5-pragmata-poy-kanoyn-toys-filoys-mas-na-min-mas-sympathoyn-choris-na-to-katalavoyme-68402
21:15

5 πράγματα που κάνουν τους φίλους μας να μην μας συμπαθούν, χωρίς να το καταλάβουμε

21:15
Newsroom

Μερικές φορές μπορεί να προσποιούμαστε ότι δεν μας νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά θέλουμε πραγματικά να είμαστε αρεστοί, να μας αγαπούν και να μας σεβόνται. Είναι όλα μέρος του ότι ο άνθρωπος είναι «ζώον πολιτικόν» – είναι στο αίμα μας. Δυστυχώς, μερικά από τα πράγματα που κάνουμε τείνουν να κρατάνε τους ανθρώπους μακριά και δεν το συνειδητοποιήσουμε καν.

Η εξαιρετικά δημοφιλής TikToker Raquel Olsson από το Λος Άντζελες αποκαλύπτοι κάποιες τρανταχτές αλήθειες για  πράγματα που μας κάνουν λιγότερο συμπαθητικούς από ό, τι νομίζουμε σε μια σειρά από viral βίντεο. H δημιουργός περιεχομένου και πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, έχει 1,8 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, με τους οποίους μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με πράγματα που κάνουμε, που ελαττώνουν τις πιθανότητές μας να κάνουμε μια πραγματική σύνδεση με άλλα άτομα, ενώ παράλληλα έδωσε συμβουλές για το πώς να τα διορθώσουμε.

Advertisement

Η Raquel εκμυστηρεύτηκε στο Bored Panda ότι έκανε τη σειρά με TikTok βίντεο  για να εμπνεύσει τους θεατές του να προβληματιστούν σχετικά με τις συνηθειές τους όταν αλληλεπιδρούν με άλλους. Ελπίζει ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αυξήσουν τη συναισθηματική τους  νοημοσύνη με αυτόν τον τρόπο. «Αυτά τα θέματα αποτελούν μέρος της αποστολής μου ως δημιουργό – να δημιουργήσω καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων μέσω της ανακάλυψης των δικών μας κρυφών δυνατοτήτων», είπε. «Είμαι συναρπασμένη από το πώς φαινομενικά μικρές προσαρμογές στη νοοτροπία μπορούν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην ποιότητα της ζωής κάποιου και στις σχέσεις τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις, με το πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί. Στόχος μου είναι να κάνω αυτές τις νοοτροπίες διασκεδαστικές και προσβάσιμες.»

Μίλησε επίσης για το πώς αντιμετωπίζει την έλλειψη έμπνευσης που έχει καμιά φορά ως δημιουργός και γιατί επέλεξε το επάγγελμα του δημιουργού περιεχομένου. Εν τω μεταξύ, στο Bored Panda μίλησε επίσης και η Sarah Vero από το «Action for Happiness» η οποία αναφέρθηκε στηην ευτυχία, πώς αυτή συνδέεται με άλλους ανθρώπους και πώς πρέπει να εξισορροπήσουμε την αισιοδοξία με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Διαβάστε παρακάτω για τη διπλή συνέντευξη του Bored Panda με την Raquel και την Sarah.

Advertisement

Advertisement

Με μια σειρά από βίντεο, η Raquel μοιράστηκε μερικά από συνήθειες που έχουμε και κάνουν τους άλλους να μας συμπαθούν λιγότερο

@raquelolssonthings that make you less likeable than you think! part 1 🤖🥴 #advice #learnontiktok #tiktokpartner♬ AMD21 – GOAT x OTK

Advertisement

«Μια μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι ο έμμεσος κομπασμός είναι πιο ενοχλητικός από την υπερηφάνεια. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, εξακολουθεί να συμβαίνει. Τα μισά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ ταπεινά. Το να αφήνεις τα επιτεύγματά σου να μιλούν από μόνα τους ή ο χαρακτήρας σου να ξεδιπλώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ πιο πειστικό, εντυπωσιακό και ελκυστικό. Ή απλώς να είστε άμεσοι για όσα σας κάνουν να είστε περήφανοι. Αυτό είναι επίσης επιθυμητό, με διαφορετικό τρόπο.»

«Οι άνθρωποι το κάνουν στην προσπάθεια τους να είναι αυθεντικοί, ειλικρινείς και να χτίσουν έναν ισχυρότερο δεσμό. Το κλειδί είναι ο συγχρονισμός. Η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων πολύ νωρίς μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει άβολα, γιατί είναι σχεδόν σαν να νιώθετε συναισθηματικά φορτισμένοι. Το άλλο άτομο δεν το εκλαμβάνει ως «κερδισμένο» και μπορεί η συμπεριφορά σας να φαίνεται κάπως ψυχικά ασταθής. Αντ ‘αυτού, ανοιχτείτε με την πάροδο του χρόνου. Τότε γίνεται αποτελεσματικό.»

