stelios-parliaros-to-parapono-tis-mamas-toy-i-traymatiki-empeiria-sti-tileorasi-kai-to-anekpliroto-oneiro-15080
20:10

Στέλιος Παρλιάρος: Το παράπονο της μαμάς του, η τραυματική εμπειρία στη τηλεόραση και το ανεκπλήρωτο όνειρο

20:10
Newsroom

Ο Στυλιανός “Στέλιος” Παρλιάρος είναι Κωνσταντινοπολίτης  και ήρθε στον κόσμο το 1959.Στην Πόλη έζησε μέχρι την ηλικία των 17 ετών.Του άρεσε η αρχιτεκτονική, αλλά δεν είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο για να την ακολουθήσει.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ο πατέρας του ήταν έμπορος με αποτέλεσμα να έχει την άνεση να του δώσει όλα τα εφόδια προκειμένου να γίνει στη συνέχεια ένας από τους κορυφαίους ζαχαροπλάστες και συγγραφείς.Ο Παρλιάρος κατοικεί στον Λυκαβηττό. Το 2013 έγινε πρέσβης του Make-A-Wish Ελλάδος.Τον Μάρτιο του 2013, το αμερικανικό ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure έδωσε στο ζαχαροπλαστείο Sweet Alchemy του Παρλιάρου στην Κηφισιά τη διάκριση του καλύτερα σχεδιασμένου καταστήματος (Best Retail Space).

O Στέλιος Παρλιάρος άλλαξε τον ρου της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα.  Μαζί με τη γαλλική patisserie, ο Παρλιάρος έφερε νέες πρώτες ύλες, εξωτικά φρούτα, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο εαυτό του. Ένα νέο είδος καλλιτέχνη: το ζαχαροπλάστη-σταρ!

Advertisement

Advertisement

Τα παιδικά χρόνια

Ήμουν ήσυχο παιδί, αλλά πολύ κακός μαθητής. Δεν ήθελα το σχολείο. Είχα πολλή φαντασία, ήθελα να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία, παραμύθια, ταξίδευα με το μυαλό μου. Ονειρευόμουν πολύ. Κοιτούσα τα αστέρια και αναρωτιόμουν τι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω. Ακόμα το διάστημα με γοητεύει αφάνταστα. Μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα, κλείνω τα 40 χρόνια, αν θέλω να δημιουργήσω κάτι δεν αγχώνομαι, γιατί ξέρω –από το σύμπαν, θέλεις– ότι θα μου έρθει η έμπνευση.

Μικρός ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, μου άρεσε να ζωγραφίζω, να κάνω σχέδια, αλλά πώς να περάσεις στο Πολυτεχνείο, αν δεν στρωθείς να διαβάσεις; Οι γονείς μου προσπάθησαν να με σπουδάσουν, με έστειλαν στην αρχή σε ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα. “Τι θα κάνεις στη ζωή σου;” με ρωτούσαν. Θυμάμαι, κοιταζόμουν στον καθρέφτη πολλές φορές και έλεγα, κάτι πρέπει να κάνω στη ζωή μου, τι θα είναι αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα έρθει. Είχα πολλή ενέργεια, ήθελα να δουλέψω, γι’ αυτό οι γονείς μου με έβαλαν σε νυχτερινό λύκειο, τεχνικό, και το πρωί έπιασα δουλειά, σε ένα θείο μου που είχε ανταλλακτικά μοτοποδηλάτων. Μέσα στη μουντζούρα, όμως, εγώ δεν μπορούσα να επιβιώσω. Έτσι, ένα πρωί ένας φίλος, ο Γιάννης Παππάς, καταξιωμένος ζαχαροπλάστης της εποχής, μου λέει, έλα σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Ήμουν 18 χρονών».

Advertisement

Το πρώτο παντεσπάνι και οι σπουδές στο Παρίσι

Ο Στέλιος Παρλιάρος ανακάλυψε τη ζαχαροπλαστική το 1979, όταν ακόμα πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο, δουλεύοντας στα εργαστήρια Παπασπύρου και διδασκόμενος από Αιγυπτιώτες καθηγητές.Η πρώτη συνταγή που εκτέλεσε ήταν το παντεσπάνι, πράγμα που έκανε για εννέα μήνες. Παράλληλα, ήταν εκπαιδευόμενος στο ζαχαροπλαστείο του Χίλτον. Σπούδασε στη συνέχεια στο Παρίσι στον Ecole Le Notre, στη σχολή ζαχαροπλαστικής Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λυών στη σχολή Valrhona και τέλος στο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Ενδιαφέρον έχει το απόσπασμα από συνέντευξή του όπου ο Στέλιος Παρλιάρος μιλά για τα πρώτα του χρόνια στη δουλειά:

