dimitris-skarmoytsos-ta-chronia-stin-ameriki-i-apotoxinosi-oi-3-gamoi-kai-i-apochorisi-apo-to-masterchef-31547
12:28

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Τα χρόνια στην Αμερική, η αποτοξίνωση, οι 3 γάμοι και η αποχώρηση από το Masterchef

12:28
Newsroom

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Advertisement

Ήταν πάντοτε καλός μαθητής, παρότι δεν διάβαζε καθώς τον βοηθούσε η δυσλεξία που στην περίπτωσή του συνοδεύεται από φωτογραφική μνήμη.

Ο διάσημος και ιδιαιτέρως συμπαθής σεφ διάβαζε γενικώς πολλά βιβλία. Στην Bank of America ήταν η πρώτη του κανονική δουλειά.  Πήγε για δυο εβδομάδες στην Νέα Υόρκη, φορώντας κανονικά κοστούμι, άσπρο πουκάμισο και χαρτοφύλακα και βέβαια λόγω της έντονης και ανατρεπτικής του προσωπικότητας την τρίτη μέρα σηκώθηκε, έφυγε και πήγε και γράφτηκε στο The Culinary Institute of America στη Napa Valley στην Καλιφόρνια.

Advertisement

Advertisement

Αντισυμβατικός στη ζωή του από την εφηβεία έως και σήμερα, λάτρης της αληθινής ζωής και της περιπέτειας υπήρξε και παραμένει ένας ροκάς της κουζίνας, που ξεκινώντας από την Αμερική των 90’s, τις σπουδές και τη μαθητεία του πλάι στον Thomas Keller, γύρισε όλον τον πλανήτη εντρυφώντας στις κουζίνες πολλών πολιτισμών για να γυρίσει χορτασμένος και ώριμος πια στη μεσογειακή Κρήτη και να επαναπροσδιορίσει με νέους όρους τη σχέση του με την ελληνική κουζίνα, τις πολύτιμες πρώτες ύλες της αλλά και μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από το φαγητό και την κοινωνική λειτουργία του.

Προσωπική ζωή

Με την πρώτη του γυναίκα, Τίφανι, γνωρίστηκαν στο Λος Άντζελες, σε ένα πάρτι που είχε γίνει σε αποθήκη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν πολύ της μόδας να γίνονται μυστικά πάρτι σε διάφορα μέρη και, επειδή το Λονγκ Μπιτς, όπου μέναμε τότε είχε πολλές αποθήκες, συνήθιζαν να σπάνε την κλειδαριά, να στήνουν τις ηχητικές εγκαταστάσεις και να ενημερώνουν τον κόσμο από στόμα σε στόμα.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είχε πει για το γάμο του:” Ήμουν 18 χρονών και μείναμε μαζί με διάφορα σκαμπανεβάσματα, περίπου μια δεκαετία. Στα 26 αποφασίσαμε να παντρευτούμε και δύο χρόνια μετά χωρίσαμε. Στο Λας Βέγκας είναι πολύ εύκολο να παντρευτείς γιατί είναι εξίσου εύκολο να χωρίσεις. Ήταν ένας πολύ επεισοδιακός γάμος, γιατί είχε προηγηθεί ένα μπάτσελορ πάρτι που κράτησε για τρεις ημέρες. Είχα εξαφανιστεί με τους φίλους μου και όταν γυρίσαμε πια στο ξενοδοχείο, βρήκαμε την Τίφανι με τις φίλες της να έχουν ειδοποιήσει μέχρι και την αστυνομία για να μας βρουν. Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς μετά από τρεις μέρες αγωνίας, έγινε χαμός”.

Advertisement

Η δεύτερη σύζυγός του λεγόταν Αφροδίτη ενώ με τη γυναίκα αυτή στα 30 του έκανε έναν εξαιρετικό γιο που σήμερα είναι 19 ετών.

