Enimerotiko.gr
Σχέσεις

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε μετά από ένα χωρισμό και καταστρέφουμε και την επόμενή μας σχέση

Όταν βγαίνουμε από μια κακή σχέση , υποσχόμαστε ότι το επόμενο ειδύλλιο θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα θα υπάρχουν λιγότεροι καυγάδες ή θα προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αλλά δεν συνιστούμε να πιστεύετε αυτές τις ρομαντικές εικασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αλλαγή του συντρόφου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η νέα σας σχέση πρόκειται να ευδοκιμήσει – είναι πιο πιθανό να καταλήξετε στο ίδιο σημείο.

Αν και αυτό μοιάζει με θλιβερό γεγονός, εμείς σας ενθαρρύνουμε να μην σας πάρει από κάτω. Ξέρουμε πώς να αλλάξουμε την κατάσταση και θα σας το πούμε στο τέλος του άρθρου.

Σε έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, έδειξε ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι ο σύντροφός σας. Για να ανακαλύψουν τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι μετακινούνται από μία σχέση στην άλλη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που έλαβαν από 554 συμμετέχοντες από το 2008. Εξέτασαν διάφορες πτυχές της σχέσης όπως η ικανοποίηση ή η ικανότητα να ανοιχτούν σε έναν σύντροφο σε 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους: ένα χρόνο πριν λήξει η πρώτη τους σχέση, το τελευταίο έτος της πρώτης σχέσης, το πρώτο έτος της νέας σχέσης και ένα χρόνο μετά.

Όταν ξεκινάμε μια νέα σχέση, όλα είναι υπέροχα. Είναι μια περίοδος μέλιτος όπου προσπαθούμε να μην εμπλέξουμε τον σύντροφό μας στις καθημερινές μας ανησυχίες και προβλήματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού. Αλλά αφού η λάμψη αυτής της περιόδου εξασθενήσει, επιστρέφουμε στα ίδια μοτίβα που χρησιμοποιήσαμε κατά τις προηγούμενες σχέσεις. Και εδώ είναι συνήθως όταν κάνουμε την επιλογή να προχωρήσουμε από αυτή τη σχέση, επειδή αυτή η σχέση ξαφνικά επίσης «πήγε στραβά».

Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αν είχαν πολύ αρνητικά συναισθήματα προηγουμένως, είναι πιθανό να τα φέρουν στη νέα τους σχέση. Επειδή πραγματικά έχει σημασία ποιοι είμαστε και τα προσωπικά μας θέματα επηρεάζουν την επιτυχία κάθε νέας σχέσης. Έτσι, οι χωρισμοί δεν πρόκειται να σας φέρουν το τέλειο πρόσωπο.

Υπάρχει όμως και μια θετική πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η μοίρα σας να υποφέρετε σε μια σχέση. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες σχέσεις σας μοιάζουν παρόμοιες εξαιτίας εσάς και των προσωπικών σας ιδιορρυθμιών. Για παράδειγμα, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένα υψηλότερο επίπεδο νευρωτισμού έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Ας σταματήσουμε λοιπόν να ελπίζουμε να έχουμε μια ευημερούσα σχέση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με:

  • Ελέγξτε αν οι προσδοκίες σας σχετικά με το σύντροφό σας και τη σχέση σας είναι ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να περιμένετε από τον σύντροφό σας να είναι σε καλή διάθεση όλη την ώρα.
  • Αναλάβετε την ευθύνη για το ρόλο σας στις δυσκολίες και τα προβλήματα. Ξεχάστε τις λέξεις “Δεν είναι το πρόβλημά μου” – υπάρχουν πάντα 2 αλήθειες σε μια σχέση και αν πιστεύετε ότι η γνώμη σας είναι η μόνη που είναι σωστή, η σχέση σας είναι πιθανό να αποτύχει.
  • Κατανοήστε τις ανάγκες και τους φόβους που βρίσκονται στη ρίζα των αντιδράσεών σας. Θα σας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ίσως οι πτυχές αυτές δεν αφορούν τον σύντροφό σας και θα πρέπει να εργαστείτε σε αυτά σε ένα βαθύτερο επίπεδο με έναν ψυχολόγο.
  • Μη φοβάστε να επικοινωνήσετε. Η απόκρυψη συναισθημάτων και απόψεων είναι ο μόνος τρόπος για δυστυχία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News