glyka-nera-i-stigmi-poy-katalavan-oi-eidikoi-poios-einai-o-dolofonos-i-kinisi-poy-ta-edeixe-ola-70721
15:23

Γλυκά νερά: Η στιγμή που κατάλαβαν οι ειδικοί ποιος είναι ο δολοφόνος, η κίνηση που τα έδειξε όλα

15:23
Newsroom

Γλυκά νερά: Οι ειδικοί κατάλαβαν ποιος είναι ο δολοφόνος της Καρολάιν. Μία κίνησή του πιλότου οδήγησε τους ειδικούς στην αναγνώρισή του.

Γλυκά νερά: Συγκλόνισε την Ελλάδα η δολοφονία της Καρολάιν

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η φρικιαστική ομολογία του 32χρονου πιλότου, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Ο ίδιος δολοφόνησε τη νεαρή Καρολάιν στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, τα ξημερώματα της 11ης Μαϊου.

Advertisement

Αρκετοί ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή είχαν κάνει λόγο για “περίεργη” συμπεριφορά του πιλότου. Ο ίδιος εμφανιζόταν με ιδιαίτερη ψυχραιμία, αλλά και ψυχρότητα μπροστά στις κάμερες. Το έκανε, μιλώντας για τη “ληστεία”. Έλεγε ότι “μακάρι να μην συμβεί σε άλλη οικογένεια” αυτό που συνέβη στη δική του.

Μάλιστα, προκαλούσε εντύπωση ότι δεν μιλούσε ξεκάθαρα για τη δολοφονία. Επίσης, δεν ανέφερε και το όνομα της συζύγου του, της άτυχης Καρολάιν.

Advertisement

Η ιστοσελίδα της Lifo δημοσιεύει σήμερα στην κατηγορία “mikropragmata”, μία ανάλυση, την οποία όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, τού είχε στείλει αναγνώστης λίγες ώρες μετά τις πρώτες δηλώσεις του πιλότου στους δημοσιογράφους για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Advertisement

Γλυκά νερά: Οι πρώτες δηλώσεις του πιλότου

– disclaimer 1:Τα παρακάτω δεν αποτελούν επιστημονική/τεκμηριωμένη γνώμη παρα μόνο προσπάθεια ανάγνωσης της γλώσσας σώματος και της λεκτικής επικοινωνίας του συνεντευξιαζόμενου. Δεν είναι σκοπός της παρακάτω ανάλυσης να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την δουλειά της αστυνομίας.

– disclaimer2: Το μόνο που κάνει είναι να παραθέσει ορισμένες παρατηρήσεις και να τις αξιολογήσει σε μία κλίμακα παραπλανητικής συμπεριφοράς. Οι αντιδράσεις κάθε ανθρώπου, ειδικά όταν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, μπορεί να είναι μοναδικές και να παρεκκλίνουν από τις αναμενόμενες.

Advertisement

– 3: ΤΙΠΟΤΑ από τα παρακάτω δεν είναι απόλυτο.

Γλυκά νερά: Η ανάλυση των πρώτων δηλώσεων

Πάμε…

Στο κλιπακι από την πρώτη του συνέντευξη παρατηρούμε την πλήρη απουσία συναισθημάτων, και ειδικά λύπης, θρήνου και θλίψης για τον χαμό της γυναίκας του.

Καθ`όλη την διάρκεια (30 sec) που διαρκεί η συνέντευξη υπάρχει πλήρης απουσία εμφάνισης του grief muscle – του χαρακτηριστικού “ζαρώματος” του μετώπου όταν αισθανόμαστε θλίψη – το μέτωπό του παραμένει χωρίς καμία απολύτως αλλαγή (στο x0,25 playback speed είναι εμφανέστατο)

Advertisement

Εδώ στο 00:12 – 00:24 η σοκαρισμένη και τρεμάμενη φωνή της μητέρας της Καρολάιν, δείχνει τι σημαίνει θλίψη και πόνος στην φωνή που συνοδεύει τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου…

Στις δύο ερωτήσεις που του κάνουν οι ρεπόρτερ (“Τι ζητάτε τώρα;” και “Τους παρακαλέσατε;” ουσιαστικά ή δεν απαντάει ξεκάθαρα (non answer statement) ή αυτά που λέει είναι πολύ μπερδεμένα (ambiguity statements) όπως η χρήση του “δεν περιγράφεται” ή του “να μην ξαναγίνει”…

Και οι δυο παραπάνω ενδείξεις σχετίζονται με παραπλανητική συμπεριφορά βάσει της βιβλιογραφίας.

Μία ακόμα σημαντική ενδείξη παραπλανητικής συμπεριφοράς είναι και τα confirmation glances του (00:11, 00:15, 00:24, 00:33, 00:38) μετά από τις απατήσεις που (δεν) δίνει…

Γλυκά Νερά: Ο πρώτος που διέκρινε τον δολοφόνο της Καρολάιν.

Γλυκά νερά: Κι άλλες λεπτομέρειες για την ανάλυση των δηλώσεων του πιλότου

Confirmation glance είναι ουσιαστικά ο τρόπος που κλειδώνει με τα μάτια του τον ρεπόρτερ για να σιγουρευτεί ότι αυτά που λέει γίνονται όντως πιστευτά…

Γλυκά Νερά: Ο πρώτος που διέκρινε τον δολοφόνο της Καρολάιν.

