emvoliasmos-efivon-anoigei-i-platforma-gia-ilikies-15-eos-17-amp-8211-poia-emvolia-tha-kanoyn-63301
21:00

Eμβολιασμός εφήβων: Ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες 15 έως 17 – Ποια εμβόλια θα κάνουν

Eμβολιασμός εφήβων: Αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 15 με 17 ετών. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, θα ζητείται ρητή συναίνεση των γονέων.

Eμβολιασμός εφήβων: Όσα ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου

Στην απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως για τους εμβολιασμούς των ηλικιών 15 – 17, θα γίνουν διαθέσιμα τα mRNA εμβόλια, δηλαδή εκείνα της Pfizer και Moderna. Μιλώντας σχετικά με το θέμα, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε: «Εκφράζουμε τη θετική γνώμη της επιτροπής για εθελοντικό εμβολιασμό 15 ως 17, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης. Η επιτροπή Θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα προκύπτει. Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν».

Advertisement

Για τον εμβολιασμό των εφήβων, ανέφερε επίσης: «Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2%. Ενώ είναι υπό διερεύνηση και το σύνδρομο post covid που είναι ακόμα υπό μελέτη. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από 12 ως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Στην αμερικανική μελέτη από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Eμβολιασμός εφήβων: «Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα»

Υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθιες, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας. Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα. Γι αυτό έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων. Είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Ίσως να έχουν έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Advertisement

Τα εμβόλια θα είναι τα mRNA που είναι πιο αποτελεσματικά ακόμα και απ’ όσο είναι στους ενήλικους. Η πρώτη χώρα που άρχισε εμβολιασμό άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Για να ακολουθήσει και η έγκριση από FDA και EMA. Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει δική του στρατηγική. Αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων. Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιοκαρδίτιδας. Είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 ως 17 ετών και σε 6 εκατ. είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις περιοκαρδίτιδας. Απαιτείται συνεχείς επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές».

Advertisement

Ακολουθεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας: