arleta-to-pragmatiko-onoma-poy-den-xerei-kaneis-i-kariera-ta-provlimata-ygeias-kai-to-telos-sto-nosokomeio-11848
12:42

Αρλέτα: Το πραγματικό όνομα που δεν ξέρει κανείς, η καριέρα, τα προβλήματα υγείας και το τέλος στο νοσοκομείο

12:42
Νίκη Μουλά

Η Αρλέτα, κατά κόσμον Αργυρώ Νικολέτα Τσάπρα, έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2017, πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές με τα τραγούδια της.

Advertisement

Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1945, στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά ασχολήθηκε από τα νεανικά της χρόνια με τη μουσική και διέγραψε μια αξιοσημείωτη καριέρα στο ελληνικό τραγούδι, ξεκινώντας από τις μπουάτ της Πλάκας, στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, χωρίς ωστόσο να σταματά να ζωγραφίζει.

Advertisement

Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Advertisement

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα όταν ήταν σε άνθιση το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής και συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Advertisement

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιαρά και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες» και «Το πέτρινο χαμόγελο».

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Advertisement

Η Αρλέτα με την ιδιαίτερη, μελωδική φωνή

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζορζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδυα» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές.

Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Η Αρλέτα πέθανε, σε ηλικία 72 ετών, στις 8 Αυγούστου 2017 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Την τελευταία δεκαετία της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.