nena-menti-o-thanatos-toy-antra-tis-ta-40-chronia-schesis-me-ton-syntrofo-tis-poy-zoyn-choria-kai-i-koykla-kori-27946
11:00

Νένα Μεντή: Ο θάνατος του άντρα της, τα 40 χρόνια σχέσης με τον σύντροφό της που ζουν χώρια και η κούκλα κόρη

11:00
Newsroom

Η Νένα (Ελένη-Ζωή) Μεντή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 1945.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Advertisement

Η Νένα Μεντή κατοικεί στο κέντρο.Στα πρώτα της χρόνια έμενε στο Λαύριο,επειδή ο πατέρας της ήταν εφοριακός και μετακόμιζαν συχνά.Επίσης, έχει ζήσει και στην Σπάρτη.

Την πρώτη της θεατρική εμφάνιση την πραγματοποίησε το ίδιο έτος με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο “Μαθήματα ηθικής” και ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1970. Πατέρας της ήταν ο συνθέτης Σπήλιος Μεντής και θείος της ο κωμικός ηθοποιός Κώστας Μεντής.

Advertisement

Από έξι χρονών πήγαινα σινεμά!

«Εγώ με τ’ αδέρφια μου μεγαλώσαμε μ’ ένα μεγάλο δέσιμο, είχε πει η Νένα Μεντή. Μεγάλωσα μ’ έναν σπουδαίο πατέρα και μια σπουδαία μάνα, είχα αυτήν την τύχη. Έχω μαζέψει, λοιπόν, μια περιουσία τέτοια, από λόγια, από τραγούδια, από βιώματα, από μια ελευθερία που υπήρχε μέσα στο σπίτι. ‘‘Πάλι τον Καζαντζίδη ακούς Νενούλα;’’, με ρωτούσε ο πατέρας μου. ‘‘Ρε μπαμπά’’, απαντούσα, ήμουν τότε 8 χρόνων, ‘‘μ’ αρέσει η φωνή του’’. Δεν μου έφερνε αντίρρηση. Από 6 χρόνων πήγαινα δυο φορές την εβδομάδα σινεμά. Με επηρέασαν καθοριστικά αυτά. Είχα μια γιαγιά, του πατέρα μου τη μάνα, Ελένη Μεντή, η οποία ήταν ένας ρόλος τεράστιος. Δηλαδή, η Εκάβη από το ‘‘Τρίτο Στεφάνι’’, η Ευτυχία, η Μαρίκα που έχω παίξει έχουν μέσα σπέρματα από τη γιαγιά μου. Έχω βαλιτσάκι που κουβαλάω. Η γιαγιά μου 85 χρόνων μου είχε πει: ‘‘Αχ, γιατί δεν έγινα ηθοποιός, αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου’’ κι ανέβαινε στο μπαούλο κι έπαιζε ρόλο. 86 χρονών, πριν πεθάνει μου είπε: ‘‘Μωρέ όχι, δεν έπρεπε να γίνω ηθοποιός, πιλότος έπρεπε να γίνω’’».

Advertisement

Προσωπική ζωή

Η Νένα Μεντή υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Στυλιάρη. Σύντροφος της είναι ο επίσης ηθοποιός Σταύρος Μερμήγκης, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη, τη Μαρία που είναι χορεύτρια.

Το ζευγάρι είναι περίπου 40 χρόνια μαζί και έχουν αποκτήσει μία κόρη. Οι δυο τους, όπως έχει πει η Νένα Μεντή, δεν έχουν παντρευτεί και για αρκετά χρόνια ζούσαν σε διαφορετικά σπίτια.

Advertisement

«Τον συστήνω ανεπιφύλακτα. Είμαστε 40 χρόνια μαζί και τα τελευταία 20 χρόνια μένουνε ξεχωριστά. Καμία κρίση, ήταν η ανάγκη να είμαστε καλά μεταξύ μας και να αγαπιόμαστε. Η καθημερινότητα και η συμβίωση είναι πολύ κακό πράγμα και προσπαθώ όσο περνάει από το χέρι μου να το αποφεύγω», είχε πει η Νένα Μεντή.

https://www.instagram.com/p/Bx83n_LjWYH/?utm_source=ig_embed

“Όταν έχασα τον πρώτο μου άντρα, 34 χρονών…”

Από τα σκαμπίλια παίρνεις τα μεγάλα μαθήματα. Όταν έχασα τον πρώτο μου άντρα 34 χρονών…εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μην ισιώσεις.Τον κουβαλάω ακόμα μέσα μου αυτόν τον άνθρωπο. Δεν κόλλησα όμως στο πένθος. Δεν παθαίνω καταθλίψεις εγώ. Μόλις την δω να πλησιάζει, παίρνω την τσάντα μου και φεύγω και την αφήνω μόνη της, είχε πει η Νένα Μεντή σε συνέντευξή της.

https://www.instagram.com/p/B67lCvFlZm4/?utm_source=ig_embed

Advertisement

Επαγγελματική πορεία

Σπούδασε το 1966 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το ίδιο έτος με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο “Μαθήματα ηθικής” και ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1970. Πατέρας της ήταν ο συνθέτης Σπήλιος Μεντής και θείος της ο κωμικός ηθοποιός Κώστας Μεντής. Ξάδερφός της είναι ο Χρήστος Βαλαβανίδης.

https://www.instagram.com/p/B3OCQFMhMK-/?utm_source=ig_embed

«Έχω κάνει αηδίες στην τηλεόραση»

Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής είχε πει  η Νένα Μεντή έκανα και πράγματα που δεν μου άρεσαν, όχι τόσο στο θέατρο αλλά ιδίως στην τηλεόραση. Γλυκάθηκα κι εγώ με το χρήμα γιατί έχω περάσει πολύ δύσκολα στη ζωή μου. Δεν είχαμε οικονομική άνεση στο σπίτι. Καμιά φορά πιάνουμε την κουβέντα με τους θεατές στο καμαρίνι, τους λέω «έχω κάνει αηδίες στην τηλεόραση» και μου απαντάνε πως «δεν τα θυμόμαστε αυτά, θυμόμαστε μόνο τα καλά σας».

https://www.instagram.com/p/B6VCKd9AIpn/?utm_source=ig_embed

«Είμαι ειλικρινής μέχρι αηδίας κι αυτό δεν το αντέχουν οι άνθρωποι»

Η Νένα Μεντή είχε πει: Είμαι ειλικρινής μέχρι παρεξήγησης, στο θέατρο με λένε ξινή. Το θέμα βέβαια είναι γιατί γίνεται ξινός και αντιπαθής κάποιος. Όταν οι συνάδελφοι με ρωτούν αν μου άρεσε η παράστασή τους, τους ρωτώ: «Θέλετε κοσμική ή αληθινή απάντηση;».

«Είμαι μεγάλο χαρτόμουτρο»

«Εγώ είμαι μεγάλο χαρτόμουτρο είχε πει η Νένα Μεντή. Δεν παίζω πια, δυστυχώς. Έχουν διαλυθεί όλοι οι ήρωες της χαρτοπαιξίας και έχω μείνει μόνη μου».