akis-tsochatzopoylos-o-gamos-sto-parisi-poy-simane-tin-archi-toy-teloys-i-teleytaia-synenteyxi-kai-i-anakopi-41312
15:46

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο γάμος στο Παρίσι που σήμανε την αρχή του τέλους, η τελευταία συνέντευξη και η ανακοπή

15:46
Newsroom

Πριν από λίγες ώρες μαθεύτηκε ότι έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και ήδη τα μέσα παίζουν στιγμιότυπα από τη ζωή του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ένας από τους λίγους πολιτικούς που ο κόσμος τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο γάμος του με τη Βίκυ Σταμάτη στο Πάρισι.

Ο «ωραίος Μπρούμελ» του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλούσαν φίλοι και εχθροί τον Άκη Τσοχατζόπουλο, χώρισε τη Γερμανίδα σύζυγό του Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Με τη γερμανίδα παντρεύτηκαν το 1964 και απέκτησαν δυο παιδιά. Χώρισαν για να παντρευτεί την κατά 35 χρόνια μικρότερή του Βίκυ Σταμάτη.

Advertisement

Ήταν 11 Ιουλίου του 2004, λίγους μήνες αφού το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει την εξουσία, όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος έφτανε με μια μπλε Τζάγκουαρ στον ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου στο Παρίσι. Δίπλα του στο πίσω κάθισμα του πολυτελούς αυτοκινήτου, η Βίκυ Σταμάτη.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο στο Παρίσι, παρουσία λίγων συγγενών και φίλων και με κουμπάρο τον Γάλλο πολιτικό Μισέλ Καντάς και με πολιτικό στη Θεσσαλονίκη.

Στον ίδιο ναό είχε παντρευτεί η Χριστίνα Ωνάση τον Τιερί Ρουσέλ και είχε γίνει η κηδεία της Μαρίας Κάλλας.

Advertisement

Δεν ήταν βέβαια η τελετή αυτή καθ’ αυτή που έφερε τα πρώτα προβλήματα για τον Άκη Τσοχατζόπουλου. Ήταν η πολυτελέστατη δεξίωση που ακολούθησε σε ένα από τα πιο γνωστά και ακριβά ξενοδοχεία στο Παρίσι: στο Four Seasons.

Advertisement

Λέγεται πως ο γάμος και η δεξίωση είχαν κοστίσει σχεδόν 2,4 δισ. δραχμές. Ήταν η αιτία για να αρχίσουν οι «μουρμούρες» στο ΠΑΣΟΚ για τον πολυτελή βιο του πρώη υπουργού, εκ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ και του ανθρώπου που ήταν πολύ κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε «απαντήσει» τότε στο σάλο που είχε προκαλέσει ο πολυτελής γάμος του στο Παρίσι. «Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι, απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους», είχε πει σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Η Βίκυ Σταμάτη ήθελε τον γάμο στο Παρίσι

Χρόνια αργότερα και όταν είχαν αρχίσει οι δικαστικές περιπέτειες, η έρευνα στο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι κατασχέσεις, οι κατηγορίες για μίζες, η προφυλάκιση, η δίκη και η φυλακή, η Βίκυ Σταμάτη είχε υποστηρίξει πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήθελε τον πολυτελή γάμο στο Παρίσι και όχι εκείνη.
Άκης Τσοχατζόπουλος

Advertisement

«Ο σύζυγός μου είχε την επιθυμία ο γάμος να γίνει στη Νίκαια όμως τελικώς προτιμήθηκε το Παρίσι, διότι ο ορθόδοξος ναός στη Νίκαια λειτουργούσε περιστασιακά (όποτε βρισκόταν κληρικός). Επομένως τα όσα λέγονται και γράφονται για το συγκεκριμένο γεγονός είναι αυταπόδεικτα κακόπιστα καθώς και για οποιοδήποτε άλλο σημείο έχει λεχθεί», είχε πει.

Η τελευταία του συνέντετυξη

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ κα την Αυτοψία, πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, είχε μιλήσει για όλους και για όλα. Μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, τον πολυσυζητημένο γάμο του και για τη χλιδάτη ζωή του, για την οποία είχε κατηγορηθεί.

«Ήταν μία ψεύτικη διαρκής επίθεση εναντίον μου. Σε όλα τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά υπήρχε αυτό το πράγμα. Η δική μου ζωή είναι πολύ απλή και φυσιολογική. Και της οικογένειάς μου. Ουδέποτε είχαμε σπατάλες, ούτε πολυδάπανη ζωή, ούτε μέσα, ούτε σπίτια, ούτε τίποτα. Αυτά που είχα, ήταν αυτά που αγόρασα. Έμενα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά ήταν η νόμιμη αγορά, διαφανής και έγκυρη» είχε αναφέρει.

Advertisement

Για τον γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη είχε υποστηρίξει ότι «τον γάμο μου τον άντεχε ο μισθός ενός υπουργού. Πήγα τρεις ημέρες σε μία άλλη πόλη και παντρεύτηκα. Υπήρξε πολύς μύθος γύρω από όλα αυτά. Σπατάλες, δεξιώσεις κτλ. Ένα δείπνο ήταν, με 10-15 άτομα στο ξενοδοχείο. Όλα αυτά τότε συνέτειναν στη σκόπιμη λασπολογία». Αναφορικά με τη Βίκυ Σταμάτη, είχε σημειώσει: «Τη γυναίκα μου τη φυλάκισαν επειδή είναι η σύζυγός μου. Είναι παντελώς αθώα και πέρασε τρία ολόκληρα χρόνια στο ψυχιατρείο. Είχε δυσμενή μεταχείριση επειδή ήταν η γυναίκα μου».