pari-leventi-ta-kallisteia-gia-1-stoichima-o-syntomos-gamos-i-allagi-onomatos-kai-i-i-nea-zoi-sto-londino-12192
18:50

Πάρη Λεβέντη: Τα καλλιστεία για 1 στοίχημα, ο σύντομος γάμος, η αλλαγή ονόματος και η η νέα ζωή στο Λονδίνο

18:50
Newsroom

Η Πάρη Λεβέντη (επίσημο σημερινό όνομα :Kris Ruzecki) γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1936. Είναι πρώην Ελληνίδα ηθοποιός και σχεδιάστρια κοσμημάτων.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Το 1948 η Πάρη Λεβέντη έδωσε εξετάσεις στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων στο Ελληνικό (το επίσημο όνομα του τότε ήταν Orlinda Childs Pierce College), και αποφοίτησε το 1954.Αμέσως μετά πήγε στην Αγγλία, στο Frankfield Business College. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πήρε μέρος σε Πανελλαδικές Εξετάσεις της Εταιρείας Υδάτων και στις αρχές Ιανουαρίου του 1957 προσλήφθηκε και έγινε Γραμματέας του Αρχιμηχανικού Χραντ Φενερτζιάν.

Advertisement

Τα παιδικά χρόνια

Η Πάρη Λεβέντη είναι η πρώτη από τέσσερις κόρες του Κωνσταντίνου Λεβέντη, χημικού, ιδιοκτήτη επιχείρησης αλουμινίου και της Ουρανίας, κόρης του Ιωάννη Οικονομάκη, ανώτατου αξιωματικού του πυροβολικού, από τη Μάνη, ο οποίος από το 1912 μέχρι το 1922 πήρε μέρος σε όλες τις μάχες και πολέμους της Ελλάδας εκείνα τα χρόνια και πέθανε σε ηλικία 47 ετών από τις κακουχίες των πολέμων εκείνων.

Advertisement

Η γυναίκα του Αγγελική Οικονομάκη, η Γιαγιακούλα της Πάρη Λεβέντη, αντί για παραμύθια έλεγε στα τέσσερα κορίτσια ιστορίες από τους μάχες του παππού που δεν γνώρισαν ποτέ. Η πιο ανατριχιαστικές ήταν αυτές για την Μάχη του Αφιον Καραχισάρ. Εκεί είχε τραυματιστεί δύο φορές ο παππούς. Οι ιστορίες αυτές κέντρισαν το ενδιαφέρον της Πάρη Λεβέντη για την ιστορία τόσο της Ελλάδας όσο και όλου του κόσμου. Η Γιαγιακούλα ήταν ξαδέρφη του συνταματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, του ήρωα της Αλβανίας.

Advertisement

Τα καλλιστεία για ένα στοίχημα

Το 1959 για ένα στοίχημα που έβαλε με την παρέα της στο Παλαιό Φάληρο, πήρε μέρος στα Καλλιστεία. Κέρδισε το στοίχημα αφού μπήκε στη τελική δωδεκάδα.

Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουνίου στα Αστέρια Γλυφάδας και παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Χριστίνα Σύλβα. Ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν το ζεύγος Βάλτερ Κιάρι και Κερίμα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρος Μελάς. Τα κορίτσια περπάτησαν στη σκηνή αρχικά με τουαλέτες και στη συνέχεια με μαγιό. Σταρ Ελλάς ανακηρύχθηκε η 16χρονη Ζωή Λάσκαρη και Μις Ελλάς η Υακίνθη Καραβίτη. Τον τίτλο «Ελληνίς 1959» πήρε η Πάρη Λεβέντη, η οποία έπειτα από δέκα ημέρες ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τον διαγωνισμό «Μις Ιδανική Γυναίκα 1959» και πήρε τη σημαντικότερη διάκριση από όλες τις νικήτριες εκείνης της χρονιάς. Η Λέβέντη ήταν τότε 23 χρόνων και είχε μεγαλώσει στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Κωνσταντινούπολης ξεχώρισε για την μεσογειακή ομορφιά της. Όταν βγήκε στην πασαρέλα, 4.000 Τούρκοι φώναζαν ρυθμικά «Γιουνανιστάν, Γιουνανιστάν», που σημαίνει «Ελλάς, Ελλάς». Η Λεβέντη ήταν νικήτρια του διαγωνισμού και εκλέχθηκε «Μις Ιδανική Γυναίκα 1959»….

Advertisement

 Προσωπική ζωή

Μετά την επιστροφή της από την Κωνσταντινούπολη η Πάρη Λεβέντη σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση στην Αθήνα γνώρισε το σκηνοθέτη Φίλιππο Φυλακτό. Ο γάμος τους έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 1959. Ήταν ο πρώτος γάμος της Λεβέντη και ο δεύτερος του Φυλακτού. Το Σεπτέμβριο 1960 γεννήθηκε η κόρη τους Αγάπη. Το 1962 η Πάρη Λεβέντη υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και στις 17 Μαΐου 1965 και επίσημα πια το ζεύγος Λεβέντη – Φυλακτού χώρισε. Στις 6 Φεβρουαρίου 1999 η Πάρη Λεβέντη παντρεύτηκε τον καθηγητή Τζον Ρουζέκι (John Ruzecki).

Η ζωή στην Αγγλία

Από το 1968 και έπειτα η Πάρη Λεβέντη είναι μόνιμη κάτοικος του εξωτερικού, ενώ την Ελλάδα επισκέπτεται κάθε χρόνο για 2-3 εβδομάδες.Το 1968 μετακόμισε στο Λονδίνο με τη μητέρα της και τη κόρη της. Εκεί άνοιξε δύο μπουτίκ γυναικείας μόδας, κοντά στο Αγγλικό πολυκατάστημα Harrods. Η κόρη της σπούδασε στο Λονδίνο και τη δεκαετία του 1980 πήρε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής.

Έχει συνολικά τέσσερα πανεπιστημιακά πτυχία. Το τέταρτο είναι το Cambridge University Master Degree στη δεκαετία 1990. Tην ίδια δεκαετία, η Πάρη Λεβέντη έκλεισε τις μπουτίκ, μπήκε στο Πανεπιστήριο Brunel του Λονδίνου και ακολούθησε ένα σύνθετο τμήμα – Ευρώπη του Μεσοπολέμου, Αμερικανικοί Θρησκευτικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Ιουδαισμός και Ισλάμ.

50 χρόνια χορτοφάγος

Η Πάρη Λεβέντη δεν χρησιμοποιεί πια μεικ- απ, δεν πάει σε κομμωτήρια, ούτε σε ινστιτούτα καλλονής, δεν χρησιμοποιεί κρέμες, αλλά ούτε οδηγεί αυτοκίνητο. Περπατάει όμως τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.