i-eptasfragisti-diathiki-toy-kontomina-viles-diamerismata-panakriva-rologia-erga-technis-kai-skafi-62948
14:07

Η επτασφράγιστη διαθήκη του Κοντομηνά: Βίλες, διαμερίσματα, πανάκριβα ρολόγια, έργα τέχνης και σκάφη

14:07
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Στην Ύδρα πραγματοποιείται σήμερα η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Κοντομηνά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς που περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιχειρηματίες, αφήνει πίσω του μια περιουσία σε περίπλοκη κατάσταση η οποία περιλαμβάνει ακίνητα ανά την Ελλάδα, συλλεκτικά αυτοκίνητα, πίνακες, πανάκριβα ρολόγια και μετρητά.

Advertisement

Ο ίδιος είχε μια αμύθητη περιουσία εξαιτίας όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τις οποίες απασχολούνταν, ενώ στην κατοχή του είχε πάρα πολλά ακίνητα τα οποία έβγαζε σιγά σιγά στο ”σφυρί” εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του τον τελευταίο χρόνο.

Πότε ανοίγει η διαθήκη του Κοντομηνά

Η διαθήκη του Δημήτρη Κοντομηνά θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα δημοσιευτεί στην μοναχοκόρη του Μαρία και σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή.

Advertisement

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία η κατάσταση είναι αν μη τι άλλο μπλεγμένη, καθώς εκκρεμούν διάφορες δίκες οικονομικού βάρους για τον πρώην καναλάρχη και πατέρα της δικαιούχου. Αυτές οι εκκρεμότητες ήταν που «πάγωσαν» όλες τις υπόλοιπες αγοροπωλησίες των ακίνητων του σε Αττική, Αργολίδα αλλά και Κυκλάδες.

Advertisement

Η κόρη του Μαρία, έχει εξουσιοδοτήσει σε γραφεία της Αθήνας αλλά και της Νέας Υόρκης να παρακολουθήσουν επισταμένως τις εξελίξεις τη στιγμή που η ίδια έχει κάνει αποδοχή της όποιας κληρονομιάς δικαιούται αλλά με τη διαδικασία της απογραφής. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η κληρονόμος αφήνει να ακολουθηθούν όλες οι νομικές διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι με τη μέθοδο της εκποίησης και του πλειστηριασμού με δικά τους νομικά έξοδα.

Κι εκείνη αν και εφόσον μείνει κάτι από την περιουσία με όλες τις εκκρεμότητες λυμένες και όλες τις πλευρές ικανοποιημένες θα το αποδεχτεί βάση νόμου καθώς έχει όλο το δικαίωμα.

Από την άλλη η ίδια και τα δικά της περιουσιακά στοιχεία δεν εμπλέκονται, ούτε επηρεάζονται από απαιτήσεις τρίτων. Και όλα αυτά γιατί ο νομικοί της κόρης του Κοντομηνά, με γνώση της υπόθεσης, αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας έχει χρέη τα οποία εκτιμάται ότι είναι υψηλά σε τέτοιο σημείο που θα χρειαστεί, αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής. Αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευθύνης του κληρονόμου για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της. Δηλαδή με το ευεργέτημα της απογραφής αποκλείεται η “συγχώνευση” της κληρονομιάς και της ατομικής περιουσίας του κληρονόμου.

Advertisement

Τι περιέχει η περιουσία του Κοντομηνά

Ο γνωστός επιχειρηματίας κατείχε μία μακρά λίστα με πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως η περιουσία του έχει πλέον εξαϋλωθεί, με εμβληματικά ακίνητα και σκάφη (κτήμα στη Βαρυμπόμπη, διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού και στο Μανχάταν, σπίτια σε Υδρα και Πόρτο Χέλι) να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω είναι εικασίες καθώς εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις και φυσικά το άνοιγμα της διαθήκης του πρώην καναλάρχη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η τελευταία γνωστή συναλλαγή αφορούσε τη μεταβίβαση των μετοχών του Alpha TV στην Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, μία συμφωνία που εκτέλεσε για λογαριασμό Κοντομηνά, η κόρη του Μαρία, καθώς  ο ίδιος βρισκόταν ήδη από το 2019 σε κακή κατάσταση με οξυμένα προβλήματα υγείας.

