megali-anastatosi-me-ton-amp-8220-agio-pa-sio-amp-8221-toy-mega-minysi-kai-agogi-200-000-eyro-71937
18:16

Μεγάλη Αναστάτωση με τον “Άγιο Παΐσιο” του MEGA: Μήνυση και αγωγή 200.000 ευρώ

18:16
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Αγωγή 200.000 ευρώ στον Πέτρο Τατσόπουλο για τις αναφορές του στο σήριαλ «Άγιος Παΐσιος»

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Εκκλησίας και Πέτρου Τατσόπουλου για τα σχόλια του αναφορικά με τη νέα σειρά του Mega «Αγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον ουρανό».

Όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση του Πέτρου Τατσόπουλου για το σίριαλ, στην οποία έκανε λόγο για «πρότζεκτ αποβλάκωσης»:

-Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση;

-Μια χαρά προχωράει, τέκνο μου. Έχουμε όμως ακόμη τεράστια περιθώρια.

-Να αποβλακωθούμε περισσότερο;

-Όχι. Να εκδηλώσουμε την αποβλάκωσή μας πιο απενοχοποιημένα.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε ότι ο όρος “αποβλάκωση” είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης και του ζήτησε όταν δεν μπορεί να βιώσει αυτό το περιεχόμενο της πίστης, “καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την “αποβλάκωση” και την “απενοχοποίηση”.

Οι αναρτήσεις του Πέτρου Τατσόπουλου

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας απάντησε σε οξύ ύφος ο Πέτρος Τατσόπουλος, κατηγορώντας τον για σκοταδισμό ενώ ισχυρίστηκε ότι πίσω από την παραγωγή της σειράς, «κρύβεται» η μονή Βατοπεδίου.

«Μητροπολίτη, δεν σκοπεύω να σιωπήσω. Δεν σιώπησα ποτέ, δεν θα σιωπήσω και τώρα. Ο καιρός που σιωπούσαμε μπροστά στους μητροπολίτες παρήλθε. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Ζούμε στη χώρα που γέννησε τον ορθό λόγο και τη δημοκρατία.

Στη χώρα που τίμησε όσους ανάλωσαν τη ζωή τους για να κατανοήσουν τον κόσμο και δεν επαναπαύτηκαν στην πίστη κανενός. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στον σκοταδισμό και στις δεισιδαιμονίες του δικού σας μεσαιωνικού κόσμου, όσα λεφτά και αν ρίξετε σε τηλεοπτικές παραγωγές (είναι κοινό μυστικό πως, πίσω από την παραγωγό εταιρεία του “Αγίου Παϊσιου”, το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός ή Βατοπαιδινός, βρίσκεται η Μονή Βατοπαιδίου), όσα λεφτά και αν κερδίσετε από τηλεοπτικές παραγωγές. Τη δική μου σιωπή, ωστόσο, καθώς και τη σιωπή όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, Μητροπολίτη, δεν θα μπορέσετε να την εξασφαλίσετε. Αρχίστε να το συνηθίζετε».

Αγωγή 200.000 ευρώ στον Πέτρο Τατσόπουλο για τις αναρτήσεις του

Στη συνέχεια ήρθε μια μήνυση από το εκκλησιαστικό site, ekklisiaonline.gr, που επικαλείται άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου και τον εγκαλεί για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος από την πλευρά του προχώρησε σήμερα σε μία ακόμη δηκτική ανάρτηση απαντώντας για την αγωγή και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ψυχαγωγική τηλεοπτική συνέντευξη της ημέρας από τον εκπρόσωπο της ekklisiaonLine που κατέθεσε εναντίον μου μήνυση και αγωγή. Παρότι διαρκεί μόλις δέκα λεπτά (από το 15 έως και το 24), θα χρειαστείτε μεγάλα αποθέματα υπομονής και χιούμορ για να τον παρακολουθήσετε να ξετυλίγει τον ειρμό των σκέψεών του, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί, πέραν των άλλων ευτράπελων, θα τον ακούσετε να παραδέχεται ευθέως ότι ο “Άγιος Παΐσιος” είναι μια τηλεοπτική παραγωγή της Μονής Βατοπαιδίου, η δεύτερη μετά τον κινηματογραφικό “Άνθρωπο του Θεού”. Θα σας λυθεί κάθε απορία, εάν ακόμη αναρωτιέστε προς τι όλος αυτός ο σάλος, η υστερία και ο πανικός με τη δική μου ανάρτηση. Όπως θα έλεγε και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος: “Είναι η Μονή, stupid!”.

«Η καλή μου ανατροφή δεν μου επιτρέπει να σας πω…»

Σε άλλη ανάρτηση έκανε ξανά αναφορά στη Χρυσή Αυγή με αφορμή το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ που ζητά το ekklisiaonline με τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του.

«Η Χρυσή Αυγή, μέσω του υπαρχηγού της, του Χρήστου Παππά, σημερινό κάτοικο Δομοκού (σε κλειστή δομή φιλοξενίας), μου ζητούσε το 2013 με αγωγή της 100.000 ευρώ. Η καλή μου ανατροφή δεν μου επιτρέπει να σας πω τελικά τι πήρε -παρόλο που, μπαίνω στον πειρασμό να προσθέσω, κι εκείνη είχε δεσμευτεί δημόσια να διαθέσει το ποσό στις… αγαθοεργίες της.

Η Εκκλησία On Line θέλει 200.000 ευρώ. Είναι και ο πληθωρισμός στη μέση. Η δική μου απορία είναι άλλη. Υπάρχει κάποιος εισαγγελέας να ασχοληθεί με κάποιες από τις εν δυνάμει θανάσιμες αναρτήσεις της Εκκλησίας On Line, όπως αυτή που ανέδειξε το 2020 ο Δημήτρης Αλικάκος ή πρέπει όλα σε αυτή τη χώρα να τα ρίχνουμε στο χαβαλέ; Ευχαριστώ».