, σημείωσε πως «η κυρία Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση».