Enimerotiko.gr
Σχέσεις

11 Λόγοι που μας κάνουν να “τρέμουμε” τον έρωτα και μας κρατάνε πίσω στη ζωή μας

Το να ερωτευτούμε μπορεί να είναι πολύ προκλητικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για το πόσο ωραία αισθάνονται να γνωρίσουν κάποιον ξεχωριστό, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα σε αυτό: χρειάζεται να ξεπεραστούν κάποιοι πολύ πραγματικοί φόβοι που όλοι έχουμε.

Συντάξαμε μερικούς από τους λόγους που μπορεί να σας κρατούν πίσω από το να ερωτευτείτε ελεύθερα.

Φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Δείχνοντας ότι είστε ευάλωτοι είναι δύσκολο επειδή οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουν ότι στους άλλους αρέσουν οι άψογοι άνθρωποι. Αλλά αυτά τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Το να ανοιχτείτε στον σύντροφό σας για τις αμφιβολίες, τα λάθη του παρελθόντος ή τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εδραιωθεί η σχέση σας. Παρέχετε πράγματι στον σύντροφό σας την ευκαιρία να σας βοηθήσει να το λύσετε μαζί.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε να είστε με ένα άτομο για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Είναι σίγουρα δύσκολο να φανταστεί κανείς να περνάτε το υπόλοιπο της ζωής σας με ένα άτομο, ειδικά σήμερα που πολλές νέες επιλογές είναι κοινωνικά αποδεκτές. Μια μελέτη έχει δείξει πως οι ανοιχτές σχέσεις είναι εξίσου ικανοποιητικές με τις μονογαμικές. Επίσης, πολλοί άνθρωποι από τη γενιά μας έχουν διαζευγμένους γονείς, δημιουργώντας ένα αντίθετο παράδειγμα για αυτό που μάθαμε να περιμένουμε από μια σοβαρή σχέση.

Φοβάστε να επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις, άλλοι όχι τόσο πολύ. Είναι δύσκολο να ξεπεράσετε τα συναισθηματικά βάρη και ένας νέος σύντροφος δεν σημαίνει απαραίτητα μια νέα αρχή, διότι μπορεί να επαναλάβετε τα ίδια λάθη που κάνατε σε προηγούμενες σχέσεις. Ένας νέος σύντροφος σίγουρα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά σας, αλλά ίσως είναι σε θέση να επισημάνει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε.

Είτε περισσότερο μοναχικός τύπος.

Αν είστε εσωστρεφής, μπορεί κανείς ίσως εύκολα να ταυτιστεί με αυτό. Κάνοντας παρέα με ανθρώπους, ειδικά σε μεγάλες παρέες, μπορεί να είναι κουραστικό. Το να ερωτευτείτε τελικά απαιτεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο και ενέργεια σε κάποιον. Θα εκπλαγείτε όμως να ξέρετε ότι μια μελέτη έχει δείξει ότι οι πιο ευτυχισμένοι εσωστρεφείς είναι αυτοί που αναγκάζονται να ενεργούν ως εξωστρεφείς.

Έχετε δει τις σχέσεις άλλων ζευγαριών να χαλάνε και φοβάστε ότι θα συμβεί σε σας.

Οι άνθρωποι αλλάζουν, τα συμφέροντα αλλάζουν, μερικές φορές οι άνθρωποι απλώς μεγαλώνουν. Έχετε δει να συμβαίνει γύρω σας με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Αλλά το να ερωτευτείτε είναι ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, επίσης επειδή γνωρίζετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο στον κόσμο ίσως να μην μείνει για πάντα, αν δεν το δουλέψετε. Αποφεύγοντας να παίρνετε τα πράγματα για δεδομένα και το να αποδεχτείτε την αλλαγή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσουμε να αφήσετε τη ζώνη άνεσής σας πίσω και να δοκιμάσετε και νέα πράγματα.

Φοβάστε να χάσετε τον έλεγχο.