«Ο πατέρας μου, που είχε εμπορικό μυαλό, επέμενε να ανοίξω δικό μου μαγαζί. Έτσι, με την οικονομική του βοήθεια και το θράσος της νιότης, άρχισα το ’81 να ψάχνω κατάστημα στο Κολωνάκι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή το είχα μόνο ακουστά. Βρήκα ένα υπόγειο στην Αναγνωστοπούλου που ανήκε στην τραγουδίστρια Βέη και ήταν κομμωτήριο. Το έκανα κατάλευκο, με άσπρα ράφια, ένα ψυγείο, ροζ κουτιά και πάνινη κορδέλα. Δεν ήταν ότι το είδα κάπου – δεν μου αρέσει να αντιγράφω. Εξάλλου, δεν είχε αρχίσει ακόμα η μόδα του μινιμαλισμού. Από ένστικτο μου βγήκε. Αλλά δεν διέφερε μόνο αισθητικά από τα άλλα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, πρόσεξα και την ποιότητα των γλυκών, που αναγκαστικά ήταν και ακριβότερα. Η επιτυχία ήταν ακαριαία. Τα ταρτάκια, που με έκαναν γνωστό, είχαν φρέσκα φρούτα και την καλύτερη κρέμα με χαμηλά λιπαρά. Τα έφερνα από το εργαστήριο με ταξί και έφευγαν με το που κατέβαινα».

Advertisement

Το κεφάλαιο γονείς

«Ο πατέρας μου δυστυχώς έζησε λίγο την επιτυχία μου. Κάποια στιγμή τον φέραμε στην Ελλάδα, αλλά μελαγχόλησε, δεν του άρεσε τίποτα και λίγο μετά πέθανε. Η μητέρα το ζούσε το “υπόγειο στην Αναγνωστοπούλου”, ήταν και νέα ακόμα, ούτε 50 χρονών, βοηθούσε και στο μαγαζί. Είχα μια υπέροχη μητέρα, έμεινε ορφανή 4 χρονών, έβγαλε το Γυμνάσιο και ήθελε να πάει στο Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, μαγείρευε πάρα πολύ ωραία, αλλά δεν της άρεσαν καθόλου τα γλυκά! Όταν της έκανα λίγο πιο μοντέρνα πράγματα, μου έλεγε, αχ, παιδάκι μου, δεν θέλω αυτές τις αηδίες. Όλοι στην οικογένεια μαγείρευαν. Ήταν πιο πολύ σαν φίλη και πάντα ήταν πάρα πολύ διακριτική, δεν έλεγε πού ήσουν, τι έκανες, πότε θα έρθεις, δεν ήταν η μητέρα η περίεργη που θα ανοίξει το γράμμα ή το συρτάρι, ποτέ. Έλεγε, εγώ γιατί να επέμβω στην προσωπική σου ζωή, μπορεί κάτι να μη μου αρέσει και να στεναχωρηθώ, δεν θέλω. Για αυτό ήμουν κοντά τους και δεν είχα κόντρες μαζί τους είπε ο Στέλιος Παρλιάρος πριν χρόνια.

Η αλυσίδα Fresh και η τηλεοπτική καριέρα

Στις 3 Μαρτίου του 1982, ο Παρλιάρος άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο με όνομα Fresh σε ένα υπόγειο στους Αμπελόκηπους. Σύντομα έγινε αλυσίδα, αλλά κακοί χειρισμοί τον οδήγησαν στο να αποσυρθεί  αργότερα και να τα αναλάβει ο Ηλίας Κρασσάς σημερινός σύζυγος της Βίκυ Καγιά.

Ο Στέλιος Παρλιάρος δεν απογοητεύτηκε και έτσι το 2008 άνοιξε στην Κολωνάκι το ζαχαροπλαστείο Sweet Alchemy, με σχεδιασμό του Στέλιου Κόη. Το 2010 και έπειτα από προτροπή φίλων, άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην Κηφισιά.

Ο Παρλιάρος παρουσίαζε ένθετο μαγειρικής στην τηλεοπτική εκπομπή των Φώτη Σεργουλόπουλου και Μαρίας Μπακοδήμου στο Mega λέγοντας μετά από χρόνια πως ήταν για τον ίδιο μια τραυματική εμπειρία καθώς δεν είχε τον απαιτούμενο τηλεοπτικό χρόνο για να δημιουργήσει.

Τον Δεκέμβριο του 2010 συμμετείχε σε ένα επεισόδιο του MasterChef με θέμα τη ζαχαροπλαστική.

Η πρώτη εκπομπή που παρουσίασε είναι οι Γλυκές Αλχημείες που ξεκίνησαν να προβάλλονται στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στο Mega Channel και ολοκληρώθηκαν σε 86 επεισόδια. Στις 24 Νοεμβρίου του 2012, η εκπομπή μεταφέρθηκε στον ΣΚΑΪ. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2018, η εκπομπή απέκτησε ταξιδιωτικό χαρακτήρα και ξεκίνησε να προβάλλεται με τον τίτλο Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν.

Το 2018 ξεκίνησε να παραδίδει σεμινάρια στους σπουδαστές ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας του ΙΕΚ Όμηρος.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Bake Off Greece, όπου έδωσε οδηγίες για την παρασκευή του γλυκού croquembouche.

Η συγγραφική πορεία

Ο Στέλιος Παρλιάρος έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν δημοσιευθεί είτε αυτόνομα από εκδοτικούς οίκους, είτε μαζί με εφημερίδες.Αυτά που εκδόθηκαν αυτόνομα είναι: Διαίτης Γλυκά (2002), Όλο Σοκολάτα (2005), Γλυκά με Φρούτα (2006), Γλυκές Σημειώσεις (2011) και Βανίλια Σοκολάτα (2014, εμπνευσμένο από το ταξίδι του στη Μαδαγασκάρη).