anatropi-tis-teleytaias-stigmis-den-vgazoyn-tis-maskes-oyte-oi-emvoliasmenoi-exaitias-tis-neas-metallaxis-66781
17:28

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής: Δεν βγάζουν τις μάσκες ούτε οι εμβολιασμένοι, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης

Εμβολιασμένοι μάσκες: Νέες οδηγίες ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες συνίσταται η χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους.

Εμβολιασμένοι μάσκες: Νέες οδηγίες

Νέες οδηγίες ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. ΟΙ γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες. Συστάσεις για χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους, καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιου.

Advertisement

Περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος στο Ισραήλ, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του ιού μέχρι τώρα. Έχει εξακριβωθεί η παρουσία του σε 92 χώρες και είναι πιθανό να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Έτσι, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ καταλήγουν πως είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Advertisement

Advertisement