anoixte-tin-agora-amp-8211-sarigiannis-exadaktylos-kai-vasilakopoylos-yper-tis-leitoyrgias-toy-lianemporioy-103218
18:37

«Ανοίξτε την αγορά» – Σαρηγιάννης, Εξαδάκτυλος και Βασιλακόπουλος υπέρ της λειτουργίας του λιανεμπορίου

Άνοιγμα Λιανεμπορίου: Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου διοργάνωσε ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών με τη συμμετοχή άνω των 40 δημοσιογράφων. Ο Α. Εξαδάκτυλος, o Δ. Σαρηγιάννης και ο Θ. Βασιλακόπουλος τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος της αγοράς.

Άνοιγμα Λιανεμπορίου: Η τοποθέτηση του Προέδρου του Ε.Σ.Α

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οικονομικής με την έννοια ότι το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και πως γύρω του κινούνται εκατοντάδες παραγωγικοί κλάδοι, που ουσιαστικά παραμένουν χωρίς πελάτες και στερούνται τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών. Από την άλλη, θα λειτουργήσει ως κοινωνική εκτόνωση, αφού θα βοηθήσει τους εγκλωβισμένους συμπολίτες μας και θα τους δώσει ψήγματα θετικής ενέργειας που έχουμε όλοι μας τόσο ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει τις άσκοπες συγκεντρώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Advertisement

Επιπλέον, μπορεί να επαναφέρει τη ρευστότητα σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις, που στηρίζονται στο εμπόριο, ως την μοναδική πηγή εσόδων και το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Άνοιγμα Λιανεμπορίου: «Χρησιμοποιήστε το λιανεμπόριο ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος»

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Καφούνης τόνισε πως, ο εμπορικός κόσμος της χώρας αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εξάλλου η αύξηση των κρουσμάτων με κλειστό το λιανεμπόριο, αποδεικνύει πως η αρχική μας θέση ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, ήταν σωστή.

Advertisement

Το λιανεμπόριο αν και είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει επιδείξει μεγάλη σοβαρότητα, τηρώντας απόλυτα κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Κλείνοντας δήλωσε: «Χρησιμοποιήστε μας. Χρησιμοποιήστε το λιανεμπόριο ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος και είμαι εδώ για να υποστηρίξω κάθε μέτρο λειτουργίας που θα προταθεί».

Advertisement

Άνοιγμα Λιανεμπορίου: Οι τοποθέτηση Σαρηγιάννη, Εξαδάκτυλου και Βασιλακόπουλου

Οι τρεις επιστήμονες κατέθεσαν πολύτιμους υγειονομικούς δείκτες, αναφέρθηκαν στην διάσταση της υγειονομικής κρίσης και κατέθεσαν προτάσεις για την άμεση και ασφαλή επιστροφή στην επαναλειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα:

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δ. Σαρηγιάννης, αφού προχώρησε σε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δεικτών που αφορούν στην υγειονομική κρίση, σημείωσε ότι το λιανεμπόριο έχει μόνο 6% συμμετοχή στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ αντίστοιχα από την ελλιπή εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων η επιβάρυνση έχει αυξηθεί κατά 25%. Έκλεισε λέγοντας ότι είναι αυταπόδεικτο ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνθέσουμε μία νέα βελτιωμένη κανονικότητα, που να λειτουργεί.

Advertisement

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος, αφού παρατήρησε ότι βρισκόμαστε μπρος σε μία νέα μορφή της πανδημίας, όπου η κούραση και οι μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει τα δεδομένα, εντούτοις το λιανεμπόριο με ελεγχόμενο τρόπο λειτουργίας μπορεί να επιφέρει λιγότερη υγειονομική επιβάρυνση από άλλες δραστηριότητες.Τόνισε δε τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας Θ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι με εργαλείο το λιανεμπόριο μπορούμε να επιτύχουμε ανακατεύθυνση των επαφών οι οποίες επιβαρύνουν τους υγειονομικούς δείκτες και τόνισε με νόημα: «αντί να είμαστε αρνητές της πραγματικότητας, να γίνουμε έξυπνοι διαχειριστές της κακής πραγματικότητας.