christos-zerefos-o-koronoios-mporei-na-proilthe-apo-to-liosimo-ton-pagon-sti-siviria-65390
07:37

Χρήστος Ζερεφός: Ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία

07:37
Νίκη Μουλά

Ο Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία.

Οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των παγετώνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη, φαίνεται ότι δεν αφορούν μόνο την άνοδο της στάθμης στους ωκεανούς και την εμφάνιση όλο και πιο έντονων και συχνών καιρικών φαινομένων.

Advertisement

Μία από τις «παρενέργειες» από το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με το σύνολο των εκθέσεων που δημοσιεύει η επιστημονική κοινότητα, είναι η εμφάνιση νέων ιών και μικροβίων, ή η επανεμφάνιση αρχαίων μικροοργανισμών, για τους οποίους ο άνθρωπος δεν διαθέτει «άμυνες».

Advertisement

Advertisement

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την προέλευση του νέου κορονοϊού συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να εξελίχθηκε, ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, είναι πιθανό, όπως και η «διαρροή» του από κάποιο εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα.

Ο Χρήστος Ζερεφός συνδύασε τα ακραία καιρικά φαινόμενα καύσωνα

Advertisement

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, έδωσε μία ακόμη προοπτική προέλευσης του κορονοϊού. Συνδυάζοντας τα ακραία φαινόμενα καύσωνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε μέρη όπως η Σιβηρία και ο Καναδάς, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να προήλθε από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία.

«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορονοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός και συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο σενάριο αναφέρεται σε σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό, καθώς και σε σχετικά συνέδρια που έγιναν στη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη.

Advertisement