kostas-chardavelas-to-stoichima-ti-mera-toy-gamoy-toy-i-machi-me-ton-karkino-poy-nikise-kai-to-megalo-apothimeno-18898
17:10

Κώστας Χαρδαβέλας: Το στοίχημα τη μέρα του γάμου του, η μάχη με τον καρκίνο που νίκησε και το μεγάλο αποθημένο

17:10
Newsroom

Ο Κώστας Χαρδαβέλας γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1945. Θεωρείται δε ο “πατέρας” του «κοινωνικού ρεπορτάζ».

Της: Έπη Τρίμη

Το 2009, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο, από τον οποίο κατάφερε να απαλλαγεί το 2010.Απωθημένο του ήταν, είναι και θα είναι, να είναι πιλότος μαχητικού. Πήγε στη Σχολή Ικάρων, αλλά τον  σούταραν γιατί ήταν στη νεολαία του Λαμπράκη. Τον συγκινεί πολύ το αεροπλάνο, η ταχύτητα, οι αερομαχίες…

Είναι παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο, Μαρία Παναγοπούλου και έχει 1 γιο. Ο ίδιος είχε πει για τον γάμο του: “Όταν παντρευτήκαμε, η Μαρία με ήξερε. Διάφοροι φίλοι, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, της έλεγαν “Πού πας, κοριτσάκι μου; Είναι τρελός αυτός!”. Στον γάμο μου, Σεπτέμβριο του 1992, οι φίλοι στοιχημάτιζαν πόσο θα κρατήσει ο γάμος. Το μεγαλύτερο διάστημα ήταν δυόμισι χρόνια… Πέρασαν 26 χρόνια και είμαστε ακόμα μαζί με τη Μαρία”!

Η επαγγελματική πορεία στα ΜΜΕ

Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιογραφία κατά την περίοδο της Χούντας. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής Πρόσκληση στο στούντιο στην ΕΡΤ.

Το 1995 φεύγει από το Mega και μετακινείται στο Star, όπου μέχρι το 1999, συνέχιζε να παρουσιάζει την εκπομπή Ρεπορτάζ στην ομίχλη. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά να παρουσιάζει για λίγο καιρό, την ψυχαγωγική εκπομπή Πρεμιέρα. Το 2000 πηγαίνει στον ΑΝΤ1 και παρουσιάζει την ενημερωτική εκπομπή 9η Εντολή, ενώ τον επόμενο χρόνο επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση.

Το 2002 μετακινείται στο Alter, όπου παρουσίαζε, μέχρι το κλείσιμο του, τρεις ενημερωτικές εκπομπές. Λίγο αργότερα πηγαίνει στο Extra 3, επίσης με τον Αθέατο Κόσμο.

Στη συνέχεια συνάπτει διάφορες επαγγελματικές συνεργασίες καθιστώντας τον έναν από τους πλέον συμπαθείς και άξιους δημοσιογράφους του χώρου.

«Είμαι 42 χρόνια στην τηλεόραση»

«Είμαι 42 χρόνια στην τηλεόραση με 20 διαφορετικές εκπομπές» είχε πει ο Κώστας Χαρδαβέλλας. «Εκπομπές από το διάστημα και την αναζήτηση χαμένων ανθρώπων μέχρι το πολιτικό ρεπορτάζ. Η πιο αγαπημένη μου εκπομπή, όμως, είναι οι Ρεπόρτερς. Μας έχει σφραγίσει.»

«Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν όταν έκανα εκπομπή το 2009»

«Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν όταν έκανα εκπομπή, μόλις είχα τελειώσει τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο που είχα, το 2009 στο Alter. Έκανα τις χημειοθεραπείες το καλοκαίρι και το Σεπτέμβρη, ενώ μου έλεγαν οι γιατροί να πάω στο σπίτι για έξι μήνες, πήγα και έκανα εκπομπή στην τηλεόραση. Τον Αθέατο Κόσμο. Τρεις ώρες όρθιος, άσπρος, έχοντας χάσει σαράντα κιλά και έτοιμος να πέσω κάτω. Ήθελα να δείξω όμως, στον εαυτό μου πρώτα, ότι δεν είμαι άρρωστος»  είχε δηλώσει συγκινημένος ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

«Όταν έκαναν τη διάγνωση οι γιατροί, ήταν κακός καρκίνος. Στις αμυγδαλές και στους λεμφαδένες. Δεν ήταν αστεία ιστορία. Αλλά εγώ πήρα τη Μαρία και τον Κωνσταντίνο και πήγαμε στην Πάρο».

«Η γυναίκα μου κρυβόταν για να μην καταλάβω ότι κλαίει»

Αναθεώρησα πολλά όταν διαγνώστηκα με καρκίνο το 2009 στους λεμφαδένες, είχε πει ο Κώστας Χαρδαβέλας. Είναι σκληρό πράγμα. Το ανακάλυψα τυχαία. Μου είχε βγει στον ουρανίσκο ένα εξόγκωμα και νόμιζα ότι ήταν από το δόντι μου. Πήγα στον γιατρό και μου είπε ότι είναι καρκίνος. Εγώ τότε έκανα στο Alter τον “Αθέατο Κόσμο” και τις “Πύλες του ανεξήγητου”.

Όταν ρώτησα τον γιατρό “πόσο χρόνο έχω;” μου έδειξε τον ουρανό, ότι ο Θεός ξέρει. Ούτε οι γιατροί ξέρουν, ούτε εσύ, ούτε κανείς, ο Θεός ξέρει τι θα γίνει. Ήταν Ιούλιος τότε, έκανα χημειοθεραπείες Ιούλιο και Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο πήγα στην εκπομπή, μείον 40 κιλά. Το είπα στους συνεργάτες μου όταν κάναμε την πρώτη σύσκεψη για να προετοιμάσουμε την εκπομπή, είχα δέκα δημοσιογράφους στην ομάδα μου και τους έπιασαν τα κλάματα όταν με είδαν. Η ψυχή μου ξέρει πώς έκανα την εκπομπή εκείνο το βράδυ, ζαλιζόμουν και φοβόμουν ότι θα καταρρεύσω. Ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου ότι είμαι όρθιος, ζωντανός και δυνατός. Θα κερδίσω εγώ τον καρκίνο και όχι ο καρκίνος εμένα. Η σύζυγος μου δεν με έκανε ποτέ να νιώσω “αχ τον καημένο τι έπαθε;”. Η γυναίκα μου κρυβόταν για να μην τη βλέπω να κλαίει»!

«Αγαπώ τη γυναίκα! Δεν παίζω ιππόδρομο, δεν πίνω, δεν παίζω χαρτιά…»

Με τις γυναίκες έχω πιο ιδιαίτερη επαφή, παρά με τους άντρες· εκείνοι με βλέπουν και ανταγωνιστικά. Έχω πλούτο εμπειριών: έχω παντρευτεί 3 φορές, υπήρχε και το φωτοστέφανο του επωνύμου σε μια καλή εποχή, κι έμοιαζα σαν τη λάμπα που μαζεύει γύρω της τις μύγες.

Έκατσα με τον Κωνσταντίνο ένα βράδυ, και του ήρθε η ιδέα να κάνουμε τις εμπειρίες μου και τις δικές του ένα βιβλίο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένα παζλ πολλών τύπων ανδρός μαζί. Μέσα σε αυτούς είναι και ο Χαρδαβέλλας, και άλλοι τηλεστάρ. Το βιβλίο πήγε πολύ καλά, καθώς ήταν πρωτοφανές ένας πατέρας κι ένας γιος να γράφουν μαζί ένα βιβλίο, είχε πει ο Κώστας Χαρδαβέλας.