Η Μαριέττα Ντάνα όπως ο ίδιος έχει πει είναι η γυναίκα της ζωής του. Το ζευγάρι το 2017 είχε ανέβει μυστικά τα σκαλιά της εκκλησίας, μετά από πέντε χρόνια σχέσης, στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Κύθνο, σε μία μυστική τελετή, την οποία γνώριζαν μόνο η οικογένεια και οι στενοί του φίλοι. Μαζί είχαν συνδυάσει και την βάφτιση του μωρού τους, το οποίο ονόμασαν Αλέξανδρο, προς τιμή του πατέρα της Μαριέττας, ο οποίος έχει φύγει από την ζωή.

“Σε όλη μου τη ζωή έλεγα ότι, όταν κάνω παιδιά, θα είμαι ο πιο κουλ και προοδευτικός πατέρας από όλους…”

Ακόμη και αν ο ίδιος υποστηρίζει ότι ως πατέρας (σ.σ. έχει δυο γιους -ένα 19 και έναν 4 ετών- από 3 γάμους) έχει καταλήξει να είναι πιο συντηρητικός από τους γονείς του.

Advertisement

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος το τεκμηριώνει λέγοντας: “Σε όλη μου τη ζωή έλεγα ότι, όταν κάνω παιδιά, θα είμαι ο πιο κουλ και προοδευτικός πατέρας από όλους. Με τσακίζει το γεγονός ότι, όσον αφορά τον μεγάλο μου γιο που είναι φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, έχω γίνει πιο συντηρητικός από ό,τι ήταν ο πατέρας μου. Πηγαίνω απρόσκλητος στο σπίτι που του έχουμε νοικιάσει για να δω σε τι φάση είναι. Ή μπαίνουμε καθημερινά σε διαμάχη για το πώς είναι το σπίτι του και πώς ζει έτσι. Πράγματα δηλαδή που έχω κάνει και εγώ. Δεν με αγχώνει το θέμα των ναρκωτικών. Επειδή το έχω αντιμετωπίσει θεωρώ ότι, αν συμβεί, θα ξέρω ενδεχομένως πώς μπορώ να βοηθήσω. Με αγχώνουν όλα τα υπόλοιπα, με αγχώνουν γενικότερα τα σημερινά παιδιά”.

Οι αποτοξινώσεις και οι συμπλοκές με skinheads

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είχε εξομολογηθεί:“Έχω μείνει, στα τέλη των ’90s, δυο χρόνια μέσα σε υποχρεωτική αποτοξίνωση στην Καλιφόρνια. Είχα μπει για εθισμό σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Αλλά ήταν άλλο πράγμα από αυτό που περνάμε τώρα. Εκεί μέσα στην ημέρα έκανες πολλά διαφορετικά πράγματα. Εγώ συγκεκριμένα είχα ζητήσει να μαγειρεύω, συνήθως μεξικάνικα φαγητά, πρωί-μεσημέρι-βράδυ για τους άλλους 170 ανθρώπους που ήταν μέσα μαζί μου. Το προτιμούσα από το να κάθομαι να κάνω καθημερινά επτάωρα session, ατομικά και ομαδικά, με ψυχολόγους. Είχα μπει πριν και άλλες 4 φορές οικειοθελώς για αποτοξίνωση, αλλά δεν με κράτησαν”.

Αναφορικά με τις συμπλοκές είχε αναφέρει:“Έχω υπάρξει στην εφηβεία μου ‘γνωστός άγνωστος’ και έχω βρεθεί σε πορείες και συμπλοκές. Όχι τόσο με την αστυνομία, όσο με ομάδες skinheads, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ειδικά έξω από τα Goody’s στην Σόλωνος γινόταν ο κακός χαμός. Μολότοφ δεν έχω πετάξει, γιατί τότε ήταν ακριβές. Προτιμούσαμε τα νεράντζια με τις λεπίδες από τα φθηνά ξυραφάκια μιας χρήσης που αγοράζαμε από τα περίπτερα. Είχα ως στέκι την πλατεία Εξαρχείων που, εκείνη την εποχή, ήταν γεμάτη ζωή και μουσικές. Θυμάμαι ότι για να σηκώσω τη μοϊκάνα έβαζα στο μαλλί μου, ανάλογα με την εποχή, σαπούνι ή μπύρα γιατί δεν υπήρχαν ζελέδες. Το χειμώνα ας πούμε δεν έβαζες σαπούνι γιατί αν έβρεχε έκανες φουσκάλες και το καλοκαίρι απέφευγες την μπύρα γιατί μαζευόντουσαν μύγες”.

