Enimerotiko.gr
Gossip Lifestyle

Γρηγόρης Βαλλιανάτος: Η παραδοχή ότι είναι ομοφυλόφιλος, η καλόγρια αδερφή του και η μάχη του με το Aids

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είναι Έλληνας δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας, ακτιβιστής και πολιτευτής.Γεννήθηκε το 1956 στην Πλάκα της Αθήνας σε αστικό περιβάλλον. Η δε καταγωγή του είναι από τα Βαλλιανάτα της Κεφαλονιάς.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος, οροθετικός και άθεος.Το 1980 αποφοίτησε από το τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με υποτροφία του κληροδοτήματος Ιωάννου Βαρύκα. Μεταξύ άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων διεκδικεί τις ατομικές ελευθερίες των ΛΟΑΤ+, μεταναστών και προσφύγων, χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, Εβραίων, γυναικών, εθνικών μειονοτήτων, αναπήρων, φυλακισμένων και αστέγων.

Το 2001 ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος  συμμετείχε στην ταινία Ροζ ολοταχώς και το 2005 στην ταινία Όμηρος. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο Ακατάλληλο από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Έχω χάσει και τους δύο μου γονείς από καρκίνο

Οι γονείς του Γρηγόρη Βαλλιανάτου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωή του όμως τους έχασε και τους δύο από καρκίνο πριν 29 χρόνια. Η μητέρα του πέθανε το 1985 και ο πατέρας του 2 χρόνια μετά. Όπως είχε αποκαλύψει πέθανε από τη στεναχώρια του για τη μαμά του καθώς ήταν ένα  πολύ ερωτευμένο ζευγάρι.

“Η αδελφή μου είναι ηγουμένη και πολύ ευτυχισμένη”

Προερχόμενος από μια αρκετά θρησκευόμενη οικογένεια -ο αδερφός του είναι καθηγητής θεολόγος και η αδερφή του μοναχή- ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είχε δηλώσει κατά το παρελθόν πως είναι άθεος, μια δήλωση που είχε κάνει πολλούς να αναρωτιούνται μιας και τα μέλη της οικογένειάς του έχουν ιδιαίτερα αυξημένο το θρησκευτικό συναίσθημα. Ο ίδιος μάλιστα είχε πει τα εξής: “Η δική μου εμπειρία από τους Χριστιανούς είναι πως οι πραγματικοί Χριστιανοί, αυτοί που αγαπάνε τους ανθρώπους δεν τους πειράζει αν ο άλλος δεν είναι Χριστιανός και δεν προσεύχεται. Η αδερφή μου είναι ηγουμένη σε ένα μοναστήρι της Λάρισσας και πολύ ευτυχισμένη. Έχω επαφές με την αδερφή μου. Η αδερφή μου προσεύχεται για μένα, πιστεύει πως αυτό πρέπει να κάνει, αλλά διαφωνούμε σε αυτό […] Είμαι ένας τυχερός άνθρωπος γιατί οι γονείς μου με αγαπούσαν πολύ. Δεν στάθηκαν ποτέ στις αμαρτίες ή στις ιδιαιτερότητες, ήταν και αστοί και δεν τους επιτρεπόταν ίσως, όμως πολλές φορές ο πατέρας μου μου έλεγε “εγώ δεν συμφωνώ με αυτά που κάνεις, αλλά αν ήμουν ομοφυλόφιλος θα έκανα αυτά που κάνεις εσύ”  είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

“Ήμουν συνοδός για 2 χρόνια”

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είχε  δηλώσει ότι υπήρξε συνοδός κυριών για δύο έτη. Ο ίδιος είχε πει σχετικά: “Μην φανταστεί κανείς ότι πήγαινα το πρωί και έφευγα το βράδυ. Δεν έχεις ωράριο σ’ αυτή την δουλειά. Μπορεί να είσαι γραμμένος για δύο χρόνια σε ένα πρακτορείο και να σε καλέσουν σαράντα φορές. Ήταν πολύ free και large επάγγελμα, για όσους νομίζουν ότι κουραζόμουν. Βρισκόμουν για σπουδές στο Παρίσι και πεταγόμουν στο Λονδίνο. Ήταν πρακτικά πολύ εύκολο αφού πλήρωνε η δουλειά.

Μια μέρα απλά το σταμάτησα. Ήταν σαν σπορ, σαν να παίζεις μια παρτίδα τένις”.

Προσωπική ζωή

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δεν έτυχε να παντρευτεί γιατί όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου  δεν πιστεύει ιδιαίτερα στο θεσμό και αφετέρου δεν τον έπεισε κανείς. Ωστόσο, είχε αποκαλύψει  πως έχει ερωτευτεί πέντε φορές στη ζωή του και έχει  αγαπηθεί και αγαπήσει. Σχετικά είχε πει: “Έχω συντονίσει την ζωή μου με ανθρώπους, έχω μεταναστεύσει για δεσμούς και έρωτες στην Αμερική και την Αγγλία και έχω περάσει αντίστοιχα πολύ όμορφα με τους γονείς και τις οικογένειές τους”.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δεν έκρυψε ποτέ την σεξουαλική του ταυτότητα, όμως έχει αποκαλύψει πως στο παρελθόν είχε σχέσεις με γυναίκες έχοντας πει: “Στο παρελθόν είχα δύο σοβαρές σχέσεις με γυναίκες και κάναμε ωραίο σεξ”.

“Έχουν πεθάνει φίλοι μου στα χέρια μου από Aids”

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είχε αποκάλυψε χωρίς κανέναν δισταγμό πως έμαθε πως είναι οροθετικός το 1990. Ο ίδιος είχε πει:”Δεν ξέρω αλλά υποψιάζομαι ποιος μου μετέδωσε τον ιό. Δεν με απασχολεί. Δεν θεωρώ ότι μου έκανε κακό γιατί δεν το ήξερε. Τα πρώτα συμπτώματα ήταν η αίσθηση του κρύου και ο πυρετός. Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα που δεν είχα κανένα άλλο σύμπτωμα και πολύ αργότερα ξεκίνησα φαρμακευτική αγωγή. Έπρεπε όμως να κάνω την καρδιά μου πέτρα. Δεν με έπαιρνε να τρομάξω. Παράλληλα οι φίλοι μου πέθαιναν. Έλιωναν.”.

Σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είχε μεταξύ άλλων:

“Είναι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα, που δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται από το πώς βλέπουν τον εαυτό τους ή τον άλλον σε σχέση με τον έρωτα.Είναι πολίτες ίδιας κατηγορίας, απαιτούν τα δικαιώματά τους και θα τα βρουν. Στη λίστα των ανθρώπων που υιοθετούν πρέπει να μπουν και τα ομόφυλα ζευγάρια”.

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι μια “μια ηρωική και συγκινητική προσωπικότητα”

Ο  Γρηγόρης Βαλλιανάτος είχε πει το 2018 σε συνέντευξή του: “Δεν έχει οριστεί ακόμη η δίκη. Ντρέπομαι για την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν βοήθησε σε αυτό, δεν έχουν κατηγορηθεί άνθρωποι για αυτά που έγιναν.Υπάρχει μια ιατροδικαστική έκθεση που λέει ότι κάποιος σκοτώθηκε από το ξύλο που του έριξαν και οι 6 άνθρωποι που θα πάνε στο δικαστήριο δεν έχουν κατηγορηθεί για φόνο! Αυτό είναι μια γελοιότητα (…) Ο Ζακ γνώρισε τη μεγαλύτερη σκληρότητα που διαθέτει αυτή η χώρα και τη μεγαλύτερη αλητεία στα χέρια των αρχών”.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News