lockdown-telos-anoigoyn-agora-kai-scholeia-amp-8211-kleidosan-oi-imerominies-gia-chalarosi-ton-metron-104061
11:44

Lockdown τέλος: Ανοίγουν αγορά και σχολεία – «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για χαλάρωση των μέτρων

11:44
Newsroom

Lockdown: Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι μία εβδομάδα αποφάσεων για το τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Οι επιστήμονες αναμένεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, να καταλήξουν στην εισήγησή τους σχετικά με το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπόριου, αλλά και των σχολείων.

Lockdown: Λιγοστά περιθώρια αισιοδοξίας

Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό, διότι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει φτάσει τους 735. Παράλληλα στο σύνολό τους οι νοσηλευόμενοι είναι 5.125. Ωστόσο είναι σχεδόν αντιληπτό, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, πως το υφιστάμενο lockdown δεν αποδίδει όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν οι εισηγήσεις. Προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να μπούμε σε μία φάση σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Advertisement

Με τον Απρίλιο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών το σχέδιο χαλάρωσης του lockdown αυτό απλώνεται σε έναν ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων έως το Πάσχα και με το «μάτι» στο καλοκαίρι, που αποτελεί εκπεφρασμένη επιθυμία όλων να είναι καλύτερο από το περσινό. Για να επιτευχθεί αυτό, στην φαρέτρα της η Πολιτεία έχει τον εμβολιασμό ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί κατά πολύ τον Απρίλιο, τα self tests και ένα μείγμα άρσης των μέτρων που βασίζεται στον κανόνα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει».

Στην παρούσα φάση στο κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν να αποφύγουν να θέσουν ημερομηνίες στο τραπέζι. Αυτό, διότι ήδη έχουν χαθεί δύο εβδομάδες, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των δεικτών. Η καλλιέργεια προσδοκιών δεν μετουσιώνεται στην πραγματικότητα. Δείχνει να έχει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα στους πολίτες, αλλά και την αγορά. Το βασικό που θα κρίνει τις αποφάσεις είναι η πορεία της πανδημίας. Όταν επιβεβαιωθεί η επιπέδωση της καμπύλης, η οποία θα σημάνει την είσοδο σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης των δεικτών και σε δεύτερο χρόνο αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, τότε θα μπορέσουν οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως για την μερική επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Advertisement

Advertisement

Το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι αυτό του λιανεμπορίου. Η πίεση από την αγορά είναι μεγάλη. Πλέον, έχει διαφανεί πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια ακόμα και στο επιδημιολογικό σκέλος. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλά για άνοιγμα του «μικρού» λιανεμπορίου το οποίο υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσει μέχρι και στην μείωση των κρουσμάτων.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου τώρα, όπως όλα δείχνουν οι επιλογές είναι δύο. Από την μία υπάρχουν «φωνές» για αξιοποίηση του click away και του click in shop και από την άλλη για πλήρη απελευθέρωση με μόνους περιορισμούς τον αριθμό των καταναλωτών στα καταστήματα και την υποχρέωση χρήσης του 13032 το οποίο θα έχει αυστηρό πλαίσιο τριών ωρών μία φορά την ημέρα. Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως, φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς να ακούσουν το «ναι» από τους επιστήμονες για την δεύτερη επιλογή μιας και ο κόσμος της αγοράς θέλει να φτάσει όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κανονικότητα.

Lockdown: Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης πάντως, έδωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος ο οποίος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ προσδιόρισε μία τέτοια εξέλιξη στις αρχές Απριλίου. Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι στην παρούσα φάση είναι η 5η Απριλίου ή εσχάτως η 12η.

Advertisement

Μιλώντας για τους παράγοντες των self tests, του εμβολιασμού αλλά και της βελτίωσης του καιρού ο κ. Σκέρτσος μίλησε για ένα «ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας». Σχετικά με τις ημερομηνίες του ανοίγματος ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει μια συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών.

«Έγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», είπε.

Σχετικά με τα σχολεία τώρα, οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τις προτάσεις από το υπουργείο Παιδείας και θα κληθούν να αποφασίσουν εάν είναι ασφαλές για να επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσές τους. Συγκεκριμένα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν καταρχήν τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Προϋπόθεση, η υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών.

Advertisement

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Άλλο ένα «μέτωπο» για το οποίο είναι πιθανόν να αποφασίσουν αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες είναι αυτό των διαδημοτικών μετακινήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ίσως ενταχθούν στο πλαίσιο μέτρων που πιθανολογείται να ισχύει από την Δευτέρα και ειδικά αυτές να επιτραπούν το ερχόμενο Σάββατο. Πάντως όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς το θέμα είχε συζητηθεί πρόσφατα και παρά τις αρχικές διαθέσεις και την δημοσιοποίηση του ζητήματος τελικά δεν δόθηκε το πράσινο φως. Μοναδική χαραμάδα η χρήση του 6 στο 13033 από τους πολίτες για την μετακίνησή τους εκτός δήμων προκειμένου να απολαύσουν υπηρεσίες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Lockdown: Πού θα είναι υποχρεωτικά τα self tests

Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό. Θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Μέσω της τελευταίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Lockdown: Οι δηλώσεις της Αριστοτελείας Πελώνη

Για τον σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα μίλησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας. Στόχος είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, τόνισε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα. Nα δοθούν “ανάσες” στην κοινωνία. Επίσης, να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Διαχώρισε το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το έκανε, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για αυτές. Νωρίς είναι και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, εκτίμησε πως θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου. Φυσικά, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.