Enimerotiko.gr
Gossip Lifestyle

Σώτης Βόλάνης: Η τσιγγάνικη καταγωγή, η άνοδος και η πτώση, ο αλκοολισμός και το “μήνυμα από το Άγιο Πνέυμα”

Ο Σώτης Βολάνης κατάγεται από μουσική οικογένεια (πατέρα τραγουδιστή και αδελφό μπουζουξή). Ο ίδιος γεννήθηκε το 1971 στην Ακρολίμνη του Δήμου Πέλλας από γονείς Ρομά και το πραγματικό του όνομα είναι Σωτήρης Σταυρίδης.

Της: Έπη Τρίμη

Από 13 ετών παίζει μουσική, τραγουδάει στα μπουζούκια και το 2002 έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με το τραγούδι “Πόσο μου λείπει η ζεστή αγκαλιά σου”.

Ο Σώτης Βολάνης αποκάλυψε ότι το «Πόσο Μου Λείπει» το έγραψε στο Ντουμπάι και το αφιέρωσε στην τότε αρραβωνιαστικιά του. «Έκανε πολλή ζέστη και είχα ένα πιανάκι στο δωμάτιο και άρχισα να το γράφω. Μου πήρε κάνα μήνα να το γράψω» , είχε πει ο τραγουδιστής.

Το εν λόγω τραγούδι πολύ γρήγορα έγινε γνωστό και διασκευάστηκε σε ξένες γλώσσες σε πολλές χώρες (Αραβικά, Τουρκικά, Εβραϊκά, Σέρβικα και Βουλγάρικα). Άλλες μεγάλες του επιτυχίες είναι το “Θέλω να δώ”, “Που να ΄σαι τώρα”, “Καθρέφτης”, “Μωράκι μου”, “Να μ΄αγαπάς”. Έχει φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τα καινούργια του τραγούδια.

Ο Σώτης Βολάνης έκανε δύο-τρεις τεράστιες επιτυχίες όπως το «Πόσο μου λείπει» και το «Θέλω να δω» κι αρκετά αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια ο Σώτης Βολάνης δεν άφησε το τραγούδι, αφού εμφανιζόταν σε λιγότερο γνωστά και «πρωτοκλασάτα» νυχτερινά κέντρα.

Η άνοδος, η πτώση και η προσπάθεια επανάκαμψης

Ο Σώτης Βολάνης έγινε Sotis και μόδα, κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει την καλλιτεχνική επάρκεια του τραγουδιού του, δυό τρεις που πήγαν κάτι να ψελλίσουν αντιμετώπισαν από τους βολανοφάν απειλές και χλεύη.

Πάνω στις δόξες και τα ωσαννά ο καλλιτέχνης έκανε το κλασικό λάθος της κατηγορίας του και θεώρησε ότι έχει βρει το μυστικό της διαχρονικής επιτυχίας, χωρίς να διαθέτει την νηφαλιότητα να αντιληφθεί ότι το τρένο έτσι ξαφνικά όπως ήρθε, το ίδιο απρόσμενα ξεμακραίνει. Όταν το πήρε χαμπάρι έκανε προσπάθειες επανάκαμψης με τη γνωστή συνταγή, αλλά πλέον κανείς δεν ενδιαφερόταν για μία από τα ίδια.

Αυτό τον οδήγησε σε κάποιες υπερβολές, ίσως και ακρότητες. Έδωσε συνεντεύξεις (μερικές φορές σε σπαστά αγγλικά) όπου διαβεβαίωνε ότι το μήνυμα του τραγουδιού του είναι τόσο πανανθρώπινο που «θεωρείται εθνικός ύμνος σε όλο τον πλανήτη», ότι οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τους 100 εκατομμύρια δίσκους μόνο στην Αίγυπτο και γενικά αυτός παίζει το νταούλι και οι ανά τον κόσμο χορευταράδες το ρίχνουν στον καρσιλαμά.

Οι οπαδοί που παλιά βαρούσαν παλαμάκια σε κάθε του κουβέντα τώρα έμεναν παγερά αδιάφοροι και έτσι ο Βολάνης πέρασε στην αναπόφευκτη φάση του ριγμένου από τα συμφέροντα. Έβγαινε για να παραπονεθεί ότι οι εταιρείες του χρωστάνε πάνω από 50 εκατομμύρια, ότι η Πάολα του φέρθηκε σκάρτα, ότι τα ραδιόφωνα τον σαμποτάρουν. Τζίφος ξανά.

Το Άγιο Πνεύμα μου ζήτησε να ξανατραγουδήσω

«Κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα και μου είπε: ‘’Σήκω και τραγούδα’’»

«Ό,τι έχω ζητήσει ο Θεός μου το έχει δώσει. Ήμουν κλεισμένος σε ένα δωμάτιο πριν από πέντε χρόνια, έμενα στους γονείς μου… Δεν τραγουδούσα τότε. Κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα, χαράματα, 4:00-5:00, στο μυαλό μου μέσα και μου λέει: «Τι κάθεσαι; Σήκω τώρα, σου έχω δώσει τόσα χαρίσματα για να τα χαρεί ο κόσμος και να τα απολαύσει. Πήγες και τα κλείδωσες σε ένα δωμάτιο;»».

«Έφαγα φλας. «Σήκω τώρα, σου έχω δώσει τόσα χαρίσματα και πήγες και μου τα κλείδωσες. Σήκω λοιπόν και πήγαινε τώρα εκεί που ξέρεις, θα σου δείξω εγώ το δρόμο, να δώσεις τα χαρίσματα σε όλο τον κόσμο που σε αγαπάει, να τα χαρεί», είπε ο Σώτης Βολάνης.

Είμαι αλκοολικός

Ο Σώτης Βολάνης, που πριν από μια δεκαετία τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία στις πίστες της Αθήνας, εξομολογήθηκε πριν 10 χρόνια ότι βρίσκεται σε φάση απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Η αποκάλυψη τους προβλήματος που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή ο Σώτης Βολάνης το 2010 έγινε στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια. Ο τραγουδιστής δεν είχε μιλήσει για το δράμα που ζει ούτε σε πολύ κοντινά του πρόσωπα κι αποφάσισε  εκείνη την περίοδο να το μοιραστεί μέσα από την τηλεόραση. “Αποφάσισα να δώσω τη μάχη μου, να παλέψω και να γλιτώσω από αυτή τη μάστιγα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο λόγος που το έριξα στο ποτό είναι γιατί είμαι εσωστρεφής και δεν εκφράζω τα συναισθήματά μου”, υπογράμμισε το 2010 ο Σώτης Βολάνης οποίος είχε υποσχεθεί: “Δεν πρόκειται να ξαναβάλω γουλιά στο στόμα μου”.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News