cheri-voitheias-meso-proslipseon-apo-ton-oaed-stis-chires-104797
13:56

Χέρι βοηθείας μέσω προσλήψεων από τον ΟΑΕΔ στις χήρες

13:56
Χριστίνα Προφαντή

Ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να βοηθήσει τις άνεργες χήρες να επανέλθουν στο περιβάλλον της εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις χήρες να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας θα τις εντάξει σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα η νομοθετική ρύθμιση για την μη εφαρμογή που ηλικιακου ορίου των συντάξεων χηρείας θα έρθει στην Βουλή μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας για την ρύθμιση οφειλών.

Advertisement

Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μετάθεση της χρονικής έναρξης της σχετικής διάταξης, που προβλέπει την περικοπή της σύνταξης χηρείας για δικαιούχους ηλικίας 52-55 ετών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην πράξη, θα επιδιωχθεί το «πάγωμα» της διάταξης για όσο χρονικό διάστημα το ποσοστό ανεργίας παραμένει άνω του 10%.Οπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι επιζώντες σύζυγοι που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη για όλη την διάρκεια της ζωής τους. Οσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή έως ότου τα παιδιά κλείσουν τα 18 ή τα 24 έτη αντίστοιχα και σε κάθε περίπτωση για τουλάχιστον μια 3ετία.Αντίθετα, όσοι χήροι/χήρες ήταν τη στιγμή του θανάτου κάτω των 55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά, δικαιούνται σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία, εάν δεν έχουν συμπληρώσει τα 55 έτη, η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.

Advertisement

Αυτή την περικοπή εξετάζεται να μεταθέσει το υπουργείο. Δεδομένου ότι η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, η τριετία εφαρμογής του νόμου θα ξεκινήσει από τον Μάιο του 2019.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ως και τον Αύγουστο του 2018 είχαν απονεμηθεί 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούσαν τότε 21.000 αιτήσεις. Με παρέμβαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά το νόμο Κατρούγκαλου, τέθηκε μάλιστα ελάχιστο πλαφόν στο ποσό των συντάξεων χηρείας στα 360 ευρώ, καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που η τελική παροχή ήταν πολύ χαμηλή ακόμη και κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Έτσι, οι γυναίκες που έχουν χάσει τον σύζυγό τους αναμένεται να βοηθηθούν από τα ερχόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Advertisement