Enimerotiko.gr
Lifestyle

Ειρήνη Κουμαριανού: Το σπουδαίο ήθος και τα διδάγματα ζωής της «γιαγιάς Σοφίας» από το Παρά Πέντε

Η Ειρήνη Κουμαριανού που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στη δημοφιλή σειρά του Mega “Στο Παρά Πέντε“, όπου υποδυόταν τη γλυκιά γιαγιά Σοφιά, έφυγε προδομένη από την καρδιά της.

Ειρήνη Κουμαριανού: Ποια η άποψή της για τον θάνατο

«Ο θάνατος αγόρι μου είναι αλλουνού αρμοδιότητα, μην σε απασχολεί, ξέρει αυτός τι κάνει. Εμείς είμαστε αρμόδιοι για την ζωή μας. Να φροντίσουμε να την κάνουμε όσο πιο όμορφη γίνεται».

Αυτό πίστευε η Ειρήνη Κουμαριανού. Χαμογελαστή και χαρούμενη έφυγε από την ζωή στις 25 Ιανουαρίου του 2013, έπειτα από αρκετές μέρες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό.

Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά, που μοίραζε την αγάπη απλόχερα, χωρίς ποτέ να ζητήσει ανταλλάγματα. Δυστυχώς, την πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής της η καρδιά της την πρόδωσε, κόβοντας έτσι το νήμα της ζωής της.

Ειρήνη Κουμαριανού: Όλοι οι συμπρωταγωνιστές της αναφέρονται με σεβασμό και γλυκύτητα

Η απώλεια της Ειρήνης Κουμαριανού συγκλόνισε τον χώρο της υποκριτικής και ιδιαίτερα τους συμπρωταγωνιστές της στη δημοφιλή σειρά με τους οποίους είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Όλοι τους μέχρι και σήμερα αναφέρονται στον όνομα της με σεβασμό και γλυκύτητα, ενώ την περιγράφουν ως έναν άνθρωπο τρυφερό με πηγαία αίσθηση του χιούμορ. Ήταν για αυτούς μια παρουσία που προσέδιδε λάμψη στην σειρά αλλά και στην ζωή τους. Ήξερε ακριβώς πως τα περισσότερα χαμόγελα ξεκινούν από ένα άλλο χαμόγελο, γι’ αυτό και το προσέφερε.

Ειρήνη Κουμαριανού: Έζησε μια ζωή γεμάτη αγάπη

Η ζωή της Ειρήνης Κουμαριανού ξεκίνησε το 1931 στο Γαλάτσι. Υπήρξε σπουδάστρια του Ελληνικού Ωδείου όπου πήρε άδεια άσκησης επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο, ξεκινώντας την καριέρα της το 1950 στον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές παραστάσεις κυρίως του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλές αρχαίες τραγωδίες, κυρίως της Επιδαύρου.

Ειρήνη Κουμαριανού: Σε ποιες ελληνικές ταινίες του πήρε μέρος

Η Ειρήνη Κουμαριανού πήρε, επίσης, μέρος σε μια σειρά ταινιών, πρωταγωνιστώντας πλάι σε ηθοποιούς όπως την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Τζένη Καρέζη, τη Ρένα Βλαχοπούλου και άλλους. Κάποιες από τις ταινίες αυτές ήταν: «Ιστορία μιας ζωής», «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» (1966), «Πολύ αργά για δάκρυα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι» (1968), «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969) , «Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης», «Κρίμα το μπόι σου» (1970), «Ο κατεργάρης», «Η εφοπλιστίνα» (1971), «Η Μαρία της σιωπής», «Στον αστερισμό της παρθένου» (1973), συμμετοχές στο ραδιοφωνικό «Θέατρο της Δευτέρας».

Ειρήνη Κουμαριανού: Σε ποια σήριαλ συμμετείχε

Στην τηλεόραση συμμετείχε σε σειρές όπως Αναστασία, (1994) «Προδοσία» (1996), «Σαν αδελφές» (ΕΤ1 – 1998), «Alma libre» (2001) και «Σ’ αγαπώ – Μ’ αγαπάς», ενώ το 2004 είχε ένα μικρό ρόλο στις «Σαββατογεννημένες» του Γιώργου Καπουτζίδη.

