Enimerotiko.gr

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν οι γονείς θέλουν να χωρίσουν αλλά παραμένουν μαζί για χάρη των παιδιών

Tags:

Ακόμα και ο ισχυρότερος γάμος μπορεί να καταρρεύσει: 1 στα 4 ζευγάρια είναι πιθανό να καταλήξουν να χωρίσουν , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά περίπλοκα εάν οι σύντροφοι έχουν αποκτήσει παιδί. Επομένως, πρέπει να αποφασίσουν αν θα μείνουν μαζί για τα παιδιά είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή ή αν είναι καλύτερα να προχωρήσουν με τη ζωή τους.

Καταλήξαμε στις συνέπειες της θυσίας της ευτυχίας σας για τα παιδιά και ορισμένες από αυτές είναι αρκετά ανησυχητικές.

1. Τα παιδιά μαθαίνουν να “βολεύονται για λιγότερα”.

Ένα παιδί βλέπει το παράδειγμα των γονιών που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από μια αγχωτική κατάσταση και έχουν κολλήσει στα παλιά πρότυπα συμπεριφοράς. Έτσι μαθαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή και είναι πιο ασφαλές να βολευτεί για λιγότερα. Το να μαλώνετε για πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους μοιάζει με ένα άχρηστο και επικίνδυνο έργο που θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε απογοήτευση.

Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους ότι ζούμε μόνο μία φορά και ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό παρά τις δυσκολίες. Η ζωή δεν είναι μια εύκολη βόλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βολευτούμε με λιγότερα.

2. Τα παιδιά μπορούν να φοβηθούν για το μέλλον.

Ακόμα κι αν οι γονείς μαλώνουν ιδιωτικά, τα παιδιά θα παρατηρήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά ούτως ή άλλως και μπορεί να φοβούνται για το μέλλον. Δεν γνωρίζουν ποια είναι η αιτία που θα κάνει τους γονείς τους να χωρίσουν. Μπορεί επίσης να ανησυχούν ότι θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον θα πρέπει να μείνουν. Μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη πρωτοβουλίας και να φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει οικογενειακή κατάρρευση.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για τη συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί τι συμβαίνει και να αποδείξουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να το κρατήσουν ευτυχισμένο.

3. Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από υπερπροστατευτική και ελεγχόμενη συμπεριφορά.

Όταν ο γάμος επικεντρώνεται γύρω από τα παιδιά, οι γονείς μπορούν εύκολα να ξεχάσουν τη ζωή τους. Μπορούν να αρχίσουν να χειραγωγούν τα παιδιά τους ή να τα ελέγχουν υπερβολικά, δεδομένου ότι εγκατέλειψαν τη δική τους ευτυχία γι ‘αυτά και υποσυνείδητα να θέλουν να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα.

Ενώ μερικοί γονείς μπορούν εύκολα να αφήσουν τα παιδιά τους, άλλοι μπορεί να αγωνιστούν με θέματα αποκόλλησης που μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά καθώς το παιδί μεγαλώνει και δεν χρειάζεται τους γονείς τόσο πολύ όσο τους συνήθιζαν.

4. Τα παιδιά δεν αισθάνονται ασφαλή ή φροντισμένα.

Τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται τη δυσαρέσκεια και την αβεβαιότητα των γονιών τους, και να αισθάνονται σαν να κάθονται σε μια ωρολογιακή βόμβα που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Δεν αισθάνονται ότι οι γονείς τους μπορούν να τους προστατεύσουν από κάθε κίνδυνο και δεν είναι σίγουροι ότι οι γονείς τους θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Η πρωταρχική ευθύνη κάθε γονιού είναι να προστατέψει το παιδί του από οποιαδήποτε προβλήματα και να τα κάνει να νιώθουν σιγουριά ότι θα αντιμετωπίσουν όλες τις αλλαγές της ζωής τους μαζί.

5. Τα παιδιά υποφέρουν από άγχος και προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τα παιδιά που ζουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ακόμη και αν η σύγκρουση μεταξύ των γονιών δεν είναι τόσο εμφανής, είναι πιθανό να υποφέρουν από θέματα υγείας και προβλήματα κοινωνικής ανάπτυξης. Οι ψυχολόγοι προτείνουν ότι αυτό το στρες μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ορμονών, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, διαταραχές ύπνου και μερικά ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.

Ακόμη και αν οι γονείς δεν παρασύρουν το παιδί στη σύγκρουση, δεν θα βελτιώσει την κατάσταση: τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται την ένταση ούτως ή άλλως και θα υποφέρουν από τις συνέπειες.

