zak-kostopoylos-synechizei-simera-i-diki-toy-me-tin-apologia-toy-kosmimatopoli-60006
08:09

Ζακ Κωστόπουλος: Συνεχίζει σήμερα η δίκη του, με την απολογία του κοσμηματοπώλη

08:09
Newsroom

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων για το θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Η κατηγορία που καλείται να αντικρούσει ο 78χρονος είναι πως και αυτός και ο μεσίτης θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Advertisement

Ύστερα από μήνες συνεδριάσεων, ολοκληρώθηκε τόσο η αποδεικτική διαδικασία όσο και το στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων, και πλέον οι έξι κατηγορούμενοι, – ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί – καλούνται να δώσουν τις επ’ ακροατηρίω εξηγήσεις τους για το τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, όπου ο 33χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

Το αδίκημα που τους έχει αποδώσει η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτό της πρόσκλησης θανατηφόρου βλάβης, ωστόσο η πολιτική αγωγή εξακολουθεί να δίνει τον δικό της αγώνα επιχειρώντας να καταδείξει στο δικαστήριο πως θα πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε αυτό της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Κατά τη σημερινή συνεδρίας, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες που προηγήθηκαν, αναμένεται να βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο φίλοι και συγγενείς του ακτιβιστή αλλά και αλληλέγγυοι, προκειμένου να καταδείξουν την ανάγκη μετατροπής του κατηγορητηρίου.

Advertisement

Πρώτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news247 έχει κληθεί να καταθέσει ο κοσμηματοπώλης, στο κατάστημα του οποίου βρισκόταν ο Ζακ Κωστόπουλος όταν ξεκίνησε να δέχεται απειλές, ενώ στη συνέχεια σειρά έχει ο μεσίτης που επίσης βιαιοπράγησε κατά του 33χρονου. Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του 23ου τακτικού ανακριτή είχε υποστηρίξει ότι κλώτσησε τον Ζακ Κωστόπουλο γιατί βρισκόταν σε «κατάσταση σοκ», ενώ είχε δηλώσει αγανακτισμένος επειδή ήταν «το τρίτο πλήγμα» που είχε δεχθεί στο κατάστημά του.

Advertisement

Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή. Έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν «μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα».

Ο 75χρονος αφού είχε ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλο, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν τον χτύπησα, τον κράτησα εκεί για να μην βγει έξω. Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε στην κατάσταση που ήμουν, ότι κάποιος μας σταμάτησε. Μετά βγήκε , δεν σηκώθηκε, ήρθε ένας διασώστης και του έδεσε το κεφάλι. Εγώ έπραξα ότι έπραξα από αγανάκτηση και πόνο, και για το δράστη νιώθω πόνο. Με έχουν πληγώσει πολύ. Είναι το τρίτο πλήγμα».

Advertisement