Enimerotiko.gr
Media

Όχι δεν υπάρχει όριο στα SMS στο 13033, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή sms στο 13033, ξεκαθάρισαν σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή SMS στο 13033.

Ο ίδιος απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στη σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι «1. δεν υπάρχει κανείς κόφτης και 2. δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά».

Όπως εξήγησε το 13033 δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες».

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν όμως πολίτες που έχουν κάνει φραγή σε 5ψηφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033» προσθέτοντας ότι «μεγάλο ρόλο παίζει το σήμα που παίζει κανείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα «κόφτη» στον αριθμό μηνυμάτων που στέλνει ο κάθε πολίτης. Παράλληλα σημείωσε ότι όπως και η μάσκα, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά τα sms, ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown και εξήγησε ότι είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται.

Το όλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ANT1» και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για την αλλαγή που έρχεται στο 13033 συγκριτικά με την α’ φάση της καραντίνας. Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτή τη φορά αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, θα σας κόψει κάτι που διέψευσε σήμερα, 10 Νοεμβρίου, ο Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Σχολιάζοντας το θέμα του ενός εκατομμυρίου sms που εστάλησαν, είπε ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και άλλα περιστατικά όπως για παράδειγμα το πάρτι που έγινε εν μέσω καραντίνας σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχετικά με τις μετακινήσεις, μίλησε για το πότε το 13033 μπορεί να «μπλοκάρει» κάποια μετακίνηση, διευκρινίζοντας πως ναι μεν δεν υπάρχει όριο, αλλά το σύστημα μπορεί να δει ποιοι πολίτες στέλνουν SMS για πολλές μετακινήσεις και να «αρνηθεί» την έξοδο στον εκάστοτε αποστολέα.

Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Όσα ανέφερε στις δηλώσεις του

Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για τα sms στο 13033, το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης εργαζομένου, την απαγόρευση κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι το 13033 θα κόβει μετακινήσεις αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια, ερωτημάτα γι’ αυτό εγείρονται σε περίπτωση που κάποιος πολίτες έχει 2-3 αριθμούς κινητού και στέλνει από διαφορετικές SIM SMS στο 13033.

Όπως και να έχει, οι πολίτες στέλνοντας SMS 13033 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τσεκάρουν αν τους έχει έρθει επιβεβαίωση. Η μετακίνηση σε άλλο νομό δεν επιτρέπεται πέραν των δικαιολογιών που έχουν προβληθεί. Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε πως μετά το μπάχαλο που αναφέραμε το πρωί, μόνο για σήμερα δεν επιβάλλεται πρόστιμα σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου χωρίς βεβαίωση εργοδότη. Όμως οι εργοδοσίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ισχύος 15 ημερών και ο εργαζόμενος να τις φέρει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών: γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ. Βεβαίωση σε δημόσια ραντεβού: γίνεται μόνο με ραντεβού και το σχετικό μήνυμα. Δεν ζητείται βεβαίωση από την υπηρεσία. Μετακινήσεις παιδιών στο σχολείο: Από τους γονείς γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από το σχολείο, στην οποία και αναγράφεται το όνομα των γονέων και με την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν τα αδέλφια τους από το σχολείο, επίσης με την αποστολή του σχετικού μηνύματος.

Π. Σταμπουλίδης: Ακολουθεί βίντεο, με τις δηλώσεις του στην τηλεόραση του «ANT1» και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News