Ειρήνη Κουμαριανού: Η συμμετοχή της «Στο παρά πέντε»

Κάπου εκεί, το 2006, ήρθε και η στιγμή που αγαπήσαμε την Ειρήνη Κουμαριανού μέσα από την ύπερ-επιτυχημένη σειρά «Στο Παρά Πέντε». Η γιαγιά Σοφία μαζί με την καρδιακή της φίλη Θεοπούλα, την ηθοποιό Έφη Παπαθεοδώρου, έγιναν οι γιαγιάδες που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Στόχος τους, αλλά και στόχος του ίδιου του σεναριογράφου Γιώργου Καπουτζίδη, ήταν να διδάξουν στο κόσμο πως η ευτυχία στη ζωή έρχεται μέσα από μικρές στιγμές: στιγμές γεμάτες με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους που είναι αδύνατο να αντικατασταθούν από οποιοδήποτε υλικό αγαθό, στιγμές γεμάτες ζωή.

Ειρήνη Κουμαριανού: Τι έχει αναφέρει για τη συμπρωταγωνίστριά της η Έφη Παπαθεωδόρου

«Μου λείπει πάρα πολύ. Ήμασταν με την Ειρηνούλα από παλιά φίλες. Κάναμε παρέα από παλιά στο θέατρο. Χάρη στην Ειρήνη πήρα τον ρόλο στο «Παρά Πέντε», δεν ήξερα κανέναν, δεν ήθελα να πάω, έκανε και ζέστη και δεν είχα καλές εμπειρίες έως τότε από την τηλεόραση. Τα άσχημα παίρνω ένα σφουγγάρι και τα σβήνω… Θυμάμαι μόνο τα καλά και είναι πάρα πολλά, δεν έχω παράπονο. Μου λείπει πάρα πολύ! Τώρα αν ζούσε η Ειρήνη και ο Γιώργος, ο άντρας της, θα πηγαίναμε και κάπου μαζί με τις αδερφές μου. Όταν πέθανε η Ειρήνη, στον χρόνο πάνω πήγε να τη βρει, ήταν πολλά χρόνια μαζί. Αυτός είναι γάμος. Εγώ δεν θα είχα αυτή την υπομονή… Είναι αυτοί οι ωραίοι γάμοι, ένας δύο στους εκατό».

Ειρήνη Κουμαριανού: Δίδαγμα η ζωή της

Όλη η ζωή της Ειρήνης Κουμαριανού υπήρξε ένα παράδειγμα για τον κόσμο. Αγάπησε αληθινά έναν άνθρωπο με τον οποίο έμεινε παντρεμένη για 62 χρόνια. Έζησε με όσους αγάπησε, χωρίς αυτό να σταματήσει ποτέ. Έκανε πάντα τις δουλειές που ήθελε και συνεργαζόταν μόνο με αυτούς που την έκανα να νιώθει πραγματικά χαρούμενη. Μεγάλωσε τα παιδιά της χωρίς να τους στερήσει την παρουσία της. Γεύτηκε την επιτυχία της σειράς και την απόλαυσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, εισπράττοντας τα καλά της και απορρίπτοντας τα αρνητικά.

Ειρήνη Κουμαριανού: Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που εμφανίστηκε

Η τελευταία θεατρική παράσταση στην οποία εμφανίστηκε η Ειρήνη Κουμαριανού ήταν το «Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι με την Κάτια Δανδουλάκη, τον Δάνη Κατρανίδη, τον Κώστα Σπυρόπουλο και άλλους, τελειώνοντας έτσι την πολύχρονη καριέρα της. Δεν έπαψε ποτέ της να λατρεύει το θέατρο και την ηθοποιία.

Ειρήνη Κουμαριανού: Η πλατεία που πήρε το όνομά της

Η ζωή της Ειρήνη Κουμαριανού ξεκίνησε το 1931 στο Γαλάτσι και ακριβώς εκεί τελείωσε το 2013. Στο σημείο αυτό θα βρίσκεται πλέον για πάντα η αγαπημένη μας γιαγιά, στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Κουρτίου, στην πλατεία όπου δόθηκε το όνομα της, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2016.

«Στην αρχή πίστευα ότι θα κερδίσω τον θάνατο. Μα δεν τον κέρδισε ποτέ κανείς! Το θέμα είναι να κερδίσεις τη ζωή. Και αυτό το ξέρω ότι το κατάφερα. Αυτή την στιγμή είμαι ευτυχισμένη!», είχε αναφέρει η αγαπημένη μας ηθοποιός.

