Enimerotiko.gr
Media

Γιάννης Παπαθανάσης: «Από τη στιγμή που δεν το λες τότε, αλλά μετά από χρόνια, πιστεύω ότι είσαι συνένοχη»

Συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν έδωσε ο ηθοποιός Γιάννης Παπαθανάσης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κίνημα #MeToo και στις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Δεν σε σόκαρε, δεν «έπεσες από τα σύννεφα», ακούγοντας τικ καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή άλλων μορφών βίας, στον χώρο σας;

«Όχι, τι να με σοκάρει; Καταρχάς για κάποια άτομα, που βγήκαν τώρα, εμείς το ξέραμε από το 1994, μάλιστα μεταξύ σοβαρού κι αστείου λέγαμε: «Αυτός κάποια μέρα θα κάτσει στο σκαμνί…» και κοίτα με το γέμισμα του χρόνου πώς είναι στο «σκαμνί». Δεν είμαι από πλούσια οικογένεια, εγώ για να ζήσω, να πληρώσω και τη σχολή μου, δούλευα στα σκηνικά του θεάτρου, κι εκεί τους γνώριζα όλους, γιατί έχω δουλέψει σε όλα τα θέατρα… Τα ξέραμε, τα μιλάγαμε, αλλά ήμασταν τόσο μικροί και αδύναμοι για να τα πούμε, θα πίστευαν ένα παιδί που τα έλεγε αυτά; Ερχόταν μια κοπέλα φίλη μου κι έλεγε: «Με παρενόχλησε σεξουαλικά, τι να κάνω;». Εγώ θα πω τι να κάνει; Ήταν 24 χρόνων, είχε την προσωπικότητα να κάνει αυτό που πρέπει και μετά την έβλεπα να παίρνει ρόλους, κι ήταν εντάξει. «Δουλειά μας είναι, θα το κάνουμε κι αυτό, τι να κάνουμε;» έλεγε… Κάποιες το φιλτράρισαν, το σκέφτηκαν, αλλά το έκαναν και τους άρεσε. Είναι επικίνδυνα κι ευαίσθητα να λέμε για τέτοια πράγματα», είπε ο Γιάννης Παπαθανάσης.

Τι εννοείς;

«Κάποιες που το έκαναν, δεν ήταν κακό, γιατί το γούσταραν… Τώρα αν το μετάνιωσαν, αν έχει αρχίσει τώρα η ανθρωποφαγία, που είναι κλειστά τα θέατρα, που έχει πέσει πείνα… κάτσε να «φάμε» μερικούς… Δεν είμαι υπέρ αυτών που έγιναν τώρα, που βγήκε η Μαρία η κουτσή και μιλάει… και λέει ότι… αυτά που κατηγόρησαν τον Κιμούλη…και…και…Έχει πάρει η μπάλα τους πάντες. Φυσικά και υπήρχε σεξουαλική παρενόχληση, αλλά ήταν σε άτομα πάνω από 20 χρονών, ενήλικες, κι έπρεπε εκείνη τη στιγμή, αν είχαν την αξιοπρέπεια να το πουν, από τη στιγμή που δεν το λες τότε, αλλά μετά από κάποια χρόνια, πιστεύω ότι είσαι συνένοχη. Κάτω από τα 18 είναι ένοχες, δεν υπάρχει δικαιολογία. Όταν μιλάμε για γυναίκες και άντρες 25 και 22 χρονών, πριν 10 χρόνια, κάποιοι έκαναν οικογένεια, οι γυναίκες γίνονταν μητέρες, οι άνδρες πατέρες. Δε μπορεί να μου λέει ότι «στα 22 δεν ήξερα και δεν ήθελα»… Άρα έχει να κάνει με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Γιάννης Παπαθανάσης.

Θεωρείς ότι θυσίασαν την αξιοπρέπεια τους για την καριέρα τους;

«Ναι, αυτό πιστεύω, γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να παίζεις πρωταγωνίστρια σ’ ένα θέατρο με κάποιο μεγάλο όνομα. Πήγα να στηρίξω μια κοπέλα που δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση, με κατηγόρησαν, με κυνήγησαν και μου στέρησαν γύρω 6-7 χρόνια δουλειάς. Το έκανα, το «πλήρωσα» και δεν θα μου το δώσει κανένας πίσω. Γιατί να το κάνω, αφού μπορεί και μόνη της να σωθεί; Τη στήριξα, κι ήταν λάθος μου. Την Τρίτη έκανα τις δηλώσεις και την Τετάρτη με πήραν τηλέφωνο κάποιοι σκηνοθέτες και κάποιοι άλλοι που έλεγαν ότι δεν θα με ξαναπάρουν για δουλειά, γιατί αυτά τα πράγματα δεν λέγονται. Μπορεί να μου δώσει κάποιος πίσω τα χρόνια αυτά; Κανένας. Συγχωρώ όμως, έτσι είμαι εγώ… Πήγα και δούλεψα σε άλλες δουλειές.»

Τι έκανες;

«Έκανα τα πάντα, πήγα και δούλεψα στη λαχαναγορά, έχω δουλέψει σε περίπτερα, σε αλουμίνια, έκανα μεροκάματα για να ζήσω, γιατί δεν με έπαιρναν για δουλειά, όμω5 δεν βγήκα στα κανάλια να κατηγορήσω. Τους συγχωρώ, γιατί έτσι πίστευαν ότι θα σώσουν το θέατρο από μένα, επειδή πήγα να πω την αλήθεια. Ο καθένας να είναι στη θέση που πρέπει για την προσωπικότητα του, όχι για τη σεξουαλικότητα του. Να μ’ εκδικηθούν έτσι, επειδή στήριξα μια κοπέλα που της έκαναν σεξουαλική παρενόχληση…; θέλω να τους αγαπώ κι ας μη με αγαπούν», εξομολογήθηκε  ο Γιάννης Παπαθανάσης στο Λοιπόν.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News