Advertisement

@raquelolssonthings that make you less likeable than you think! part 3😐🤖 #advice #learnontiktok #tiktokpartner♬ AMD21 – GOAT x OTK

«Η απάντηση σε κάθε δήλωση με μια προσωπική ιστορία συναντά τον εγωκεντρισμό. Μερικές φορές οι άνθρωποι το κάνουν αυτό ακούσια στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο κοινό έδαφος με κάποιον, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγει να διακόψει τη συνομιλία. Το να αφήνεις τους ανθρώπους να έχουν χρόνο να αφηγηθούν μια ιστορία είναι πολύ πιο ευχάριστο. Εξασκηθείτε στην ενεργή ακρόαση, που σημαίνει, στην απάντηση με ενσυναισθητικές ερωτήσεις όπως «Αυτό είναι τόσο ωραίο, σου άρεσε;»  και μετά μπορείτε να συνεχίσετε με τις σχετικές σας εμπειρίες.

«Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη μιας θετικής στάσης. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να την έχετε. Αλλά μερικές φορές η υποστήριξη κάποιου σημαίνει επιβεβαίωσή του τι περνάει και η αναγνώριση ότι είναι δύσκολο. Διαφορετικά, είναι εύκολο να καταπιέσετε ή ακόμα και να κάνετε κάποιον να αισθάνεται ένοχος για τις αρνητικές του εμπειρίες. Αντ ‘αυτού, διαβεβαιώνοντας κάποιον ότι είναι εντάξει να μην είστε καλά και ρωτώντας τον πώς μπορείτε πραγματικά να βοηθήσετε είναι πιο αποτελεσματικό και αυθεντικό.»

«Προερχόμενη από ένα επάγγελμα που δίνει συμβουλές όλη την ώρα, έπρεπε να μάθω να το καταπιέζω. Προφανώς, η πρόθεση πίσω από τις συμβουλές  ως επί το πλείστον έγκειται στην προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους. Αλλά μερικές φορές μπορεί να δίνει την εντύπωση του ελέγχου ή της ενόχλησης. Ή μπορεί να καθοδηγείται από μια υποκείμενη επιθυμία να δημιουργήσει μια αίσθηση αυτοεκτίμησης επηρεάζοντας τις πράξεις των άλλων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή τάση να αναζητούν δύναμη, ήταν πιο πιθανό να δώσουν συμβουλές. Έτσι, έχω μάθει να αναρωτιέμαι πρώτα, πριν δώσω τα φόντα μου σε κάποιον,το οποίο εξαρτάται από το αν αυτό το άτομο είναι πραγματικά δεκτικό και από τον τόπο  και τον χρόνο. Ή απλά τους ρωτάω πρώτα «Θέλετε τη συμβουλή μου;». Και θυμάμαι να μην κρίνω ή να υπερπροσδιορίσω την κατάστασή τους.»

Η σούπερ σταρ του TikTok μοιράστηκε επίσης μερικές εξαιρετικές συμβουλές για το πώς να γίνουμε πιο συμπαθητικοί

Η συζήτηση για κάποιον πίσω από την πλάτη του με θετικό πνεύμα δείχνει ότι είστε εντάξει με τον εαυτό σας και έχετε καλές προθέσεις. Αυξάνει την πιθανότητα οι άνθρωποι να σας εμπιστεύονται και να σας εκμυστηρεύονται πράγματα. Και επίσης, τα θετικά γνωρίσματα που λέτε για κάποιον άλλον αντιλαμβάνονται υποσυνείδητα από τους άλλους ως χαρακτηριστικά που έχετε και εσείς.»

«Το να είσαι ξεκάθαρος σχετικά με έναν επιλεγμένο αριθμό αδυναμιών σε κάνει πιο οικείο, συνειδητοποιημένο και ενθαρρύνει την πραγματική ανθρώπινη σύνδεση. Είναι ένας έμμεσος, διπλωματικός τρόπος για να επισημάνουμε τα λάθη σε άλλους χωρίς να τα αποκαλέσουμε. Και μπορεί πραγματικά να είναι πιο αποτελεσματικό στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να βελτιωθούν απ’ότι αν τους τα καταμετρούσαμε.»

«Το να είσαι σε θέση να αυτοσαρκάζεσαι υποδηλώνει μεγάλη αυτοπεποίθηση και κάνει τους άλλους να νιώθουν άνετα να είναι ο εαυτός τους. Οι άνθρωποι τείνουν να σας θυμούνται κυρίως ανάλογα με το πώς τους κάνετε να νιώθουν. Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι γύρω από άτομα που είναι ευχάριστα.»

