rozita-sokoy-i-thryliki-ekpompi-amp-8220-na-i-eykairia-amp-8221-i-scholi-kalon-technon-kai-oi-timitikes-diakriseis-99119
22:39

Ροζίτα Σώκου: Η θρυλική εκπομπή “Να η ευκαιρία”, η σχολή Καλών Τεχνών και οι τιμητικές διακρίσεις

22:39
Newsroom

Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα της Αθήνας και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Είναι κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Στην τηλεόραση έγινε γνωστή με την εκπομπή ταλέντων Να η ευκαιρία ως μέλος της κριτικής επιτροπής  όπου ξεχώριζε για την καλλιέργεια και την αμεσότητά της.

Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα. Διατηρεί τις ιδιόχειρες προσωπικές της κριτικές από την εποχή του γυμνασίου. Το 1937 πέθανε ο πατέρας της ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια και εκείνη ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών.

Advertisement

Advertisement

Οι εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Ροζίτα Σώκου τελείωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θηλέων, τις τάξεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με δάσκαλο τον Ροζέ Μιλλιέξ και πήρε το Cambridge Diploma of English Studies από το Βρετανικό Συμβούλιο. Μόλις ολοκλήρωσε το σχολείο έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Άφησε τη σχολή μόλις γνώρισε το Γιάννη Τσαρούχη και ίδρυσε μαζί του έναν ερασιτεχνικό όμιλο. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρακολουθούσε μαθήματα στη θεατρική σχολή του Βασίλη Ρώτα. Καθηγητές της υπήρξαν εκτός από τον ίδιο ο γλύπτης Απάρτης, η θεατρολόγος Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ο Γιαννούλης Σαραντίδης στη θεατρική τέχνη, ο σκηνογράφος και ζωγράφος Τσαρούχης, ο ενδυματολόγος Αντωνάκης Φωκάς. Ορισμένοι από τους συμμαθητές της ήταν: οι τρεις αδελφοί Ξενάκη (Γιάννης, Ιάσων και Κοσμάς), ο Νίκος Γεωργιάδης, ο Μίνως Αργυράκης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Ζαχαρίας. Μετά την απελευθέρωση πήγε στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε έναν θερινό κύκλο μαθημάτων με θέμα τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα στο κολλέγιο Lady Margaret Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο γάμος και η επιστροφή στην Ιταλία

Το 1957 η Ροζίτα Σώκου παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι (Manlio Maradei) και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα. Έχει δύο εγγόνια, τον Τανκρέντι-Εμίλιο (1993) και τη Λαβίνια-Φαρίντα (1997). Ζει στην Αθήνα.

Advertisement

Οι τιμητικές διακρίσεις

Το 1986 η Ροζίτα Σώκου τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres) για τις υπηρεσίες της στον κινηματογράφο.

Το 1988 το Ίδρυμα Μπότση της απένειμε βραβείο για την προσφορά της στη δημοσιογραφία.

Το 2009 η ΕΣΗΕΑ την τίμησε για την καταξιωμένη δημοσιογραφική της πορεία, το επαγγελματικό ήθος της και την προσφορά της στον κλάδο.

Το 2009 βραβεύτηκε στην τιμητική εκδήλωση Από το 1 στο 50: Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο πλαίσιο της 50ης επετειακής διοργάνωσης, ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα που σηματοδότησαν την ίδρυση και εξέλιξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη του Σπύρου Μπιμπίλα

Η Ροζίτα Σώκου διανύει το 98ο έτος της ηλικίας της και ο Σπύρος Μπιμπίλας την εκθείασε με ανάρτησή του στο Instagram, όπου μάλιστα ανήρτησε και σχετικό βίντεο.

Advertisement

Ειδικότερα όπως έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας για την Ροζίτα Σώκου:

«Με την ανεξάντλητη ανεπανάληπτη και μοναδική μεγάλη μου φίλη Ροζίτα Σώκου που στα 98 της μας απαγγέλει για τον έρωτα, την πηγή της ζωής…Μακάρι να της μοιάσουμε και να είναι για πολλά ακόμα χρόνια κοντά μας…Ροζίτα μου εσύ που μου έγραψες τις πρώτες κριτικές στο θέατρο είσαι μεγάλο μάθημα ζωής….Σ ευχαριστούμε!».

Όταν η Ροζίτα Σώκου σχολίαζε τον κορωνοϊό

Πριν από έναν χρόνο, λίγες μέρες αφότου ο πλανήτης ολόκληρος έμπαινε στον κυκεώνα του κορωνοϊού, η Ροζίτα Σώκου, με δηλώσεις της σε εφημερίδα, έλεγε: «Άντε καλέ που θα φοβηθώ τον κορωνοϊό. Εμένα και να με πάρει, τι να με κάνει; Άλλωστε, από τους παλιούς μόνον εγώ και ο Ζάχος Χατζηφωτίου έχουμε μείνει. Εκείνος, μάλιστα, ανανεώνει κάθε τόσο το δίπλωμά του και οδηγεί κιόλας».