odigoi-poy-kapnizoyn-erchontai-tsoychtera-prostima-kai-afairesi-diplomatos-amp-8211-poioys-afora-82227
19:40

Οδηγοί που καπνίζουν: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση διπλώματος – Ποιους αφορά

19:40
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Οδηγοί που καπνίζουν: Πρόστιμα και κυρώσεις για τους οδηγούς που καπνίζουν. Αυτό ορίζει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Οδηγοί που καπνίζουν: Η ποινή για την παράβαση

Για ένα μήνα χωρίς δίπλωμα, πέρα από το χρηματικό πρόστιμο, θα μένουν όσοι οδηγοί Ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ δημοσίας Χρήσης, καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών! Αυτό ορίζει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που επιχειρεί να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την κακή συνήθεια εκατομμυρίων οδηγών.

Advertisement

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ΚΟΚ δίνει αυστηρά πρόστιμα σε όλους τους οδηγούς ΙΧ που καπνίζουν. Επιπλέον, το πρόστιμο είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν στο ΙΧ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

Οδηγοί που καπνίζουν: Οι χώροι απαγόρευσης

Ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια. Εξαιρούνται οι χώροι που είναι ειδικά διαμορφωμένοι για τους καπνιστές. Απαγορεύεται επίσης, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων. Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Advertisement

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός. Το πρόστιμο διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Advertisement

Οδηγοί που καπνίζουν: Αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα στους οδηγούς αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης

Επιπλέον, επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση. Πρόστιμο θα δέχονται ακόμα και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Από την απαγόρευση χρήσης καπνικών προϊόντων σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν στους δρόμους της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκινά και η εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάτες και να τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις.

Advertisement

Διαβάστε Επίσης:

Σούπα για υπέρβαρους: Εφαρμόζεται σε μεγάλο νοσοκομείο και χάνεις μέχρι 7 κιλά σε μία εβδομάδα

Κρίσεις πανικού: 4 τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Κιάνου Ριβς: Μια ζωή γεμάτη με ανείπωτες τραγωδίες – Τα χτυπήματα της μοίρας που τον στιγμάτισαν