giati-ta-paidia-mporei-na-einai-amp-8220-diavolakia-amp-8221-me-tis-miteres-toys-kai-glyka-aggelakia-me-oloys-toys-alloys-105773
20:07

Γιατί τα παιδιά μπορεί να είναι “διαβολάκια” με τις μητέρες τους και γλυκά αγγελάκια με όλους τους άλλους

20:07
Νίκη Μουλά

Το παιδί σας φαίνεται να συμπεριφέρεται τέλεια με τον μπαμπά του, την γιαγιά του, στον παιδικό σταθμό, στην παιδική χαρά ή οπουδήποτε αλλού, αλλά όταν είναι μαζί σας, φέρεται σαν να βγαίνει εκτός εαυτού; Αν αυτό σας ακούγεται οικείο και αν αναρωτιέστε: “Τι κάνω λάθος;” σταματήστε να βασανίζεστε: δεν φταίτε εσείς. Τα παιδιά έχουν τους λόγους τους, και αυτοί οι λόγοι είναι πραγματικά καλοί.

Μάθαμε γιατί τα παιδιά τείνουν να συμπεριφέρονται άσχημα κοντά στη μητέρα τους, και όσα λένε οι ειδικοί πάνω σε αυτό το συχνό φαινόμενο.

Advertisement

Τα ξεσπάσματα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, και έτσι λέει το παιδί σας, “Σε χρειάζομαι μαμά!”.

Αν η ομιλία του παιδιού σας δεν είναι τόσο προχωρημένη, είναι φυσικό να προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή σας με όποιο τρόπο μπορεί. Για κάθε παιδί, η μητέρα του είναι η πηγή όπου ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του, είτε είναι τροφή ή η ασφάλεια, γι ‘αυτό τα παιδιά γίνονται πιο συναισθηματικά όταν η μαμά τους είναι κοντά. Μία ειδικός στον τομέα της γονικής ανατροφής και εκπαίδευσης, η Δρ. Ann Corwin, εξηγεί αυτό το φαινόμενο:

Advertisement

“Οι μητέρες συμβολίζουν τις ανάγκες των παιδιών και, βιολογικά, τα παιδιά έχουν συνδέσει την ανάγκη για τροφή και επιβίωση με τη μαμά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά θα κλιμακώσουν τη συμπεριφορά τους για να τραβήξουν προσοχή (μια σύνδεση) από τη μαμά τους με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν. Οι μπαμπάδες, από την άλλη πλευρά, συμβολίζουν την εμπιστοσύνη, το παιχνίδι και όταν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος. Έτσι, τα παιδιά δεν είναι τόσο απελπισμένα να λάβουν αυτή την κρίσιμη προσοχή από τους πατέρες τους, δεδομένου ότι δεν είναι μια έμφυτη προσκόλληση επιβίωσης.”

Advertisement

Ανήκετε στη ζώνη άνεσης του παιδιού σας.

Τα παιδιά δεν έχουν την τάση να δείχνουν όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους με ανθρώπους που δεν εμπιστεύονται. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας βγάζει “τον χειρότερο εαυτό του” σε σας, τη μητέρα του, αυτό δεν είναι αλήθεια. Σας “τιμούν” με τις φασαρίες και το κλάμα τους, διότι έτσι σας δείχνουν ότι σας εμπιστεύονται και αισθάνονται ασφαλείς όταν βρίσκεστε κοντά τους. Έτσι, μια ακραία αντίδραση μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ο τρόπος που το παιδί σας λέει: “Νιώθω ασφάλεια και άνετα όταν είμαι μαζί σου, μαμά”.

Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε, αν το παιδί σας ξεσπάει αποκλειστικά όταν είστε μαζί του.

Advertisement

Έχουμε διαπιστώσει ότι δεν είναι πραγματικά κακό όταν το παιδί σας ξεσπάει μπροστά σας, τη μαμά του. Αλλά θα πρέπει να ανεχτείτε σιωπηλά την κακή συμπεριφορά του; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει. Εδώ είναι μερικοί τρόποι να διδάξετε στο παιδί σας πώς να είναι πιο ευγενικό στη μητέρα του και να διατηρείτε τα νεύρα σας ήρεμα.

  • Αποδεχτείτε τα ξεσπάσματα του παιδιού σας και μην τα παίρνετε προσωπικά. Δώστε στο παιδί σας χρόνο και χώρο για ένα ξέσπασμα, απλά βεβαιωθείτε ότι δεν βλάπτει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ξεδώσει. Αν το παιδί σας πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή σχολείο, πρέπει να είναι “καλό” όλη την ημέρα και να είναι ο εαυτός του όταν επιστρέψει στο σπίτι. Ένα ξέσπασμα θυμού δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ξεδώσει και μπορείτε να προσφέρετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις: να τρέξει, να παίξει στην αυλή ή να ζωγραφίσει ή να διαβάσει μια ιστορία δυνατά.

  • Αναθέστε μερικές από τις δουλειές στον σύντροφό σας. Αν το παιδί σας επικοινωνεί με τον μπαμπά λιγότερο από ό, τι με σας, είναι πιθανό να συμπεριφέρεται με τον μπαμπά “καλύτερα.” Κατά καιρούς, ζητήστε από τον σύντροφό σας να κάνει μπάνιο το παιδί σας ή να το ταΐσει, αν υποψιάζεστε ότι θα δείτε και άλλο ξέσπασμα.
  • Συζητήστε με το παιδί σας και εξηγήστε πώς αισθάνεστε, αν είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει. Και μην το αφήνετε να σας εκμεταλλεύεται. Παρόλο που ένα ξέσπασμα στην παρουσία σας είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης, όπως μόλις μάθαμε, θα πρέπει να διατηρήσετε την πειθαρχία. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η μαμά είναι πάντα εκεί για να το παρηγορήσει και να το υποστηρίξει, αλλά έχει συναισθήματα και πρέπει να την σέβεται.
Advertisement