prigkipissa-aliki-tis-elladas-i-amp-8220-ellinida-amp-8221-pethera-tis-elisavet-i-schizofreneia-kai-to-monachiko-telos-36514
20:50

Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας: Η “Ελληνίδα” πεθερά της Ελισάβετ, η σχιζοφρένεια και το μοναχικό τέλος

20:50
Newsroom

Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας: Πρόκειται για έναν νέο χαρακτήρα από την τρίτη σεζόν της σειράς «The crown». Η προαναφερθείσα σειρά προβάλλεται μέσα από το Netflix. Στο τέταρτο επεισόδιο, η σειρά αναφέρεται στη μητέρα από τον πρίγκιπα Φίλιππο, την πριγκίπισσα Αλίκη του Battenberg. Το συγκεκριμένο χαρακτήρα υποδύεται η ηθοποιός Jane Lapotaire. Μάλιστα, είναι πιο γνωστή ως πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας

Advertisement

Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας: Πού επικεντρώνεται, το επεισόδιο

Το επεισόδιο επικεντρώνεται γύρω από τη στενή σχέση της μητέρας και του γιου και πώς η πριγκίπισσα Αλίκη- που το παρατσούκλι που της είχε δώσει ο Φίλιππος ήταν «Bubbikins» – έζησε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κατά τα τελευταία της χρόνια. Η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας δεν ήταν στην πραγματικότητα Ελληνίδα, αλλά Βρετανή. Γεννημένη στο Κάστρο του Windsor στις 25 Φεβρουαρίου του 1885, η Αλίκη ήταν η εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας. Το 1903 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και έκανε τέσσερις κόρες και ένα γιο, τον Φίλιππο.

Η οικογένεια ζούσε στην Ελλάδα, αλλά το 1916 η χώρα βρέθηκε σε πολιτική αναταραχή. Αναγκάστηκαν λοιπόν να φύγουν το 1917 όταν ο αδελφός του Ανδρέα, βασιλιάς Κωνσταντίνος Α, παραιτήθηκε από το θρόνο λόγω της διαφωνίας του σχετικά με το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μέρος στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Advertisement

Η Αλίκη αν και ήταν κωφή, μπορούσε να μιλά τρεις γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, σύμφωνα με το The Journal of Education for Upper Canada. Επίσης, φέρεται να υπέφερε από σχιζοφρένεια και κλείστηκε βίαια σε ένα σανατόριο στην Ελβετία. Υπήρξε, μάλιστα, για λίγο διάστημα ασθενής του Aυστριακού νευρολόγου και ψυχιάτρου Sigmund Freud, ο οποίος, ως γνωστόν, θεωρείται ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης.

Advertisement

Η Αλίκη ανέκαμψε και βοήθησε στη προστασία μιας εβραϊκής οικογένειας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην μετέπειτα ζωή της ίδρυσε ένα τάγμα καλογριών (και άρχισε να φοράει ράσο) ενώ στην Ελλάδα δεν επέστρεψε ποτέ. Μετακόμισε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου και έζησε τα δύο χρόνια της ζώης της, μέσα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 1969 σε ηλικία 84 ετών.