Γιώργος Αλκαίος: Μετά από 11 χρόνια σιωπής, εξηγεί γιατί εγκατέλειψε ξαφνικά μια καριέρα γεμάτη φήμη και δόξα

6. Τα παιδιά δεν βλέπουν ένα καλό μοντέλο σχέσεων.

Πολλές οικογένειες μεταφέρουν τη στάση τους απέναντι στις σχέσεις από γενιά σε γενιά. Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά, ίσως είναι δύσκολο για αυτούς να οικοδομήσουν ισχυρές και υγιείς σχέσεις εάν έχουν μάθει από την πρώιμη παιδική ηλικία ότι «η οικογένεια πρέπει να σωθεί ανεξάρτητα από το τι». Νιώθουν ότι η γνώμη τους και τα συναισθήματα δεν είναι σημαντικά αρκετά και πρέπει να κάνουν θυσίες για να επιτύχουν έναν υψηλότερο σκοπό. Επομένως ακολουθούν τα επιβαλλόμενα πρότυπα και δεν εκτιμούν την ευτυχία τους.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά κοιτάζουν τους γονείς τους και μαθαίνουν τα βασικά στοιχεία της αγάπης και της συναισθηματικής σύνδεσης που θα τους βοηθήσουν να περιηγηθούν στην ερωτική τους ζωή ως ενήλικες.

7. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ένοχα.

Όταν οι γονείς αποφασίσουν να παραμείνουν μαζί, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι είναι δικό τους λάθος πουοι γονείς είναι δυσαρεστημένοι και ότι είναι η αιτία για όλα τα οικογενειακά προβλήματα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε διαφωνίες και είναι πιθανό να πάρουν την ευθύνη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, προβλήματα με τον ύπνο και ακόμη και προβλήματα αυτοτραυματισμού.

Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν ότι τα συναισθήματά τους δεν επηρεάζουν την αγάπη τους για το παιδί τους και τα προσωπικά τους θέματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά.

8. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς να επιλύουν τις συγκρούσεις.

Τα παιδιά αντανακλούν τη συμπεριφορά των γονέων τους. Εάν οι γονείς παραμείνουν σε μια σύγκρουση για πάρα πολύ καιρό, αντί να το λύσουν με κάποιο τρόπο, τα παιδιά μπορούν να προβάλουν αυτή τη συμπεριφορά στις μελλοντικές ζωές τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι η σιωπή ή απλώς η έκφραση των συναισθημάτων σας, αλλά η μη επίλυση των προβλημάτων, είναι αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και μπορεί να υποφέρουν από θέματα επικοινωνίας.

Οι γονείς πρέπει να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλες οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους, αλλά είναι απαραίτητο να βρούμε κάποιον συμβιβασμό και να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με την απόφαση.

9. Τα παιδιά δεν αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους.

Οι γονείς συνήθως δεν ρωτούν από τα παιδιά τους τι είναι καλό για αυτά ή τα αφήνουν να λάβουν αποφάσεις μόνα τους. Έτσι το παιδί μπορεί να αισθανθεί μια κρυμμένη δυσαρέσκεια και ένταση, αλλά δεν έχει ιδέα τι μπορεί να κάνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή του και την ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις στο μέλλον.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αφήσετε το παιδί σας να γνωρίζει τα προσωπικά σας προβλήματα, αλλά είναι καλύτερα να το αφήσετε να αισθάνεται ότι η γνώμη του μετράει όταν πρόκειται για οικογενειακά θέματα.

10. Τα παιδιά υποφέρουν από κακές μεθόδους γονικής μέριμνας.

Η γονική μέριμνα είναι αρκετά δύσκολη ακριβώς όπως μόνη της. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να δίνετε αρκετή προσοχή σε ένα παιδί, όταν οι γονείς βρίσκονται υπό συνεχή πίεση προσπαθώντας να σώσουν τον γάμο τους ή να ζήσουν με έναν σύζυγο που δεν είναι πλέον ερωτευμένοι. Το να μοιράζεστε την γονική μέριμνα με έναν σύντροφο μπορεί να είναι ευκολότερο εάν οι σύζυγοι δεν είναι πλέον μαζί και έχουν χρόνο να δουλέψουν τη σχέση τους και τη ζωή τους.

Η καθοδήγηση μιας ευτυχισμένης ζωής παρέχει στους γονείς αρκετούς εσωτερικούς πόρους για να ασχοληθούν με την ανατροφή του παιδιού τους και δεν τους κάνει να αισθάνονται σαν να θυσιάζουν τη δική τους ευτυχία για χάρη του παιδιού τους.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News