10-fyta-poy-den-chreiazontai-katholoy-frontida-kai-antechoyn-gia-kairo-choris-poly-potisma-44730
12:30

10 φυτά που δεν χρειάζονται καθόλου φροντίδα και αντέχουν για καιρό χωρίς πολύ πότισμα

12:30
Newsroom

Φυτά με ελάχιστο πότισμα: Υπάρχουν πολλά φυτά, τα οποία μπορείτε να τα βάλετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Φυτά, τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτό, διότι μπορούν να παραμείνουν σε πολύ καλή κατάσταση, με ελάχιστο πότισμα. Ακολουθεί, η σχετική λίστα:

Φυτά με ελάχιστο πότισμα – Συμβουλές για το σπίτι: Ακολουθούν δέκα φυτά, τα οποία χρειάζονται πολύ λίγο πότισμα

– Ζάμια: Η ζάμια ή αλλιώς ζαμιοκούλκας διαθέτει καταπράσινα φύλλα με φυσική γυαλάδα λες και τα έχουν ψεκάσει με ειδικό σπρέι. Οι απαιτήσεις της είναι αρκετά χαμηλές, μιας και δε χρειάζεται φως. Τοποθέτησέ την σε ημισκιερό μέρος όπου δε θα έχει άμεση επαφή με τον ήλιο. Φτάνει έως 1 μέτρο, επομένως μπορείς άνετα να τη χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις μια γωνία του σπιτιού σου. Όσον αφορά το πότισμα, μπορείς κυριολεκτικά να το ξεχάσεις, αφού ανήκει στα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό. Χρειάζεται νερό μια φορά το μήνα, ίσως και πιο αραιά, σίγουρα όχι συχνότερα γιατί θα κιτρινίσουν τα φύλλα της. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να έρθεις σε επαφή με τα φύλλα της με γυμνά χέρια γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Advertisement

– Σανσεβιέρια: Η σανσεβιέρια λέγεται και γλώσσα της πεθεράς και διαθέτει πράσινα φύλλα με κίτρινο περίγραμμα σε σχήμα ξίφους. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και αρκετά ανθεκτικό φυτό που δε θέλει πολύ νερό, αφού χρειάζεται πότισμα μόνο μια φορά το μήνα. Αντέχει σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και απαιτεί περιστασιακή λίπανση. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της σανσεβιέριας είναι το γεγονός ότι παράγει οξυγόνο όλη την ημέρα καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα του χώρου.

Advertisement

Advertisement

Φυτά με ελάχιστο πότισμα – Συμβουλές για το σπίτι: Κι άλλα φυτά, τα οποία χρειάζονται πολύ λίγο πότισμα

– Διφενμπάχια: Ένα ακόμα από τα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό είναι η διφενμπάχια. Προτιμά τα φωτεινά ή τα ημισκιερά σημεία και χρειάζεται λίπανση δυο φορές το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού. Όσο για το πότισμα, απαιτεί μέτριο, ενώ τα κιτρινοπράσινα φύλλα του εξωτικού αυτού φυτού χρειάζονται συχνό ψέκασμα και καθάρισμα με χλιαρό νερό. Ωστόσο, η διφενμπάχια είναι δηλητηριώδης, επομένως φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα γάντια όταν την περιποιείσαι. Επίσης, καλό θα ήταν να μη την προτιμήσεις εάν έχεις παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι.

– Πόθος: Το φυτό πόθος έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς και είναι πολύ βολικό ως προς την περιποίηση. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στο κρύο αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο πόθος αγαπά την υγρασία αλλά δεν προτιμά το άμεσο φως του ήλιου. Ανήκει στα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό, επομένως πότισέ τον μόνο όταν αντιληφθείς ότι το χώμα στη γλάστρα έχει ξεραθεί. Επίσης, εάν έχεις πιατάκι, φρόντισε να αφαιρείς το περίσσιο νερό που βρίσκεται εκεί.

Advertisement

Φυτά με ελάχιστο πότισμα: Κι άλλα φυτά, τα οποία χρειάζονται πολύ λίγο πότισμα

– Καλαγχόη: Η καλαγχόη ανήκει στα παχύφυτα, πράγμα που εξηγεί το γεγονός ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Είναι ένα από τα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό, δηλαδή μόνο μία φορά την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα όμορφο φυτό που διαθέτει παχιά σκούρα πράσινα φύλλα με άνθη κόκκινου ή πορτοκαλί χρώματος. Μπορείς να τοποθετήσεις την καλαγχόη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού. Παρ’ όλα αυτά, τη χειμερινή περίοδο θα ήταν καλύτερα να την βάλεις μέσα στο σπίτι. Προτίμησε ένα σημείο όπου δε θα υπάρχει έντονο και άμεσο φως ήλιου, ενώ χρειάζεται λίπανση μία ή δύο φορές το μήνα.

