Advertisement
ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στάθης Παπαγεωργίου: «Η μουσική με έχει βοηθήσει να εκφράζομαι περισσότερο και να μου θυμίζει ότι έχω πολλά ακόμη να διορθώσω μέσα μου»

19:36
Newsroom

Ο Στάθης Παπαγεωργίου παρουσιάζει τη μπαλάντα «Συχνότητα», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ακούγοντας το τραγούδι εντυπωσιάστηκα και γι΄ αυτό θέλησα να τον προσεγγίσω προκειμένου να κάνουμε μια κουβέντα για λογαριασμό του enimerotiko.gr.

Η «Συχνότητα» είναι μια υπέροχη, επική μπαλάντα σε μουσική του Νίκου Καραδημητρίου και στίχους του Γιάννη Μουρατίδη. Στάθη μίλησε μας για τη συνεργασία και τα συναισθήματα που ένιωσες όταν μπήκες στο στούντιο να το ηχογραφήσεις.

Advertisement

Όταν πρωτοάκουσα τη «Συχνότητα» από το συνθέτη της Νίκο Καραδημητρίου που μου την πρότεινε, είπα αμέσως χωρίς περιστροφές ότι είναι υπέροχο και ότι θα το ήθελα πολύ. Είμαστε καλοί φίλοι με το Νίκο και η συνεργασία μας και σε αυτό το τραγούδι, όπως και σε παλαιότερες μουσικές στιγμές σε live εμφανίσεις ήταν πολύ όμορφη. Τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά και για αυτή τη συνάντησή μας!

Advertisement

Η προσέγγιση της «Συχνότητας» στην ερμηνεία κα την ηχογράφησή της στο studio ήταν πρόκληση! Ίσως φαίνεται απλή υπόθεση αλλά δεν είναι! Εμπεριέχει πολλές εικόνες και αντικρουόμενα συναισθήματα, τα οποία καλείσαι να υπηρετήσεις συνολικά και να τα αποδώσεις όσο καλύτερα μπορείς με σεβασμό και αγάπη στο τραγούδι! Η ευρηματική ενορχήστρωση και καθοδήγηση του Γιώργου Μπουσούνη ήταν ασφαλώς καθοριστική τον οποίο επίσης ευχαριστώ. Κάθε συνάντησή μας με το Γιώργο είναι ευλογία και μάθημα για εμένα!

Το τραγούδι μιλά για ανθρώπους που τους ενώνουν μουσικές και στιγμές που δεν μπορούν να ξεχαστούν, όπως τα ρεφρέν μιας ζωής. Θα ήθελα να το σχολιάσεις και να το συνδέσεις με τις δικές σου εμπειρίες ζωής.

Advertisement

Τα ρεφρέν μιας ζωής συνήθως σιγοτραγουδιούνται από εμάς όσα χρόνια και αν περάσουν. Η μουσική ενώνει γιατί είναι μια αγαθή, ειλικρινής έκφραση που συναντιόμαστε πολλοί μαζί σε μία «συχνότητα» και ο καθένας ακουμπάει σε αυτήν σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και φεύγει ίσως λίγο αλλαγμένος.

Κάπως έτσι νιώθω και το συγκεκριμένο τραγούδι. Φαντάζομαι δύο ανθρώπους με ειλικρινή σχέση (ερωτική ή μη) να ψάχνουν μαζί, μεταπηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο, να βρουν την κοινή τους συχνότητα, την κοινή τους πορεία, αυτά που τους κρατούν δεμένους. Το έχω νιώσει και εγώ, το έχω ψάξει! Κάποτε βρίσκω συχνότητα, κάποτε γίνονται παρεμβολές! Σημασία έχει το ταξίδι, έτσι δεν είναι;

Στάθη πότε ανακάλυψες την κλίση σου στη μουσική;

Από πολύ μικρή ηλικία. Είτε σε αυθόρμητες στιγμές που άρπαζα το μικρόφωνο ενώ ήμουν 4-5 χρονών είτε καθώς μεγάλωνα όταν έπιανα τον εαυτό μου να κολλάει σε «συχνότητες» τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκι και του Νίκου Κυπουργού και να λέω στον εαυτό μου, ότι η μουσική με εκφράζει, τώρα θέλω να βρω τον τρόπο μου με εκφράζει. Για αυτό το λόγο ξεκίνησα να φοιτώ σε Ωδείο και μετά στο Μουσικό Σχολείο και από τότε το ταξίδι συνεχίζεται και δε σταματάει!

