pantelis-kanarakis-to-periodiko-aposyrei-tin-kykloforia-toy-amp-8211-minysi-apo-7-iereis-gia-ti-fotografisi-os-iisoys-63131
07:11

Παντελής Καναράκης: Το περιοδικό αποσύρει την κυκλοφορία του – Μήνυση από 7 ιερείς για τη φωτογράφηση ως Ιησούς

07:11
Νίκη Μουλά

O Παντελής Καναράκης φωτογραφήθηκε ως άλλος Ιησούς και ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων στον εκκλησιαστικό χώρο, με επτά ιερείς να τον μηνύουν.

Advertisement

Όπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Καραγιάννης, διευθυντής του ekklisiaonline.gr, σε σύνδεση που είχε με την εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα Δε Γίνεται», μεταξύ άλλων, δεν θέλουν να φιμωθεί η ελευθερίας έκφρασης, όμως, ο τρόπος αμφίεσης έχει μεγάλη σημασία.

Advertisement

Advertisement

Το περιοδικό για το οποίο έκανε τη φωτογράφιση ο Παντελής Καναράκης, απάντησε

Από την πλευρά του, το περιοδικό ΚΟΙΤΑ, για το οποίο πραγματοποίησε τη φωτογράφιση ο Παντελής Καναράκης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Advertisement

«Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού free press KOITA έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει ένα κοινωνικό σχόλιο. Το συγκεκριμένο concept… είχε σαν στόχο να κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για την κατάντια του πλανήτη, τις αρρώστιες, τους πολέμους και όλα τα δεινά που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά το ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά.

Γι’ αυτό και τα μαύρα υγρά μάτια του Παντελή, σχόλιο για τα όσα υποφέρει σήμερα ο άνθρωπος. Και από πού θα αντλήσει δύναμη για να αντέξει όλα αυτά τα «μαρτύρια»;;; Φυσικά από την Πίστη και τον Θεό. Γι’ αυτό και «φορά» επάνω του σύμβολα πίστης που συμβολίζουν την ελπίδα του κόσμου σε μια ανώτερη δύναμη που στην Ελλάδα είναι η θρησκεία μας.

Advertisement

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το αντίθετο από αυτό που κάποιοι εισέπραξαν… Λυπάμαι βαθύτατα εάν η τελική εικόνα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε. Σεβόμενοι όμως τις ενστάσεις που προκλήθηκαν, είμαστε πρόθυμοι να μην κυκλοφορήσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφόσον το έντυπο δεν έχει βγει προς κυκλοφορία ακόμα, δεν θα βγει, διότι σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε…

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω και να τονίσω ότι η Τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίζει και η ελευθερία της Τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 1).

… Με σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους».

Παντελής Καναράκης φωτογράφιση

Τι αναφέρουν οι επτά ιερείς στη μήνυση προς στον Παντελή Καναράκη

Είχε προηγηθεί η μήνυση των ιερέων, η οποία είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr και αναφέρει:

«Μετά από μια δύσκολη διετία πανδημίας που δοκίμασε τα όρια της ανθρωπότητας, εν καιρώ ενός πολέμου με χιλιάδες θύματα μετά την εισβολή μιας Ορθοδόξου χώρας σε μια άλλη και ενώ διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή, με τους Χριστιανούς να νηστεύουν και σήμερα να ψάλλουν τους Α Χαιρετισμούς της Παναγίας, κάποιοι κακόβουλα και με σαφή ρατσιστικά σχέδια εις βάρος των Χριστιανών, επιλέγουν να εξευτελίσουν το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με προκλητικές φωτογραφήσεις σε περιοδικά.

Με βάση το νομικό τμήμα του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη εναντίον του κου Παντελή Καναράκη και ζητούμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού».

ΑΘΗΝΑ, 11 Μαρτίου 2022

π. Θεόφιλος Σκλάβος

π. Λ. Αρμενιάκος

π. Σπυρίδωνας Φωκάς

π Τιμόθεος Λύτρας

π Σπύρος Μαράντος

π Γεώργιος Νικάνδρου

π Αντώνιος Βίγκος

Όπως ανέφερε, σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, η δημοσιογράφος Χριστίνα Πατσιώκα στην εκπομπή «Mega Καλημέρα», μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το περιοδικό δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει τελικά με τη συγκεκριμένη φωτογράφιση.

«Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού Free Press έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει κοινωνικό σχόλιο. Για αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά. Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε. Θα ήθελα να θυμίσω και να τονίσω ότι η τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίσει και η ελευθερία της τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα», υπογράμμισε ο εκδότης του περιοδικού.

Ο Κώστας Τσουρός, ο οποίος είχε σχολιάσει έντονα την φωτογράφιση που έκανε ο Παντελής Καναράκης, επεσήμανε «εγώ από την πλευρά μου, επειδή εξέφρασα και την αντίδραση μου προς τη συγκεκριμένη φωτογράφιση ως προς την αισθητική της, το να προχωρούν οι ιερείς σε μήνυση στον Παντελή Καναράκη μου φαίνεται επίσης υπερβολικό. Από εκεί και πέρα για μένα η θρησκεία δεν αγγίζεται».