sokapei-i-meleti-tsiodra-lytra-i-pikri-alitheia-gia-tis-meth-posoi-tha-zoysan-an-eiche-ligoteri-piesi-to-esy-94412
15:45

Σοκάpει η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Η πικρή αλήθεια για τις ΜΕΘ, πόσοι θα ζούσαν αν είχε λιγότερη πίεση το ΕΣΥ

15:45
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Επιστημονική μελέτη του Καθηγητή Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα και του στενού συνεργάτη του επικ. Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα παρουσιάζει την πικρή αλήθεια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι 6 Μαΐου 2021 που καταγράφηκαν τα δεδομένα, αυξήθηκε σημαντικά η θνητότητα στους διασωληνωμένους στην Ελλάδα, κατά περιόδους και κατά περιοχές, από 57% – 87%.

Advertisement

Η μελέτη κατέγραψε ότι η θνητότητα αυξανόταν σημαντικά όσο αυξάνονταν οι ασθενείς. Από 25% στους άνω των 400 ασθενών έφτανε στο +57% στους άνω των 800 ασθενών, ενώ, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ή μακριά από νοσοκομείο της Αττικής συσχετίστηκε επίσης με σημαντικά αυξημένη θνησιμότητα (35-40%).

Σύμφωνα με την έρευνα, το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Advertisement

Δείτε τις αναρτήσεις του Καθηγητή Λύτρα:

Παράλληλα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν παρατηρείται μία «έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Δείτε εδώ την σχετική μελέτη