dermitzakis-skliro-lockdown-ton-maio-akoma-kai-an-emvoliastei-to-70-108794
22:29

Δερμιτζάκης: «Σκληρό lockdown τον Μάιο ακόμα και αν εμβολιαστεί το 70%»

22:29
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Σκληρό lockdown ακόμα και αν εμβολιαστεί ένα 60-70% του πληθυσμού πρότεινε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ανέφερε ότι, «Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερη».

Advertisement

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι, «Ακόμη και αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, «είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση».

«Η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα δεν πρόκειται να μας δείξει τίποτα»

Αναφορικά με την παράταση του lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockodwon, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή. Η αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε lockdown οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”. Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».

Advertisement

Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης έκανε επίσης την εκτίμηση ότι, «Η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα δεν πρόκειται να μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να προβλέπουμε πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μικροδιαχείριση».

Advertisement