Στην ερώτηση “Τι ζητάτε τώρα;” απαντάει με το “Να μην γίνει σε κανέναν άλλο ποτέ ξανά, τίποτα άλλο, τα παιδιά ξέρουν την δουλειά τους, θα τους πιάσουν, και αυτό που πέρασα εγώ και η οικογένειά μου και η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει κανά, ξανά ,κανείς ποτέ”

Η απάντηση αυτή είναι πολύ προβληματική για τον πιλότο καθώς περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, το λεγόμενο psychological distancing που θεωρείται στην βιβλιογραφία ως μιας από τις κυριότερες ενδείξεις παραπλανητικής συμπεριφοράς…

Αντί δηλαδή να κάνει άμεση αναφορά ο πιλότος στην “δολοφονία” απαντάει ότι (θα ήθελε) “αυτό” να μην ξαναγίνει σε κανέναν… χωρίς να κάνει αναφορά στο αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας… επίσης σε ΚΑΜΙΑ συνέντευξή του μέχρι στιγμής δεν έχει αναφέρει το όνομά της.

Γλυκά νερά: Η συνέχεια της ανάλυσης των δηλώσεών του

Στο “Τι ζητάτε τώρα;” συνεχίζει ο πιλότος “τα παιδιά ξέρουν την δουλειά τους… θα τους πιάσουν..” θα παρατηρήσει κάποιος ότι η απάντηση αυτή δεν περιέχει το παραμικρό ίχνος θυμού, μίσους και εκδικητικότητας απέναντι στους (υποτιθέμενους) δράστες…

…ακροβατώντας στα όρια της άκρας ευγένειας (politeness) για κάποιους που αφαίρεσαν την ζωή της μάνας του παιδιού του…την στιγμή που σε όλη την κοινωνία ακούγονται απόψεις μέχρι και για ισόβια…όπως επίσης ότι δεν πρόκειται να τους αναλάβει κανένας συνήγορος υπεράσπισης – το politeness εδώ, όταν μιλάμε για μία τόσο αποτρόπαια δολοφονία, αποτελεί ακόμα μια σημαντική ενδείξη παραπλανητικής συμπεριφοράς σύμφωνα με την βιβλιογραφία…

Γλυκά νερά: Περαιτέρω ανάλυση των δηλώσεων του συζύγου της Καρολάιν

Στην ίδια πρόταση συνεχίζει ο πιλότος “και αυτό που πέρασα εγώ και η οικογένειά μου και η οικογένεια της γυναίκας μου” δείχνοντάς ακόμα περισσότερο distancing αποκαλώντας την “δολοφονία” ως “αυτό”.

Στην φράση του αυτή όμως, θα παρατηρήσει κάποιος την πλήρη απουσία αναφοράς στο τι πρέπει να πέρασε η γυναίκα του, που ήταν το θύμα της αποτρόπαιας δολοφονίας αυτής…

Στο 00:15 μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ένα single shoulder shrug (ανασήκωμα μόνο του ενός ώμου – αριστερά) όταν εξηγεί ότι “δεν περιγράφεται” η κατάσταση…μια σημαντική ένδειξη παραπλανητικής συμπεριφοράς σύμφωνα με την βιβλιογραφία που σχετίζεται με εσωτερική δυσπιστία.

Επίσης, στο 00:32, με παγωμένο βίντεο, μπορεί να παρατηρήσει κανείς μια ξεκάθαρη ασυμμετρία έκφρασης, το δεξί μισό πρόσωπό του πιλότου έχει μία έκφραση ενώ το αριστερό μισό του έχει μία εντελώς διαφορετική έκφραση.

Γλυκά Νερά: Ο πρώτος που διέκρινε τον δολοφόνο της Καρολάιν.

Το τέλος της ανάλυσης των δηλώσεων του πιλότου

Το φαινόμενο αυτό στην βιβλιογραφία λέγεται Chirality και στην ουσία μας δείχνει ότι υπάρχουν καταπιεσμένα συναισθήματα ή/ και μία προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές προθέσεις κάποιου.

Γλυκά Νερά: Ο πρώτος που διέκρινε τον δολοφόνο της Καρολάιν. Γλυκά Νερά: Ο πρώτος που διέκρινε τον δολοφόνο της Καρολάιν.

Στο 00:40 μπορεί να παρατηρήσει κανείς και το λεγόμενο “chin thrust”, μία έκφραση του προσώπου που βάσει της βιβλιογραφίας δείχνει ότι υπάρχουν υποβόσκοντα συναισθήματα, που συνήθως συνδέονται με θυμό

Τέλος η έκφραση του πιλότου στο τέλος “συγγνώμη πρέπει να φύγω” είναι overapologizing, κανείς δεν θα του έλεγε τίποτα ή θα θεωρούσε ότι είναι αγενής αν απλά άνοιγε την πόρτα και έμπαινε στο αμάξι του, ακόμα μια ένδειξη παραπλανητικής συμπεριφοράς

disclaimer 4: Τέλος, χρειάζεται να επαναληφθεί ότι ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν είναι απόλυτο. Οι αντιδράσεις κάθε ανθρώπου, ειδικά όταν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, μπορεί να είναι μοναδικές και να παρεκκλίνουν από τις αναμενόμενες.