pethanan-ftochoi-kai-monoi-o-tpagikos-thanatos-toy-chontroy-ki-o-neyrikos-klonismos-toy-lignoy-poy-ton-dielyse-11855
12:39

Πέθαναν φτωχοί και μόνοι: Ο τpαγικός θάνατος του «Χοντρού» κι ο νευρικός κλονισμός του «Λιγνού» που τον διέλυσε

12:39
Νίκη Μουλά

«Ο Χοντρός και ο Λιγνός» είναι το πιο εμβληματικό δίδυμο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, οι οποίοι πέθαναν φτωχοί και μόνοι.

Πρόκειται για δύο Αμερικανούς ηθοποιούς, οι οποίοι χάρισαν άφθονο και αβίαστο γέλιο στον κόσμο, σε πάνω από 100 απολαυστικές ταινίες.

Advertisement

Οι δύο ηθοποιοί, παρά τις κόντρες που είχαν στις ταινίες τους, ήταν και αδελφικοί φίλοι. Έτσι όταν ο Ολιβερ Χάρντι (Χοντρός) έφυγε από τη ζωή, στις 7 Αυγούστου 1957, ο Σταν Λόρελ (Λιγνός) έπαθε νευρικό κλονισμό, από τον οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

Advertisement

Advertisement

Οι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί πρωτοσυναντήθηκαν στη μεγάλη οθόνη το 1921 και από τότε ανέπτυξαν μία δυνατή φιλία. Οι κωμωδίες τους ήταν απλές σε δράση, αλλά γίνονταν απολαυστικές από τις συνεχείς ανατροπές των καταστάσεων.

Ο Ολι και ο Σταν (όπως ήταν γνωστοί στους δικούς τους ανθρώπους) έπαιζαν τους εαυτούς τους, δηλαδή δύο αχώριστους φίλους, που οι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες που είχαν, τους έφερναν αντιμέτωπους με κωμικές καταστάσεις και ομηρικούς καυγάδες.

Advertisement

Ο Νόρβεν Χάρντι, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Όλιβερ Χάρντι, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1892. Ξεκίνησε τη ζωή του σε μία πολυμελή οικογένεια στην Τζόρτζια και ήταν το μικρότερο από έξι παιδιά. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και πέθανε όταν ο Ολιβερ ήταν 10 ετών. Ήταν ένα αρκετά ζωηρό παιδί, ενώ είχε φυσική κλίση στο τραγούδι και από ηλικίας 8 ετών συμμετείχε σε παραστάσεις διαφόρων θιάσων που περιόδευαν στον αμερικάνικο Νότο, ενώ σπούδασε τενόρος στη Μουσική Ακαδημία της Ατλάντα.

Το 1910 άνοιξε στην πόλη του ο πρώτος κινηματογράφος και ο 18χρονος τότε Ολι πιάνει δουλειά ως μηχανικός προβολής, ταμίας, ταξιθέτης και αργότερα ως διευθυντής της επιχείρησης. Όπως είναι φυσικό, κόλλησε το «μικρόβιο» της φρέσκιας τότε 7ης τέχνης, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, όντας πεπεισμένος ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα από πολλούς ηθοποιούς που έβλεπε να παρελαύνουν από τη μεγάλη οθόνη.

Advertisement

Έτσι, το 1914, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την κωμωδία «Outwitting Dad», διάρκειας 10 λεπτών. Τα επόμενα χρόνια ερμήνευε κυρίως δευτερεύοντες ρόλους, ενώ τη ζωή του αναμενόταν να αλλάξει η γνωριμία του με τον Αγγλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταν Λόρελ στο Λος Αντζελες.

«Ο Χοντρός και ο Λιγνός» το πιο διάσημο κινηματογραφικό ντουέτο

Η άμεση χημεία που ανέπτυξαν οι δύο ηθοποιοί, αλλά και η έμπνευση που είχε ο παραγωγός Χολ Ρόουτς, που αποτέλεσε τον πνευματικό πατέρα του «Χοντρού και Λιγνού» ήταν αρκετές για να δημιουργηθεί το πιο διάσημο κινηματογραφικό δίδυμο που καταφέρνει να σκορπά γέλιο ακόμη και στους σημερινούς τηλεθεατές, με πρώτη τους κοινή ταινία να είναι το «The Lucky Dog» (1921).

«Ο Χοντρός και ο Λιγνός» έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει το 1950, όταν γύρισαν την τελευταία τους ταινία «Οι Νέοι Ροβινσώνες». Οι δύο κωμικοί ηθοποιοί ένιωθαν πλέον εξασθενημένοι και κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να τερματίσουν το επιτυχημένο τους ντουέτο και να αφοσιωθούν στην προσωπική τους ζωή, στην οποία όμως ο Ολιβερ Χάρντι δεν είχε την ίδια τύχη.

Έκανε τρεις γάμους και στα τελευταία χρόνια του βίου του έζησε βουτηγμένος στη φτώχεια και με επιβαρυμένη την υγεία του, φεύγοντας τελικά από τη ζωή, μετά από καρδιακή ανακοπή, στις 7 Αυγούστου 1957 στο Βόρειο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας, σε ηλικία μόλις 65 ετών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις αιτίες που ο Ολιβερ Χάρντι πέθανε φτωχός ήταν και το πάθος του για τον τζόγο.

Μετά από το θάνατο του φίλου του, ο «Λιγνός» αρνήθηκε να ξαναεμφανιστεί στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο και αποσύρθηκε. Πέθανε το 1965 από φυσικά αίτια.

«Ο Όλι ήταν σαν αδελφός μου. Νιώθαμε ο ένας τον άλλον, αν και δεν κάναμε συχνά παρέα έξω από τα πλατό. Η ζωή του έξω από το στούντιο ήταν αφιερωμένη στα σπορ και κυρίως στο γκολφ, που λάτρευε. Η δική μου ζωή, ήταν δουλειά και τίποτα άλλο. Μου άρεσε να παρακολουθώ την ταινία σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν μαλώσαμε ποτέ» είχε υπογραμμίσει για τον φίλο του Ολι ο Σταν Λόρελ.

Δύο αστεροειδείς, οι 2865 και 2866 ονομάστηκαν «Λόρελ» και «Χάρντι» στη μνήμη των Σταν Λόρελ και Ολιβερ Χάρντι.