Advertisement
ΟΑΕΔ

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για να την βγάλετε

20:50
Νίκη Μουλά

Η κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ χρειάζεται σε όλους του ανέργους γιατί μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά μέσω του ΟΑΕΔ ή μέσω κάποιου προγράμματος – επιδότησης που τρέχει για κάποιες επιχειρήσεις. Ο κάτοχός της κάρτας ανεργίας, θα πρέπει να την ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κάποιο  υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, γιατί αλλιώς διαγράφεται αυτόματα.

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ

Στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 15-74 ετών το οποίο:

Advertisement
  1. δεν έχει εργασία
  2. δεν είναι μαθητής, σπουδαστής ή φοιτητής οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας
  3. είναι διαθέσιμο στην αγορά εργασίας
  4. αναζητά ενεργά απασχόληση.

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Τι δικαιολογητικά απαιτούνται

Εάν δεν κάνεις φορολογική δήλωση τότε να πας στη Εφορία να πάρεις ένα έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/86 στο οποίο θα γράψεις τα στοιχεία σου με δικαιολογία έκδοσης «Για έκδοση κάρτας ανεργίας στον ΟΑΕΔ». Έπειτα θα το δώσεις να στο πρωτοκολλήσουν και θα πας με αυτό το έγγραφο στον ΟΑΕΔ. Επίσης, αν είσαι εξαρτώμενο μέλος (πχ από τους γονείς σου) να κρατάς το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή το Ε1 αυτών.

Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (πχ λογαριασμός ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό, κινητό τηλέφωνο, κ.τ.λ.) στο όνομά σου (ή του συζύγου- πατέρα- μητέρας, με όποιον συγκατοικείς τέλος πάντων!) ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Advertisement

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας.

Advertisement

Ταυτόχρονα, μπορείς να εγγραφείς στα γραφεία του ΟΑΕΔ της περιοχής σου, θα σου δώσουν ένα χαρτί «Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη Διαδικτυακή Πύλη». Αυτό γράφει πάνω τους κωδικούς πρόσβασης στη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Έτσι, μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (eServices IIS) του ΟΑΕΔ και να είσαι πιστοποιημένος χρήστης.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μόνο στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της περιοχής στην οποία υπάγεται ο άνεργος σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Μετά την εγγραφή του ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει το έγγραφο «Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη Διαδικτυακή Πύλη» (κωδικοί πρόσβασης). Μέσω του εγγράφου αυτού ο συναλλασσόμενος μπορεί να κάνει την εγγραφή του στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (eServices IIS) του Οργανισμού και να κάνει χρήση ως πιστοποιημένος χρήστης.

Advertisement

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Ποια τα δικαιώματα – Ποιες οι Παροχές

Μετά την εγγραφή του ο άνεργος ενδεικτικά έχει τα εξής δικαιώματα/παροχές:

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Για Πόσο Ισχύει το Δελτίο Ανεργίας μη επιδοτουμένων εγγεγραμμένων ανέργων

Τι ισχύει για τα άτομα με αναπηρία:

Τα εγγεγραμμένα μη επιδοτούμενα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ δεν υποχρεούνται στην ανανέωση της κάρτας Ανεργίας.

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεται

Με την εμφάνισή του, σύμφωνα με την παραγρ. 1 του παρόντος, ο επιδοτούμενος άνεργος κατοχυρώνει και το δικαίωμα είσπραξης των ποσών που αναλογούν στους δύο (2) πρώτους μήνες του αμέσως επόμενου τριμήνου.

Η αξίωση για την είσπραξη του μηνιαίου ποσού που αντιστοιχεί στον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου παραγράφεται αν ο άνεργος δεν εμφανιστεί στην Υπηρεσία μέχρι και την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα του αμέσως επόμενου τριμήνου.

Advertisement

Η τυχόν εκπρόθεσμη εμφάνιση του ανέργου, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, εντός του πρώτου διμήνου κάθε τριμήνου δεν αναπληρώνει την υποχρεωτική εμφάνισή του στην Υπηρεσία κατά τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου.

Το δικαίωμα είσπραξης του διμήνου του ανωτέρω εδαφίου κατοχυρώνεται με την υποχρεωτική εμφάνιση του ανέργου στον τρίτο μήνα.

Η αξίωση για την είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν σε όλους τους μήνες που έπονται του μήνα, κατά τον οποίο ο άνεργος όφειλε να εμφανισθεί στην Υπηρεσία και δεν εμφανίσθηκε, παραγράφεται, εφόσον ο άνεργος δεν τηρήσει την υποχρέωση να εμφανισθεί κατά τον τρίτο μήνα επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Όταν το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα επιδότησης είναι μικρότερο του τριμήνου, ως τρίτος μήνας για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται ο τελευταίος μήνας της επιδότησης.

Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται και στον άνεργο που λαμβάνει επίδομα μακροχρονίως ανέργου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 27 του ν. 3016/2002.

Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ: Πότε και γιατί διακόπτεται η επιδότηση του ανέργου

Όταν συντρέχει λόγος αναστολής της επιδότησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 1 του Κανονισμού Παροχών Ανεργίας, ή λόγος διακοπής της επιδότησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 1 περιπτώσεις β΄ και γ΄ του ως άνω Κανονισμού, ο επιδοτούμενος άνεργος υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών, και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του μήνα επιδότησης, από την ημέρα συνδρομής του λόγου αναστολής ή διακοπής της επιδότησης. Σε περίπτωση που ο επιδοτούμενος άνεργος δεν δηλώσει την ανάληψη οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης, εξαρτημένης ή μη, εντός των ανωτέρω προθεσμιών από την έναρξη της απασχόλησης, υποβάλλεται στις κυρώσεις που προβλέπονται από την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκδίδεται βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 71 του ν.3996/2011.

Μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευσή της διατάξεις.

Διαβάστε Επίσης:

ΟΑΕΔ: Δικαιολογητικά για ταμείο ανεργίας. Ποιοι δικαιούνται το επίδομα.

Δικαιολογητικά για αλλαγή – έκδοση ταυτότητας 2019. Όλες οι πληροφορίες.

Έκδοση διαβατηρίου: Τα Δικαιολογητικά, το κόστος και η αίτηση

 

 

TAGS:
Advertisement