megali-evdomada-ti-metra-ischyoyn-gia-metakiniseis-orario-lianemporio-sms-kai-self-test-92309
10:50

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι μέτρα ισχύουν για μετακινήσεις, ωράριο, λιανεμπόριο, sms και self test

10:50
Χριστίνα Προφαντή

Προσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα ενόψει Πάσχα. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Αναλυτικά τι ισχύει για την Μεγάλη Εβδομάδα

Advertisement

Self – test στο δημόσιο

Μικρές ουρές πραγματοποιήθηκαν χθες έξω από τα φαρμακεία προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να προμηθευτούν το self – test το οποίο είναι υποχρεωτικό για να μπορέσουν να προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους. Ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση των εργαζομένων στον τόπο εργασίας τους.

Τo self – test είναι υποχρεωτικά από την Μεγάλη Εβδομάδα για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Σε όσους εργάζονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στους δικαστικούς υπαλλήλους. Επίσης στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και στους εργαζόμενους στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Advertisement

Advertisement

Στις 22:00 η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Κατά μία ώρα μειώνεται από σήμερα η απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα θα ισχύει από τις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που ήταν μέχρι χθες. Από την Δευτέρα 3 Μαΐου που θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από 11 το βράδυ και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί. Οι μετακινήσεις – όπως είναι ήδη γνωστό – επιτρέπονται μόνο εντός περιφέρειας καθώς τα υπερτοπικά ταξίδια απαγορεύονται.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησιές

Ιδιαιτέρως αυστηρά θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις εκκλησίες, καθώς όσοι θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο των ναών θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα και να υπάρχει απόσταση 10 τ.μ. μεταξύ των ατόμων. Εντός των εκκλησιών επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ. ενώ για τους ιερείς τους ψάλτες και το προσωπικό είναι η υποχρεωτική η διενέργεια self – test.

Advertisement

Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο πέριξ των ναών και δεν θα υπάρχει πομπή των πιστών ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός των εκκλησιών και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρηση αποστάσεων και την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Οι ακολουθίες μέχρι την Μ. Τετάρτη θα ξεκινούν στις 6:30 το απόγευμα, την Μ. Πέμπτη στις 5:30 και την Μ. Παρασκευή στις 6:00. Για πρώτη φορά και λόγω της πανδημίας όπως συζητήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής και με την σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων η τελετή την Ανάστασης θα γίνει στις 9 το βράδυ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι της 10 που θα ξεκινήσει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων:

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00

Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά

Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

Advertisement

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τέλος σε ισχύ βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.