Φιλμογραφία

Μεγάλοι δρόμοι (1953)
Δολάρια και όνειρα (1956)
Κορίτσια για φίλημα (1964) …. μια συγγενής
Ιστορία μιας ζωής (1965) …. Ευτέρπη
Το μπλόκο (1965) …. μέλος αντιστασιακής ομάδας
Κορίτσια για φίλημα (1965)
Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
Η βουλευτίνα (1966)… Λουκία
Στεφανία (1966)
Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967)
Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967) …. μια γειτόνισσα
Τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι (1967)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)… μάνα του Μιχάλη, του ναυτικού
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968)… θεία
Πολύ αργά για δάκρυα (1968)
Η νεράιδα και το παλικάρι (1969) …. Μαριγώ Βροντάκη, μάνα του Μανούσου
Το ανθρωπάκι (1969)… μια πελάτισσα
Κρίμα το μπόι σου (1970) …. θαμώνας νυχτερινού κέντρου
Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας (1970) …. Ευανθία
Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970) …. Μαγδαληνή
Ο τρελός της πλατείας αγάμων (1970) …. μια γειτόνισσα
Οι τρεις ψεύτες …. Τασία
Ο Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά (1970)… γειτόνισσα
Ο κατεργάρης (1971) …. Αρίστη Βαρμή, μάνα της Κικής
Η κόρη του ήλιου (1971)
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) …. Γεωργία
Η εφοπλιστίνα (1971)
Οι εγωισταί (1971) …. Μάρθα
Ερωτική συμφωνία (1972)
Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές (1973)
Ο αστερισμός της παρθένου (1973) …. μια γειτόνισσα της Καίτης
Η Μαρία της σιωπής (1973) … μια φίλη της Ελένης
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελός – Δικτάκτωρ καλεί Θανάση (1973) …. Σγουρίδου
Ένας νο μοταγής πολιτης (1974) …. η μάνα της Κούλας και του Γρηγόρη
Ένα τανκς στο κρεβάτι μου (1974) … συμπεθέρα, μάνα του Λεωνίδα
Ιφιγένεια (1977)
Ο καθένας με την τρέλα του (1980)
Τρελός και πάσης Ελλάδος (1983)
Ξαφνικός έρωτας (1984)
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991)
Αναστασία 1993
Σαγαπώ Μαγαπάς 2000/01 γιαγια του Θοδωρή
Όπα! (2005) …. γιαγιά Αντριάνα
Στο παρά 5 (2006) …. Σόφη
Η ζωή στο φόρουμ (2009)
Το έτερον ήμισυ (2011)

Τηλεοπτικές σειρές

Εργαζόμενη γυναίκα: Η περιπτερου (2009) ΑΝΤ1
L.A.P.D (2008) Mega
Μαζί σου (2007) Mega
Safe Sex: Μανταμ Φροσάρ (2008) Mega
Και… sera sera (2005)ANT1
Στο παρά 5 (2005) Mega
Σαββατογεννημένες (2003) Mega
Σ’ αγαπών μ’ αγαπάς (2000) Mega
Φύγαμε (1999) Mega
Σαν αδελφές (1999) ΕΤ1
Ο πρίγκιπας (1996) ΕΤ1
Προδοσία (1996) Mega
Τα χρώματα της αγάης: Αγγελική (1996) ΕΤ1
Σκονισμένα σύννεφα (1995) ΕΤ1
Η οργή των θεών (1994) ΣΚΑΙ
Τολμηρές ιστορίες: Πορτραίτο (1994) ΑΝΤ1
Αναστασία (1993) Mega
Η φόνισσα (1993) ΕΤ1
Το 13ο κιβώτιο (1992) ΑΝΤ1
Ιστορίες με απρόοπτο τέλος (1992) ΕΤ2
Το κορίτσι απ’ το ποτάμι (1991) ΕΤ1
Η Αλτάνα της Πάργας (1990) ΕΤ2
Η δίκη του μεσημεριού (1989) ΕΤ2
Ο άγνωστος (1988) ΕΤ2
Το πήδημα του βάτραχου (1988) ΕΤ1
Κερένια κούκλα (1987) ΕΡΤ2
Μπουρίνι (1987) ΕΡΤ2
Ένας συγγραφέας ζητάει πρόσωπα (1984) ΕΡΤ2
Ο θησαυρός της Βάγιας (1984) ΕΡΤ
Αρχαία σκουριά (1983) ΕΡΤ2
Επιχείρηση Ιφιγένεια (1983) ΕΡΤ
Η κραυγή των λύκων (1981) ΥΕΝΕΔ
Ο κήπος με τ’ αγάλματα (1981) ΕΡΤ
Μάνα (1981) ΕΡΤ
Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα (1980) ΕΡΤ
Το φως του Αυγερινού (1980) ΕΡΤ
Ο ταξιτζής: Η νύφη (1978) ΥΕΝΕΔ
Ο ταξιτζής (1977) ΥΕΝΕΔ
Η Θέμις έχει κέφια (1975) ΕΙΡΤ
Οι έμποροι των εθνών (1973) ΕΙΡΤ
Ο σπαγγοραμένος (1971)ΕΙΡΤ
Το άδειο σπίτι (1970) ΑΝΤ1

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News