Advertisement

Τι ακούσματα είχες μικρός; Συνάδουν με τα σημερινά;

Φυσικά, όλα συνδέονται! Είμαστε τα ακούσματα μας άλλωστε! Ακούσματα Χατζηδάκι στην αρχή, και στη συνέχεια νεότερων σύγχρονων συνθετών Ελλήνων και ξένων. Επίσης από μικρή ηλικία μέχρι σήμερα έχω ιδιαίτερη αγάπη στο λαϊκό αλλά και στο παραδοσιακό τραγούδι (κυρίως στο ποντιακό λόγω καταγωγής) και αυτά έχουν πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου κυρίως γιατί συνδέονται με ωραίες οικογενειακές και φιλικές στιγμές.

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με το τραγούδι από πού προκύπτουν οι χορηγοί και πώς γίνεται το promotion;

Μεγάλη συζήτηση! Μπορούμε αν θέλεις να κουβεντιάσουμε στο μέλλον αποκλειστικά πάνω σε αυτό το ερώτημα. Όλα είναι θέμα οπτικής και το τι ζητάει ο καθένας από το τραγούδι. Να ασχοληθείς με το τραγούδι είναι πολύ εύκολο, το κάνεις όποτε θέλεις, και αυτό κανείς δεν μπορεί να στο στερήσει. Ας μην ξεχνάμε τα κύρια χαρακτηριστικά του: είναι έκφραση και αγάπη. Αν δε χαθούν αυτά τα δύο συστατικά του, θα βρει το δρόμο του στην πορεία.

Όσον αφορά στο «τεχνικό» κομμάτι της παραγωγής και της προώθησης, δυστυχώς είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που θα τους δοθεί η δυνατότητα να ασχοληθούν αποκλειστικά με το καλλιτεχνικό κομμάτι του τραγουδιού και να μη χρειαστεί να προβληματιστούν, να στενοχωρηθούν για την παραγωγή και την προώθησή του. Αυτά δε θα έπρεπε να είναι ζητήματα που θα πρέπει να απασχολούν έναν ερμηνευτή, αν αυτός δεν το θέλει. Αλλά στις μέρες μας αναγκαζόμαστε πολλές φορές να γίνουμε  οι ίδιοι παραγωγοί, promoters, χορηγοί, σκηνοθέτες και ό,τι άλλο χρειαστεί για να υπηρετήσουμε την έκφραση και την αγάπη μας και κυρίως για να μοιραστούμε τα τραγούδια μας με τους γύρω μας. ΑΛΛΑ ένα ας είναι το μήνυμα: ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να μη χάνουμε το στόχο της έκφρασης και να μην αποθαρρυνόμαστε. Το τραγούδι μας θα μείνει ως καλλιτεχνική πρόταση όσα χρόνια και αν περάσουν. Αυτό έχει σημασία, όχι το περιτύλιγμα!

Σου αρέσει να πειραματίζεσαι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Μου αρέσει πολύ, με κρατάει σε εγρήγορση. Αρκεί να γίνεται με διάκριση και μέτρο, χωρίς να χάνεσαι σε άσκοπους δρόμους και κυρίως να σέβεσαι και να εκτιμάς τους ανθρώπους γύρω σου.

Έχεις συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής;

Πρόσφατα είχα μια πολύ όμορφη συνεργασία με μια συνθέτη, μουσικό και ερμηνεύτρια που εκτιμώ πολύ, την Πέννυ Μπαλτατζή που μου χάρισε το αμέσως προηγούμενο τραγούδι που κυκλοφόρησε. Λέγεται «Καλύτερα να φεύγω» και είμαι ευτυχής για αυτή τη μουσική μας συνάντηση και γνωριμία!