Advertisement

Σε όλους ήταν γνωστό ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε μεγάλη αδυναμία στα ακριβά ρολόγια και μάλιστα η συλλογή του ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει, η αξία τους δεν αποκλείεται να ξεπερνούσε και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Εκτός από τη συγκεκριμένη συλλογή, η οικογένεια του επιχειρηματία, αν και δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν τίποτα, εκτιμά ότι εκτός από τα ρολόγια, υπήρχαν στην βίλα και κοσμήματα και κάποια έργα Τέχνης που αγαπούσε πολύ ο πρώην ιδιοκτήτης του Alpha και μετρητά.

Το νεοκλασικό σπίτι του Δημήτρη Κοντομηνά στο κέντρο της Αθήνας

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς αγαπούσε πολύ το κέντρο της Αθήνας και είχε επιλέξει ένα νεοκλασικό οίκημα πίσω από τα παλιά ανάκτορα. Το σπίτι είχε κατασκευαστεί το 1930 και ο επιχειρηματίας το είχε ανακαινίσει πλήρως, εντάσσοντας στο εσωτερικό του καλόγουστα έπιπλα, πλούσια βιβλιοθήκη αλλά και πολλές συλλογές του.

Η βίλα του Κοντομηνά στην Πελοπόννησο

Ένα από τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του ήταν και το τεράστιο κτήμα του στην Πελοπόννησο, επιφάνειας 916 στρεμμάτων, με την απίστευτη βίλα που ήταν χτισμένη πάνω στην θάλασσα στην ακτή της Πελοποννήσου απέναντι από την Ύδρα και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα, στο Πόρτο Χέλι, στη νήσο Δοκό και στις Σπέτσες.

Αν και, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν από γνωστούς μεσίτες, το ακίνητο στην Πελοπόννησο ήταν υποθηκευμένο στις τράπεζες, τελικά βρέθηκε ο τρόπος να βγει προς πώληση με την αξία του να φτάνει τα…4.565.981 ευρώ.

Το σπίτι, το οποίο είναι χτισμένο τη δεκαετία του ’50, βρίσκεται στη χερσόνησο και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο παραλίες του κτήματος, η μία με άσπρη άμμο και η άλλη με βότσαλο, υλικά που με ειδικά φορτία είχε μεταφέρει ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον επίγειο παράδεισό του όταν έκανε ανακαίνιση, το 2012.

Μάλιστα, στα σχέδιά του φημολογείται ότι ήταν η κατασκευή μαρίνας, η οποία όμως δεν χτίστηκε ποτέ λόγω των αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής. Τα κτίσματα στην παραλία και ένας ξεχωριστός ξενώνας προσφέρουν συνολικά εννέα υπνοδωμάτια, ενώ μάλιστα κάποια άλλα οικήματα έχουν χώρο για το προσωπικό και για τους εργάτες του κτήματος.

Το εξοχικό στο Πόρτο Χέλι

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς φέρεται να είχε ένα εξοχικό σπίτι απέναντι από την Ύδρα και με το σκάφος του, του άρεσε να περνά τα καλοκαίρια του εκεί.

Επίσης, περνούσε πολλές μέρες στο σπίτι του στην Ύδρα, το αγαπημένο του νησί, αλλά και σε ένα κτήμα που είχε στο Μετόχι της Ερμιόνης.

Ωστόσο, τα ακίνητα αυτά ήταν είτε προσημειωμένα ή υποθηκευμένα στο όνομά του, ή τα πούλησε στη συνέχεια.

Ακόμη, το κτήμα του στη Βαρυμπόμπη, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι από μόνο του σημείο αναφοράς και όσοι τυχεροί είχαν περάσει την είσοδό του έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Μάλιστα, ο γάμος του Αντώνη Ρέμου με την Υβόννη Μπόσνιακ τον Σεπτέμβριο του 2018 έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλεσμένους να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αττικής.

Τέλος, ο Δημήτρης Κοντομηνάς μπορεί να αγάπησε πολλές γυναίκες στη ζωή του, αλλά περισσότερο αγαπούσε την «Quintessa», δηλαδή το πολυτελές σκάφος του. Μία μεγάλη περίοδο της ζωής του είχε μετατρέψει, μάλιστα, το γιωτ σε σπίτι του, ενώ στο ίδιο μέρος πραγματοποιούσε και σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού.