Enimerotiko.gr
Σχέσεις

6 λόγοι που τα κινητά μας που τόσο αγαπάμε, κάνουν τεράστια ζημιά στη σχέση μας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος ελέγχει το τηλέφωνό του 47 φορές την ημέρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά περίπου το 85% των χρηστών τηλεφώνου θα αρπάξουν το τηλέφωνό τους, ακόμα και όταν είναι με φίλους και συγγενείς. Και έχουμε μερικές προσωπικές ιστορίες που δείχνουν ακριβώς πώς τα τηλέφωνα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά μια σχέση. Έχουμε επίσης ιστορίες που δείχνουν πώς η απόρριψη των τηλεφώνων σας μπορεί να αποκαταστήσει τη συναισθηματική σύνδεση των ζευγαριών.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το να σβήσετε το τηλέφωνό σας μερικές ώρες την ημέρα μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά για εσάς και τον σύντροφό σας.

«Είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι ο ένας στον άλλο.»

«Είμαι η Παύλος και είμαι σε σχέση με κοπέλα που είναι εθισμένη στο κινητό της. Απογοητεύομαι γιατί περιστασιακά θα γλιστρήσει και θα χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο ακόμα και κατά την οδήγηση. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις έναν εθισμό είναι να καταλάβεις πρώτα ότι τον έχεις. Τα “Likes” σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν αποκρίσεις ντοπαμίνης που προκαλούν ένα αίσθημα χαράς.»

«Αφού βαρέθηκε την υπερβολική χρήση του τηλεφώνου μου, ο φίλος μου είχε μια πολύ καλή ιδέα. Βάλαμε έναν κανόνα ότι όποτε είμαστε μαζί, τα τηλέφωνα απομακρύνονται. Αυτό ισχύει για την παρακολούθηση τηλεόρασης μαζί, τη συζήτηση και το δείπνο. Προφανώς, μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα γρήγορο μήνυμα ή κάτι τέτοιο, αλλά όχι απλώς να καθόμαστε και να κάνουμε κύλιση ή να παρακολουθούμε βίντεο ενώ είμαστε μαζί.»

«Έχουμε δημιουργήσει ζώνες και ώρες χωρίς τεχνολογία.»

«Το τηλέφωνο της φίλης μου παίρνει περισσότερη προσοχή από εκείνη από ό, τι εγώ. Προσπάθησα να το εκφράσω στο παρελθόν, αλλά βγαίνω ο γκρινιάρης της υπόθεσης και να την κάνω να νιώθει επίθεση. Νιώθω ότι πολλές φορές δεν μπορούμε να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε τόσο πολύ γιατί ασχολείται με το τηλέφωνό της. Δεν μπορούμε καν να περπατήσουμε ή να παρακολουθήσουμε τηλεόραση μαζί χωρίς να κάνει check out για να μετακινηθεί στη ροή της στο Twitter.»

«Από την αρχή της σχέση μας, το αγόρι μου αντιλήφθηκε το πρόβλημά με τη χρήση του τηλεφώνου μου και μου μίλησε και κάναμε μια συμφωνία. Έχουμε ραντεβού κάθε Παρασκευή βράδυ και δεν επιτρέπονται τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του δείπνου και σε όποια διασκεδαστική δραστηριότητα κάνουμε. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για να μιλήσουμε για την ημέρα μας ή για τυχαία πράγματα. Επίσης, όταν παρακολουθούμε μια ταινία στο σπίτι, δεν επιτρέπονται τηλέφωνα.»

«Περνάμε πιο ποιοτικό χρόνο μαζί.»

«Ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να θεσπίσουμε μια απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου καθ’όλη την εβδομάδα. Πρώτον, θέσαμε ορισμένους βασικούς κανόνες, οι οποίοι συνίσταντο στο να διατηρούμε τα κινητά μας έξω από το δωμάτιο για όση ώρα ήμασταν μαζί. Επιπλέον, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ρολόι για να ελέγχουμε την ώρα και να βάζουμε ένα πραγματικό ξυπνητήρι για να μπορέσουμε να ξυπνήσουμε το πρωί. Πήγαμε σε μια συναυλία των Guns ‘N Roses, περάσαμε τα βράδια διαβάζοντας, και μάλιστα ξεκινήσαμε μια επίσημη λέσχη βιβλίων 2 ατόμων.

Αντί να καθόμαστε μέσα και να παρακολουθούμε τηλεόραση, πήγαμε μια ποδηλατάδα 3 μιλίων μέχρι ένα νέο εστιατόριο. Περάσαμε επίσης όλη την εβδομάδα βλέποντας μόνο μία ώρα τηλεόρασης ή στον φορητό μας υπολογιστή. Εκτός αυτού, απενεργοποιήσαμε όλες τις ειδοποιήσεις push για να περιορίσουμε τις περισπασμούς και έχουμε ορίσει το υπνοδωμάτιο ως ζώνη χωρίς κινητό τηλέφωνο. »

«Επικοινωνούμε καλύτερα.»

«Όταν ήμασταν μαζί ή καθόμασταν δίπλα στον γιο μας, και οι δύο πιάσαμε τους εαυτούς μας πάνω από τα τηλέφωνα μας. Η απόφαση να πάμε σε έναν σύμβουλο για να περιορίσουμε την προσοχή που δίναμε στα τηλέφωνά μας ήταν σίγουρα μια σημαντική αλλαγή στη σχέση μου. Ενώ συνεργαζόμασταν με τον θεραπευτή, εφαρμόσαμε τα ακόλουθα όρια: Χωρίς τηλέφωνα στο τραπέζι και μια συμφωνία για τη διατήρηση της οπτικής επαφής κατά τη διάρκεια σημαντικών συνομιλιών.

Αυτό επέτρεψε να αναπτυχθεί η σχέση μας επειδή είμαστε περισσότερο συντονισμένοι μεταξύ μας και με τα συναισθήματά μας. Βοήθησε τα πράγματα να βελτιωθούν επιτρέποντάς μας να μιλήσουμε αληθινά ο ένας με τον άλλο, αντί να πούμε, “Γεια, αυτό είναι το βίντεο που βρήκα στο YouTube .»

«Είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ μας.»

«Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι το αγόρι μου περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του στο τηλέφωνό του, ακόμη και ενώ ταυτόχρονα βλέπει τηλεόραση. Η μόνη φορά που δεν είναι στο τηλέφωνό του είναι όταν κάνει ντους. Από την άλλη πλευρά, νιώθω ότι δεν μπορώ να ξεκινήσω μια συνομιλία όταν τον βλέπω να κοιτάζει την οθόνη. Δεν αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για πραγματική συνομιλία ή ότι είναι παρών.»

«Ο σύζυγός μου χρησιμοποιεί πολύ το τηλέφωνο του σπιτιού και το συζητήσαμε για την προγαμιαία συμβουλευτική. Έχουμε συμφωνήσει για ώρες χωρίς τηλέφωνο, αλλά μου αρέσει να κάνω δραστηριότητες όπου είναι αδύνατο να χρησιμοποιώ το τηλέφωνό μου. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι για παράδειγμα ποδηλασία ή βόλτες. Περνάμε περίπου 5 ώρες την εβδομάδα κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες μαζί.»

«Εστιάζουμε στις ανάγκες του άλλου».

«Προσπαθούσα να μιλήσω με την φίλη μου για σοβαρά προβλήματα και είτε θα αναστατώνονταν είτε θα με αγνοούσε. Της είπα ότι δεν ήταν δίκαιο που έπρεπε να δώσω την προσοχή μου στα προβλήματά της, ενώ εκείνη δεν έδινε ούτε ένα δευτερόλεπτο για τα δικά μου. Αφού μιλήσαμε για το ζήτημα, κάθε φορά που της μιλούσα με κοίταζε στα μάτια και θα έβαζε το τηλέφωνό της κάτω.

Περιορίζει ακόμη και τον ενεργό χρόνο της οθόνης και προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο εστιασμένοι όταν παρακολουθούμε ταινίες και τηλεόραση. Έχω βάλει στόχο να να μειώσω επίσης το χρόνο της οθόνης.»

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News