Υπό ποιες συνθήκες θα έλεγες ένα ψέμα ή μια υπερβολή για σένα προκειμένου να συζητηθείς;

Δε με έχει προβληματίσει μέχρι στιγμής και εύχομαι να μη χρειαστεί στο μέλλον!

Πώς αισθάνεσαι όταν οι καλλιτέχνες προβάλλονται σε gossip εκπομπές και έντυπα;

Σέβομαι απόλυτα την ελευθερία του καθενός να προβάλλεται με όποιον τρόπο κρίνει και επιθυμεί, αρκεί να μην προσβάλλει κανέναν και τίποτα. Όταν προβάλλονται καλλιτέχνες με τρόπο που δεν το επιθυμούν ή δεν έχουν συναινέσει σε αυτό, αυτό είναι πολύ άσχημο και να θυμίσουμε ότι πολλές φορές είναι και ποινικά κολάσιμο!

Σε επηρέασε η πανδημία ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη;

Με επηρέασε κυρίως εσωτερικά, χωρίς προσωπικά προβλήματα δόξα τω Θεώ! Τα γενικά προβλήματα του lockdown και της απαγόρευσης λειτουργίας των μουσικών σκηνών, με επηρέασε όπως όλους φυσικά!

Η μουσική είναι η μοναδική σου επαγγελματική ενασχόληση;

Παράλληλα είμαι δικηγόρος και ασκώ το επάγγελμα κανονικά και με το νόμο που λένε! Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να εστιάζω  σε μουσικές project, ιδέες, τραγούδια και live εμφανίσεις που με εκφράζουν περισσότερο από άλλα. Η έλλειψη χρόνου παίζει καθοριστικό ρόλο για να καταλάβεις που θέλεις να δώσεις βαρύτητα και που όχι.

Τι σε κάνει χαρούμενο και τι απαισιόδοξο αυτήν την περίοδο;

Χαρούμενο με κάνει το χαμόγελο των ανθρώπων που τόσα δυσάρεστα πράγματα προσπαθούν να το εξαφανίσουν, η ειλικρίνεια και η απλότητα που συναντώ σε ανθρώπους. Απαισιόδοξο με κάνει (για λίγο ευτυχώς μετά συνέρχομαι) η υποκρισία σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις για τις οποίες στενοχωριέμαι όταν βλέπω ότι υπάρχει η τάση να γίνονται επιφανειακές και καμιά φορά να έχουν επίκεντρο το συμφέρον χωρίς βάθος και ειλικρινή αισθήματα.

Έχει αλλάξει το status της ζωής σου τώρα που ασχολείσαι με τη μουσική; Επί παραδείγματι πώς σε αντιμετωπίζει το άλλο φύλο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική με έχει βοηθήσει να εκφράζομαι περισσότερο και να μου θυμίζει ότι έχω πολλά ακόμη να διορθώσω μέσα μου. Αυτό από μόνο του με βοηθάει περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις. Καταλαβαίνω περισσότερο με τον καιρό, ότι αν δεν υποχωρήσεις και δεν μπεις στη θέση του άλλου ανθρώπου, δεν προχωρούν τα πράγματα. Άλλο με ρώτησες εσύ, αλλά δεν ξέρω τι να σου πω πάνω σε αυτό, με πιάνεις αδιάβαστο!

Πώς ονειρεύεσαι το μέλλον σου;

Σαν ένα καρτ-ποστάλ της Ερμούπολης στη Σύρο. Πολύχρωμο, ζωντανό και ήσυχο! «Είναι αυστηροί οι μέλλοντες. Θα δείτε, θα μας τιμωρήσουν που σπαταλάμε έτσι ενεστώτες», Ε. Μύρων. Αυτό όταν το διάβασα με έκανε να θέλω να αξιοποιήσω το τώρα όσο γίνεται και μου κόβει, για να έχω να περιμένω κάτι από το μέλλον.

Ας είμαστε καλά, να μοιραζόμαστε στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους και βλέπουμε!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Ετοιμάζουμε ένα νέο μουσικό project live εμφανίσεων από Σεπτέμβριο, το οποίο σαν ιδέα φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και είμαστε σε διαδικασία σχεδιασμού τώρα!

TAGS:
Advertisement