Η διαίσθηση και η κοινότητα της Raquel την βοηθούν να βρει το κατάλληλο θέμα για να βοηθήσει στη βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης των ανθρώπων

Ακριβώς όπως και άλλοι δημιουργοί, έτσι και η Raquel αντιμετωπίζει κατά καιρούς την έλλειψη έμπνευσης. Ευτυχώς, έχει λύσεις σε αυτό και μοιράστηκε μερικές από αυτές ατο Bored Panda. «Μερικές φορές οι ιδέες για βίντεο ρέουν εύκολα. Άλλες φορές, δεν έχω έμπνευση,είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Μα μαθαίνω να δέχομαι αυτόν τον κύκλο έμπνευσης και δημιουργίας γιατί βρίσκω ότι οι ιδέες που έρχονται μετά από μια έλλειψη έμπνευσης τείνουν να είναι καλές. Χρησιμοποιώ τη διαίσθησή μου για να βρω αρχικά θέματα για βίντεο και πάντα σημειώνω πάντα τις προτάσεις από τα σχόλια των ακολούθουν μου, οπότε όταν χάνομαι, βασίζομαι σε αυτά», επεσήμανε ότι οποιαδήποτε κοινότητα δημιουργών μπορεί να είναι μια απεριόριστη πηγή έμπνευσης.

Για την Raquel, η απόφαση να γίνει δημιουργός περιεχομένου αφορούσε την «πρώτη γραμμή στο πώς διαδίδονται οι ιδέες και οι συνομιλίες σήμερα». Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικό τρόπο και να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. «Μου άρεσε από πάντα η μετάδοση πληροφοριών,για αυτό εργάστηκα ως ρεπόρτερ, οπότε είναι σαν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για μένα, αφού μιλάω για όσα βρίσκω ενδιαφέροντα και σημαντικά, και να συνδέομαι με άτομα που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εμένα».

Οι κοινωνικοί δεσμοί και η αυτο-συμπόνια είναι ζωτικής σημασίας για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή

«Η ευτυχία δεν είναι μια ατομική πρακτική, αφορά τη σύνδεση με άλλους και με τον κόσμο γύρω σας. Το να έχετε υγιείς σχέσεις και να αισθάνεστε ότι είστε μέλος μιας κοινότητας είναι πραγματικά σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της ευτυχίας και της καλής ψυχικής υγείας », δήλωσε η Sarah από το «Action for Happiness» στο Bored Panda. «Όλοι θέλουμε να αρέσουμε και όλοι θέλουμε να ανήκουμε. Οι κοινωνικοί δεσμοί είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους, είναι αυτοί που μας επέτρεψαν να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε ».

Η εκμάθηση για το πώς λειτουργεί η ευτυχία μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε να εγκλοβιστούμε σε αποξενοτικές συμπεριφορές που κρατούν τους άλλους μακριά μας. «Για παράδειγμα, ένα βασικό πράγμα που επηρεάζει την ευτυχία μας είναι η αποδοχή, που σημαίνει να είμαστε άνετοι με το ποιοι είμαστε, να έχουμε ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης και να είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή μας. Άτομα που έχουν κάνει ενεργά βήματα για την οικοδόμηση της αυτοσυγκέντρωσης και να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους ενδέχεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προβούν σε συμπεριφορές όπως ο ατομισμός ή ο έμμεσος κομπασμός.»

Η αισιοδοξία πρέπει έρθει σε ισσοροπία με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Σύμφωνα με τη Sarah από το «Action for Happiness», η αισιοδοξία είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα. «Η αισιοδοξία είναι σημαντική, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιλογή να εστιάζεις στα θετικά της ζωής, η αύξηση της χαράς και η εύρεση πραγμάτων για τα οποία μπορείς να είσαι ευγνώμων μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ευτυχίας. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τη συναισθηματική νοημοσύνη που σημαίνει ότι είστε σε θέση να αναγνωρίσεις και να νιώθεις άνετα με διαφορετικούς τύπους συναισθημάτων τόσο θετικά όσο και αρνητικά », είπε η Sarah, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία και η συναισθηματική νοημοσύνη συμβαδίζουν.

«Στο Action for Happiness, καθιστούμε σαφές ότι είναι εντάξει να μην αισθάνεστε καλά και ότι όλα τα συναισθήματα είναι έγκυρα. Για μένα, η τοξική θετικότητα υπονοεί ότι κάποιος εστιάζει μόνο στα καλά συναισθήματα και δεν είναι πρόθυμος να αναγνωρίσει ή να αντιμετωπίσει τα τυχόν δύσκολα συναισθήματα », δήλωσε η ειδικός στην ευτυχία. «Τα δύσκολα συναισθήματα όπως η θλίψη ή η απογοήτευση είναι σημαντικά, καθώς μας δίνουν ένα μήνυμα ότι κάτι δεν είναι σωστό. Εάν αγνοήσουμε αυτά τα μηνύματα με την πάροδο του χρόνου ζούμε χωρίς αυθεντικότητα, τα αρνητικά συναισθήματα  μπορεί να συσσωρευτούν και να γίνουν ανεξέλεγκτα, ή μπορεί να ξεσπάσουμε στους άλλους, ακόμα και σε άτομα που αγαπάμε. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μην μειώνουμε επιλεκτικά τα συναισθήματά μας, οπότε αγνοώντας τα δύσκολα συναισθήματα καταλήγουμε να διακυβεύουμε την ικανότητά μας να αισθανόμαστε χαρά.»