Το να αγαπάτε κάποιον είναι να αισθάνεστε μερικές φορές χαρούμενοι, αλλά και να αισθάνεστε μερικές φορές θυμωμένοι, στεναχωρημένοι ή απογοητευμένοι. Η αγάπη έχει την ικανότητα να προκαλεί παράλογες αντιδράσεις και έντονα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να σας φανεί τρομακτικό αν θέλετε να έχετε τα πράγματα υπό έλεγχο. Μπορεί επίσης να είναι το καλύτερο πλεονέκτημα της αγάπης: μέσω αυτών των συναισθημάτων μπορούμε να μάθουμε ποιοι είμαστε πραγματικά αν τα αντιμετωπίσουμε αντί να τα καταπιέζουμε.

Βρίσκετε δύσκολα τα ραντεβού.

Τα ραντεβού μπορεί να είναι σκληρή δουλειά επίσης και τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα δεν αξίζουμ τον κόπο. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν είστε ντροπαλό άτομο. Πολλοί άνθρωποι επίσης μιλούν για το πώς τα ραντεβού έχουν γίνει τόσο σκληρά σήμερα λόγω των εφαρμογών γνωριμιών. Τα ραντεβού έχουν γίνει περισσότερο μια δραστηριότητα που μοιάζει με ψώνια και επικεντρώνεται στη διεύρυνση των επιλογών των πιθανών συντρόφων αντί να περιστρέφεται στην πραγματική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια σχέση.

Φοβάστε ότι θα εξιδανικεύσετε τον σύντροφό σας.

Είμαστε όλοι επιρρεπείς στην εξιδανίκευση, αλλά μερικοί άνθρωποι φοβούνται να εμβαθύνουν στη σχέση για να μάθουν τις κακές συνήθειες του συντρόφου τους ή τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Μπορεί επίσης να συμβεί να εξιδανικεύσετε κάποιον τόσο πολύ που δημιουργείτε αυτές τις μη ρεαλιστικές υψηλές προσδοκίες που κανείς δεν μπορεί να συναντήσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταλήξετε αναπόφευκτα απογοητευμένοι. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η εξιδανίκευση του συντρόφου σας μπορεί να είναι κάτι καλό εάν το κάνετε με υγιεινό τρόπο που τον βοηθάει να ωριμάσει.

Φοβάστε να χάσετε την ταυτότητά σας.

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να χτίσετε μια ταυτότητα που σας ταιριάζει. Ίσως χρειαστεί να παλέψετε με πολλές ανασφάλειες και να μάθετε από τα λάθη του παρελθόντος να είστε εκεί που βρίσκεστε τώρα. Σαφώς, το να είστε με κάποιον μπορεί να αλλάξει μερικά από τα πράγματα που σας άρεσαν περισσότερο για τον εαυτό σας. Αλλά σκεπτόμενοι ότι μπορεί να είστε σε θέση να σταματήσετε να αλλάζετε, είναι αυτό που μπορεί να προκαλεί αυτόν τον φόβο. Στην τελική, μπορεί να συμβεί όταν είσαι single χωρίς να το παρατηρήσετε.

Δεν σας αρέσει να ρισκάρετε, η ζωή σας είναι καλή τώρα.

Η αγάπη φέρνει αλλαγή και το να είστε single δεν είναι απαραιτήτως κακό. Έχετε εργαστεί σκληρά για να έχετε μια καλή θέση στην εργασία, έχετε δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο φίλων, και έχετε ένα όμορφο διαμέρισμα. Αυτά είναι πολύτιμα πράγματα που μπορεί να χάσετε εάν πέσετε σε ένα παράλογο συνονθύλευμα συναισθημάτων. Αλλά όπως λέει και η παροιμία: Αν δεν ρισκάρετε τίποτα, ρισκάρετε περισσότερα!

Φοβάστε ότι οι άλλοι θα κρίνουν τη σχέση σας.

Το να πείσετε άλλους ανθρώπους ότι κάνατε τη σωστή επιλογή μπορεί να είναι κουραστικό. Οι φίλοι και η οικογένεια συχνά έχουν ισχυρές απόψεις επειδή ενδιαφέρονται για εσάς. Αυτό που σκέφτονται οι φίλοι και οι συγγενείς σας μπορεί σίγουρα να σας δώσει μια καλή εικόνα για τη σχέση σας, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει αυτό που νομίζετε ή αισθάνεστε. Στην τελική, μόνο εσείς γνωρίζετε τον σύντροφό σας αρκετά καλά για να αποφασίσετε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News