polemos-stin-oykrania-anatrichiastikes-oi-eikones-me-ekatontades-amachoys-nekroys-ston-poli-mpoytsa-amp-8211-pagkosmia-orgi-55065
09:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατριχιαστικές οι εικόνες με εκατοντάδες αμάχους νεκρούς στον πόλη Μπούτσα – Παγκόσμια οργή

09:55
Newsroom

Αποτροπιασμό και διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι ανατριχιαστικές εικόνες με εκατοντάδες νεκρούς στους δρόμους της ουκρανικής πόλης Μπούτσα, στην περιφέρεια του Κίεβου. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει στις δυνάμεις της Ρωσίας, που κατείχαν την Μπούτσα ως πρόσφατα, δεκάδες δολοφονίες αμάχων. Η Μόσχα το αρνείται.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαρπάχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις “δολοφονίες” και τα “βασανιστήρια” πολιτών στην Μπούτσα.

Advertisement

Από την πλευρά της η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες με το ρωσικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση του να υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι “προβοκάτσια” και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια “ούτε έναν” κάτοικο. Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κίεβου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε γνωστό ότι η Μόσχα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η “κλιμάκωση της βίας” εκ μέρους του Κιέβου. Η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχειρεί να διακόψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Advertisement

Πτώματα στους δρόμους

Η Μπούτσα, μια πόλη με πληθυσμό 37.000 κατοίκους (πριν από τον πόλεμο), απέχει 30 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί με το Ιρπίν, υπήρξε το θέατρο λυσσαλέων μαχών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Advertisement

Η Μπούτσα κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό στις 27 Φεβρουαρίου. Για έναν μήνα η πρόσβαση στην πόλη ήταν αδύνατη. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν την Πέμπτη και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να μπουν στην πόλη παρά μόνο πριν από λίγες ημέρες.

Οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στην πόλη και παγιδεύτηκαν εκεί από το αδιάκοπο σφυροκόπημα, δεν είχαν ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό.

Τα πτώματα 410 ανθρώπων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές του Κιέβου τις οποίες ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Advertisement

«410 πτώματα νεκρών αμάχων απομακρύνθηκαν από τα απελευθερωμένα εδάφη” γύρω από την πρωτεύουσα και οι ιατροδικαστές “εξέτασαν ήδη τα 140», είπε η εισαγγελέας, μιλώντας σε μια εκπομπή που αναμεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας.

Η Βενεντίκτοβα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πτώματα που δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Οι εισαγγελικές Αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.

Παγκόσμια οργή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του έκανε λόγο για “εκατοντάδες αμάχους που δολοφονήθηκαν άνανδρα” στην πόλη αυτή, ζητώντας από τις ρωσικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις.

Advertisement

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Είναι «γροθιά στο στομάχι», σχολίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και άλλες χώρες ζήτησαν τη διενέργεια “έρευνας για εγκλήματα πολέμου” ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία και μη κυβερνητικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες αποδείξεις για να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια.

“Καταδικάζουμε σθεναρά τους φόνους αμάχων στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να λογοδοτήσει το ρωσικό καθεστώς”, ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μέσω Twitter.”Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς και φρικιαστικές επιθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”, πρόσθεσε.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, έκανε λόγο για “τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί» και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Απέρριψε ωστόσο εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε πάντως να αυστηροποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με μια πέμπτη δέσμη μέτρων, για την οποία μίλησε νωρίτερα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι νέες κυρώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, να έρθουν “γρήγορα, εντός της εβδομάδας” και θα περιλαμβάνουν “προσωπικές κυρώσεις εναντίον και άλλων ατόμων από το καθεστώς Πούτιν, ενώ θα αφορούν και τεχνικά αγαθά”.