sotiris-tsiodras-tha-ektethoyme-oloi-ston-koronoio-einai-adynato-na-svisei-41136
14:39

Σωτήρης Τσιόδρας: «Θα εκτεθούμε όλοι στον κορωνοϊό, είναι αδύνατο να σβήσει»

14:39
Newsroom

Ο Σωτήρης Τσιόδρας καθημερινά μας ενημερώνει με ψυχραιμία και ειλικρίνεια για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αναφορικά με τον covid-19. Όπως και ο ίδιος παραδέχεται αλλά και όλοι οι συνάδελφοί του λοιμωξιολόγοι το γεγονός πως πάρθηκαν πάρα πολύ νωρίς μέτρα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Στα υπέρ συγκαταλέγεται πως είχαμε μόνο 123 θύματα και δύο θανάτους σήμερα ενώ στα αρνητικά πως δεν έχει αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη με τη πανδημία

Ο ιός είναι ύπουλος και κανείς δεν ξέρει την έκβασή του καθώς ούτε γίνεται να σταματήσει εντελώς η ζωή και να μπούμε “στο ψυγείο”, ούτε είναι εφικτό σε ανύποπτο χρόνο να μην κολλήσουμε.

Advertisement

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξήγησε πως το να γίνουν μηδενικά τα νούμερα και σε κρούσματα, δεν μπορεί να συμβεί, απλά γιατί υπάρχουν μικρές «εστίες» που πάντα θα χρίζουν προσοχής.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε: «Είναι αδύνατο να σβήσει μία τέτοια επιδημία, όταν υπάρχει εισαγωγή της επιδημίας από άλλες περιοχές, όταν υπάρχουν «μικρές φωτιές» που σιγοκαίνε και δεν πάρει κανείς τα μέτρα του έγκαιρα».

Advertisement

Είναι αδύνατο να μείνεις κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε σχετικά: «Θέλει πολύ προσοχή ώστε να πεις ότι μηδένισα την επιδημία. Όσο μάλιστα θα χαλαρώνουν τα μέτρα θα υπάρξουν ευκαιρίες διασποράς από όσους μπορεί να είχαν συμπτώματα και δεν τα πρόσεξαν ή από τους ασυμπτωματικούς. Είναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, πάρα πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να απομονωθούμε και να μην έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο, και αυτό δεν γίνεται. Σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό, αυτό που αποφύγαμε είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί.Είναι αδύνατο να μείνεις κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο που μπορεί τελικά να μην είναι αποτελεσματικό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την υγεία. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε».

Advertisement

Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις ανά τακτά χρονικά

O κος Τσιόδρας είπε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα και «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέφερε. Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή…».

Η χρήση υφασμάτινης μάσκας είναι αναγκαία σε κλειστούς χώρους

Αναφερόμενος σε ένα άλλο ζήτημα που συζήτησε η επιτροπή, αυτό της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση, όταν οι πολίτες θα κυκλοφορούν, είπε ότι «η σύσταση για αυτή την περίοδο θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται μετά από ειδική εκπαίδευση των πολιτών». Μάλιστα τόνισε, ότι οι οδηγίες αυτές θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην επιτροπή. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, κατέληξε ο κος Τσιόδρας στην αρχική του τοποθέτηση.

Advertisement

Τι θα καθορίσει το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον». Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας. Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε. Ο κος Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.