vladimiros-kyriakidis-oi-kakes-anamniseis-apo-toys-goneis-ta-psychika-traymata-ki-o-logos-poy-den-echei-paidia-21093
19:00

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Οι κακές αναμνήσεις από τους γονείς, τα ψυχικά τραύματα κι ο λόγος που δεν έχει παιδιά

19:00
Newsroom

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης δεν θέλει συστάσεις. Είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός που μπορεί να υπηρετήσει κάθε ρόλο ή και να σκηνοθετήσει είτε πρόκειται για μια διαφήμιση τυριού είτε να γίνει ο δικός μας άνθρωπος ως “Κυρ Ηλίας” στη Μουρμούρα.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Υπάρχουν στιγμές που γίνεται αξιολάτρευτος, στιγμές που εκνευρίζει ή θυμώνει με τις εμμονές του αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αδημονεί για το τι θα γίνει τώρα που το ζευγάρι Καίτη Κίτσου (Κλέλια Ρένεση) – Ηλίας Χαραμής χωρίζει αλλά συγκατοικεί κάτω  από την ίδια στέγη.

Ο άνθρωπος έχει άστρο, εργάζεται σκληρά και ποτέ δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ με σκάνδαλα, άσχημες δηλώσεις ή εκθέτοντας την προσωπική του ζωή. Δίνει συνεντεύξεις που αφορούν στη δουλειά του και γενικότερα είναι εκδηλωτικός τόσο – όσο.

Advertisement

Advertisement

Δεν έχω  καλές αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Έχω και καλές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά ίσως υπερισχύουν οι άλλες. Δεν ήταν μια οικογένεια τόσο καλά οργανωμένη και προστατευτική για τα παιδιά της. Υπήρχαν διχόνοιες, ζήλιες, διχογνωμίες, όλα όσα συμβαίνουν μέσα σε μια κλασική μεσοαστική οικογένεια, που νομίζει ότι παρέχοντας κάποια υλικά αγαθά στο παιδί, όλα είναι τακτοποιημένα.

Όμως, αυτή η οικογένεια με έχτισε έτσι ώστε όταν βρήκα τον χώρο μου, το θέατρο, άνοιξα και έφυγε πολύ σκουπιδαριό από μέσα μου. Λειτούργησε ψυχαναλυτικά.

Κάθε αγόρι όσο μισεί άλλο τόσο λατρεύει να μοιάσει στον πατέρα του. Δεν τα πηγαίναμε πολύ καλά με τον πατέρα μου, υπήρχε μια αντιδικία σε μόνιμη βάση. Όταν έφυγε από τη ζωή, ανακάλυψα ότι τον υπεραγαπούσα. Όλα αυτά τα συμπλέγματα που δημιουργούνται στην παιδική και εφηβική συνείδηση, έκανα χρόνια να τα ξεπεράσω. Έφαγα πολλά χρόνια αλλά τα κατάφερα.

Advertisement

Και με την μητέρα μου κρατούσα κάποιες αποστάσεις. Από εκείνη έπαιρνα την τρυφερότητα, αλλά και μια δειλία, μια ανικανότητα απέναντι στην κοινωνία. Η μητέρα μου δεν ήταν και τόσο γενναία κι αυτό το μετέφερε σε εμάς, τα παιδιά της -τρία αγόρια. Εγώ ήμουν ο τελευταίος, ο αγαπημένος, ο μεσαίος ήταν ο αδικημένος και ο μεγάλος, ο αλήτης… Από νωρίς κατάλαβα ότι δεν πρέπει να κάνω τα λάθη που έκαναν κάποιοι άλλοι, είχε πει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σε μεγάλο γυναικείο site».

Με την τέχνη μαλάκωσε η συνείδησή μου, λείανε αγριότητες και τυχόν πληγές από το παρελθόν

Πρέπει να κρατήσεις τις γνωριμίες που κάνεις, να αφήνεις ανοιχτές τις πόρτες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις γνώση, συνεχή προσπάθεια. Όπως συμβαίνει με τους θεατές, που ξυπνούν το πρωί και λένε το βράδυ θα πάω θέατρο, οπότε κι εσύ πρέπει να τους το εξαργυρώσεις.

Δούλευα 18-20 ώρες την ημέρα και δεν με ένοιαζε τίποτα -δεν πληρωνόμασταν κιόλας. Μόλις τέλειωσα την σχολή κατέβηκα στην Αθήνα με έναν φίλο μου για δική του δουλειά. Τελικά έμεινα δύο χρόνια κι έκανα έξι ταινίες. Κάποια πράγματα συμβαίνουν χωρίς να τα περιμένεις. Πήγα με τον φίλο μου να κάνει κάστινγκ στην ταινία ενός σκηνοθέτη που δεν τον ήξερα, του Κώστα Κουτσομύτη, τον “Κλοιό”. Ο Γιάννης Γκότσης, δεύτερος βοηθός του Κουτσομύτη τότε, με είδε όπως καθόμουν απ΄έξω και μου λέει “γιατί δεν πάτε κι εσείς για κάστινγκ;”.

