eylogia-ton-pithikon-oi-3-tpopoi-poy-kollaei-amp-8211-ta-4-anisychitika-symptomata-amp-8211-i-diafora-me-tin-anemovlogia-37972
16:59

Ευλογιά των πιθήκων: Οι 3 τpόποι που κολλάει – Τα 4 ανησυχητικά συμπτώματα – Η διαφορά με την ανεμοβλογιά

Ματίνα Παγώνη – Ευλογιά πιθήκων: Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Σήμερα” του ΣΚΑΪ, μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί.

Παγώνη για ευλογιά πιθήκων: Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Όπως τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραία, «Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας». Σημείωσε μάλιστα, ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός.

Advertisement

Στη συνέχεια η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως: «Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970» και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

Μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια είπε: «Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις».

Advertisement

Όσον αφορά τα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3 με 4 εβδομάδες και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες. Σε ερώτηση για το ποια η διαφορά της ευλογιάς σε σχέση με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Advertisement

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για ευλογιά πιθήκων: Αυξήθηκαν τα περιστατικά σε μέρη που δεν έχουν σχέση με περιοχές που υπάρχει ο ιός

Για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων μίλησε το πρωί της Δευτέρας 23 Μαΐου, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, κα. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως είπε, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Advertisement

Η κα. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει ευλογιά των πιθήκων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν τρεις τρόποι:

  • Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια,
  • αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή,
  • αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε, πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και με το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου, τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον στο να απευθυνθεί σε γιατρό, είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.

Advertisement