Η επαγγελματική πορεία του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, όπου έκανε τη διατριβή του στη Γαλλική & Γιαπωνέζικη κουζίνα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Sheraton Hotel, όπου ήταν ο executive chef καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε και ασχολήθηκε με την κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet. Στη συνέχεια πήρε μέρος στην κριτική επιτροπή των reality μαγειρικής «Master Chef» και «Junior Master Chef», παρουσίασε την εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και στη συνέχεια ήταν συνεργάτης της εκπομπής «Joy» όπου παρουσίαζε το καλό φαγητό της Αθήνας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα (2015) είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μετά τις γνώσεις, μετά την εφαρμογή των αρχών της μαγειρικής, για κάθε σεφ έρχεται το στοίχημα της «προσωπικής» κουζίνας, της «προσωπικής» δημιουργίας, η στιγμή, που το ταπεραμέντο του βρίσκει τον τρόπο να διοχετεύεται πηγαία και με πάθος στις γεύσεις, που υπογράφει.

Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί, που ανταποκρίνονται στην πρόκληση, έτσι, που όταν δοκιμάζεις ένα πιάτο τους να διαβάζεις στη γεύση του μια ολόκληρη φιλοσοφία και θέση ζωής. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι ένας από αυτούς τους λίγους, που τα πιάτα, η ζωή τους και η εικόνα τους, ταυτίζονται απόλυτα σε ένα δυνατό σύνολο.

Μέσα από την δυναμική σχέση του με την τηλεόραση και τη νέα, ανεπιτήδευτη εικόνα, που εισήγαγε στον χώρο των tv celebrities, o Δημήτρης Σκαρμούτσος συντέλεσε καθοριστικά στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του chef στα μάτια της νέας γενιάς, που μέσα από την αυθεντική και αυθόρμητη παρουσία του είδε τη μαγειρική σαν έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης.

Αν και είναι στη φύση του να μετακινείται διαρκώς, έχει αναιρέσει αυτό τον κανόνα και από το 2005 έριξε άγκυρα ως σεφ σε κρητικό εστιατόριο, που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet. Από το 2010 και για 3 χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο reality μαγειρικής του Mega Channel “Master Chef” και “Junior Master Chef”. Συνεχίζει για 2ο χρόνο την παρουσίαση του επιτυχημένου διαγωνισμού μαγειρικής του Star, «Blind Taste», ενώ επίσης είναι executive chef πολλών εστιατορίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το εστιατόριο του Μουσείου Γουλανδρή, με βασικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου γεύσεων, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από εκείνα, που έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

“Έφυγα από το MasterChef γιατί δεν μπορούσα να κάνω ριάλιτι..”

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είχε πει σε συνέντευξή του:«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει αν είναι καλό ή κακό σε ένα παιχνίδι να υπάρχει το στοιχείο του ριάλιτι. Απλά, εγώ δεν μπορούσα να το στηρίξω. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να μη συνεχίσω. Δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός μου να είμαι στην τηλεόραση, ούτε την κυνήγησα ποτέ! Τυχαία βρέθηκα και τυχαία παραμένω. Για εμένα είναι σημαντικό που στα 50 μου έχω τέσσερα εστιατόρια και μία μεγάλη εταιρεία catering. Η τηλεόραση δεν είναι τόσο σημαντική», είχε δηλώσει ο διάσημος σεφ.

Συνεχίζοντας μάλιστα είχε πει: Η απόφαση ήταν καθαρά δική μου. Τους έπιασα και τους είπα ότι δεν μπορώ να εξυπηρετήσω αυτό το concept, ούτε μπορώ να αλλάξω χαρακτήρα. Αν έσκυβα το κεφάλι και έλεγα «θα κάνω ότι μου πείτε», θα παρέμενα».