Advertisement

Μπήκα, μιλήσαμε και με πήρε -ο φίλος μου τελικά έμεινε απ΄έξω. Το ένα έφερνε το άλλο. Υπέροχες εποχές. Δεν είχα μία στην τσέπη, δεν έπαιρνα χρήματα από την μητέρα μου, ο πατέρας μου το ΄80 πέθανε, αλλά η υπέροχη φτώχεια εκείνων των εποχών θα μου μείνει αξέχαστη.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Βρήκα τον άνθρωπο της ζωής μου πριν από 30 χρόνια

«Με την Εφη Μουρίκη συναντηθήκαμε πρώτη φορά πριν από τριάντα ένα χρόνια: Είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη με τον “Γλάρο” του Τσέχωφ από τον Ζυλ Ντασέν. Από τότε είμαστε μαζί. Με το καλημέρα κατάλαβα ότι βρήκα τον άνθρωπο της ζωής μου. Αυτόν τον έρωτα δεν τον είχα ξανανοιώσει ποτέ. Ως τότε νόμιζα ότι ερωτευόμουν. Όταν ήρθε ο απόλυτος έρωτας, κατάλαβα. Αυτή η γυναίκα με σημάδεψε. Ήμουν 26 και είμαι 57…», είχε πει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης το 2019.Αισθάνομαι έναν τεράστιο έρωτα για την Έφη και δεν θέλω να σταματήσω να είμαι ερωτευμένος. Η αγάπη είναι καλή, αλλά εγώ προτιμώ τον έρωτα. Το γεγονός ότι είμαστε μόνο οι δυό μας ενδυναμώνει την σχέση. Προσωπικά με ενδιέφερε πολύ αυτό το ντουέτο.

Μάλιστα, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης δεν δίστασε να εκφέρει τη γνώμη του για την ψυχοσύνθεση του άνδρα, αφού φύγει από το σπίτι του και γνωρίσει την γυναίκα της ζωής του:

«Ο άντρας παθαίνει πανικούς κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Έχει μάθει μέσα από την πατριαρχική οικογένεια να είναι ο λεβέντης, ο βασιλιάς. Όταν γνωρίσει μια γυναίκα και καταλάβει ότι αυτή θα τον συνοδεύει στη ζωή του, και δεν είναι η μανούλα του, ταράζεται.

Γιατί δεν έχει μάθει να ισοφαρίζει με την γυναίκα. Αυτό το επί ίσοις όροις του προκαλεί έναν πρώτο πανικό. Αν το καταλάβει και το αλλάξει, θα προχωρήσει».

Ακόμη τόνισε ότι: «Οι γυναίκες, έτσι κι αλλιώς, έχουν μεγαλύτερη προσωπικότητα από εμάς -αποδεδειγμένο αυτό. Αν κυβερνούσαν οι γυναίκες, εγώ θα ήμουν ευτυχισμένος. Είστε ένα τσουνάμι. Διορατικότητα, σβελτάδα, οξύνεια, πολύ πιο πάνω από των ανδρών. Πιστεύω πολύ στις γυναίκες», είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός.

Ο λόγος που δεν έκαναν παιδί με την Έφη Μουρίκη

«Δεν θέλαμε να κάνουμε παιδί. Μη λέω και υπερβολές γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που αγαπούν τα παιδιά, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που κάνουν παιδιά για να σώσουν τη σχέση. Και να μεταφέρουν τα προβλήματα τους πάνω στο παιδί» είπε ο ηθοποιός, ο οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε και στη σχέση που είχε με τον πατέρα του, λέγοντας πως δεν έπαιξε ρόλο στη θέση του ότι δεν θέλει παιδιά….

«Δεν ήθελα και τώρα δεν θέλω. Ανακάλυψα ότι είμαι αρκετά εγωιστής και αυτό είναι άσχημο για το παιδί. Κάνω πράγματα μέσα στην ημέρα μου, μέσα στην καθημερινότητα μου, που δεν χωράει ένα παιδί για να τα κάνω. Δηλαδή η μελέτη μου μπορεί να κρατήσει 5 ώρες την ημέρα, αλλά εκεί δεν μπορεί κανείς ούτε να πλύνει μια κατσαρόλα. Θέλω ησυχία. Αυτό είναι δύσκολο. Ξέρω ότι επειδή είμαι εγωιστής και θα θέλω να περάσει το δικό μου…δεν. Κι από την άλλη να σου πω κάτι; Περνάω τόσο όμορφα χωρίς παιδί. Κάνω ό,τι θέλω. Δεν έχω λεφτά, δεν έχω. Έχω λεφτά, έχω. Δεν με νοιάζει. Άλλωστε να σου πω και το άλλο, εμείς γεννάμε κάθε 6 μήνες. Κάθε 6 μήνες έχουμε μια καινούρια γέννα, ένα καινούριο έργο», είχε πει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης το 2019.

Στην καραντίνα ερωτεύτηκα ξανά την γυναίκα μου

Στην καραντίνα ερωτεύτηκα πιο πολύ τη γυναίκα μου. Υπήρχαν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα της που ξανα-ανακάλυψα. Δεν τα είπα ούτε στην ίδια…. Καταρχάς να σας πω ότι δεν πρέπει να συνηθίζει το μάτι τον σύντροφο, η συνήθεια σκοτώνει το συναίσθημα. Πρέπει να φροντίζουμε να αλλάζουμε μέσα σε μια πορεία σχέσης. Μέσα σε 32 χρόνια μπορώ να το πω αυτό. Εξηνταρίζω σιγά σιγά, είναι πολλά τα χρόνια» δήλωσε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης πριν λίγο καιρό.