– Αλόη: Η αλόη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμεύουν στην υγεία. Είναι ένα χαρακτηριστικό παχύφυτο με σκούρα πράσινα φύλλα και μαλακά αγκάθια. Τα φύλλα της είναι αυτά που κρύβουν το θεραπευτικό τζελ, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα εάν είσαι γνώστης. Επίσης, αναπτύσσουν παραφυάδες για αυτό απαιτείται μια πλατιά γλάστρα. Έχει χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα, αφού χρειάζεται μόνο όταν στεγνώσει το χώμα της. Η υπερβολική υγρασία είναι ένας λόγος που ενδέχεται να σαπίσει το φυτό σου. Μπορείς να τοποθετήσεις χαλίκια στον πάτο της γλάστρας προκειμένου να γίνεται καλύτερη αποστράγγιση του χώματος. Στην αλόη δεν αρέσει η άμεση επαφή με τον ήλιο αλλά χρειάζεται μια θέση με φως, αλλά και λίπανση με ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα μία φορά το μήνα.

Advertisement

Φυτά με ελάχιστο πότισμα: Επιπλέον, φυτά, τα οποία χρειάζονται πολύ λίγο πότισμα

– Αράλια: Η αράλια είναι κατά κύριο λόγο φυτό εσωτερικού χώρου αλλά από τον Απρίλιο ή το Μάιο μπορείς να την τοποθετήσεις και στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σου. Έχει μεγάλα εντυπωσιακά και απλωτά καταπράσινα φύλλα και μικρά άσπρα άνθη. Δεν είναι πολύ ψηλή αλλά μπορεί άνετα να καλύψει ένα σημείο του σπιτιού που σου φαίνεται άδειο. Η αράλια προτιμά να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο χωρίς όμως άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Ανήκει στα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό, καθώς απαιτεί μέτριο πότισμα το οποίο μπορεί να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το χειμώνα όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

– Ασπιδίστρα: Εάν ψάχνεις για ένα φυτό που μπορείς να το τοποθετήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού σου, τότε επίλεξε την ασπιδίστρα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το σημείο που θα την τοποθετήσεις. Χρειάζεται μια δροσερή και σκιερή θέση ή να είναι καλά προστατευμένη εάν την έχεις έξω. Η ασπιδίστρα διαθέτει μακριά λογχοειδή φύλλα και μικρά άνθη κόκκινου ή μοβ χρώματος τα οποί ξεπροβάλλουν από το χώμα. Όσον αφορά το πότισμά της, προτείνεται να γίνεται αραιά και ρίχνοντας λίγη ποσότητα νερού. Τέλος, μην ξεχνάς να καθαρίζεις τα φύλλα της με ένα βρεγμένο πανί για να φαίνονται ζωντανά και λαμπερά.

Φυτά με ελάχιστο πότισμα: Τα υπόλοιπα φυτά, τα οποία χρειάζονται πολύ λίγο πότισμα

– Μονστέρα: Η μονστέρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου. Πρόκειται για μεγάλο φυτό με μεγάλα καταπράσινα φύλλα, που ενδεχομένως να χρειάζεται στήριξη. Επομένως, θα πρέπει να έχεις αρκετό χώρο για να την φιλοξενήσεις σπίτι σου. Αν και μεγάλο φυτό, οι απαιτήσεις του είναι χαμηλές αφού ανήκει στα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό. Εξασφάλισε για τη μονστέρα μια θέση στην οποία να μην έχει απευθείας επαφή με το φως του ήλιου και λίπανέ τη κάθε δύο εβδομάδες. Ενώ το πότισμά της πρέπει να γίνεται ανά 10 μέρες ή μια- δυο φορές το μήνα κατά τους χειμερινούς μήνες.

– Φιλόδεντρο: Το φιλόδεντρο είναι ένα ακόμη από τα φυτά που δε θέλουν πολύ νερό για να επιβιώσουν. Μπορείς να το τοποθετήσεις είτε σε φωτεινό είτε σε σκιερό σημείο, όμως να ξέρεις ότι του αρέσει η ζέστη και η υγρή ατμόσφαιρα. Τα φύλλα του είναι στιλπνά, δερματώδη και χρώματος σκούρου πράσινου. Έχε στο νου σου ότι απαιτούν συχνό καθάρισμα και ψέκασμα για να φαίνονται πιο ζωηρά. Το φιλόδεντρο χρειάζεται περιορισμένο πότισμα και λίπανση κάθε 15 ημέρες από την περίοδο της άνοιξης έως το φθινόπωρο.