Enimerotiko.gr
Media Κύριες ειδήσεις

Πάσχα στο χωριό: Σε 6 ώρες πέρασαν τα διόδια 13.600 αυτοκίνητα και γύρισαν πίσω μόνο τα 42

Μετακίνηση για το Πάσχα του χωριού: Τα αυτοκίνητα που πέρασαν τα διόδια.

Πάσχα στο χωριό: Η έξοδος των αυτοκινήτων της Αττικής ήταν μεγάλη. Στα διόδια οι έλεγχοι σε Αιφίδνες και Ελευσίνα ήταν έντονοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχουν περάσει τα διόδια περισσότερα από 13.600 οχήματα. Κατά τα ίδια στοιχεία από τα οχήματα που έφτασαν μέχρι τα διόδια, οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τους ελέγχους, σταμάτησαν και γύρισαν προς Αθήνα συνολικά 42 αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση. Αυτή βάζει «φρένο» στις εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού.

Πάσχα στο χωριό: Τι προβλέπει η απόφαση

1. Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά, θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ. Αν κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Μετακίνηση για το Πάσχα του χωριού: Τα αυτοκίνητα που πέρασαν τα διόδια.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους. Επίσης, πρέπει να έχουν και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.

3. Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, όπως για παράδειγμα το μάζεμα ελιάς, παύουν να υφίσταται σαν λόγος μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα

4. Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.

5. Οι μετακινήσεις για κηδεία, καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης θανάτου

6. Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

7. Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας.

Εικόνες από Αφίδνες και Ελευσίνα

Οι λόγοι της μετακίνησης εκτός νομού ποικίλουν. Αυτό, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι σπεύδουν προς την Πελλοπόνησο για τα πλημμυρισμένα σπίτια τους ή συναγερμούς που χτυπάνε. Ενώ, άλλοι για να βρουν εργασία ή να αγοράσουν αυτοκίνητο. Όλες αυτές οι δικαιολογίες ωστόσο, πρέπει να πιστοποιούνται με κάποιο έγγραφο.

Μία από τις πιο συνήθεις δικαιολογίες που έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, είναι από τους ελαιοπαραγωγούς που σπεύδουν για τις αγροτικές τους εργασίες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακριβώς οι ίδιες δικαιολογίες λέγονται τόσο στα διόδια της Ελευσίνας, όσο και των Αφιδνών.

Πάσχα στο χωριό: Αυστηριοποίηση των ελέγχων στη συνέχεια

Το επόμενο δεκαήμερο οι έλεγχοι από την αστυνομία αναμένεται να είναι πολύ αυστηροί, με τα μέτρα που θα λάβει να θυμίζουν σε σημαντικό βαθμό το περσινό Πάσχα.

Τα αναλυτικά σχέδια είναι ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί ώστε να μην επιτραπεί στους απείθαρχους να βγουν εκτός Νομού.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Πάσχα στο χωριό: Κι άλλα βίντεο από τα διόδια

Σύμφωνα με την τροχαία οι περισσότεροι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα από το σύστημα «Εργάνη».

Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ταξιδέψουν εκτός Αττικής λόγω βλάβης στην εξοχική τους κατοικία επικαλούμενοι διαρροή υδάτων με τους αστυνομικούς από την πλευρά τους να ζητούν σχετικά έγγραφα από τους δήμους.

Αρκετοί είναι, δε, αυτοί που πλέον επικαλούνται τα… πορτοκάλια ως δικαιολογία για να τους επιτραπεί η διέλευση, μια δικαιολογία που στο παρελθόν είχε την εκδοχή της ελιάς.

«Έχω τα έγγραφα μαζί μου» λένε ορισμένοι οδηγοί, με άλλους να τονίζουν ότι σωστά γίνονται οι έλεγχοι αν και όπως λένε δεν έχει τόση αστυνομία στους επαρχιακούς δρόμους.

Οι αστυνομικοί, όμως, έχουν ακούσει και πιο περίεργες δικαιολογίες. Για παράδειγμα, αυτή ενός οδηγού που τους είπε ότι πάει στο Κιλκίς για ραντεβού με γιατρό.

Άλλος Αθηναίος είπε ότι πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στη Λιβαδειά για να ταΐσει τον σκύλο του.

Δεν λείπουν, δε, και περιπτώσεις οδηγών που παρουσιάζουν έντυπα από την «Εργάνη» σβησμένα με μπλάνκο. Δηλαδή, χρησιμοποιούν παλαιότερα έγγραφα επειδή πλέον ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες με αυστηρούς όρους.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News