16-diakosmitika-lathi-sto-saloni-poy-to-kanoyn-na-fainetai-avolo-kai-ntemonte-49590
20:13

16 διακοσμητικά λάθη στο σαλόνι που το κάνουν να φαίνεται άβολο και ντεμοντέ

20:13
Χριστίνα Προφαντή

Η διακόσμηση του σαλονιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία μας, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται σε βασικούς κανόνες διακόσμησης, ώστε το αποτέλεσμα ν’ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

Υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουμε όλοι μας όταν ανακαινίζουμε το σαλόνι μας και πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Advertisement

Διακόσμηση του σαλονιού: Υπάρχει μόνο ένα φωτιστικό οροφής στο σαλόνι σας

Advertisement

Advertisement

Ο καλός φωτισμός δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φωτισμός επηρεάζει την διάθεση σας, έτσι το σαλόνι σας δεν μπορεί να έχει μόνο έναν πολυέλαιο στο κέντρο του. Δημιουργήστε το δικό σας σύστημα φωτισμού (με φώτα ανάγνωσης, τοίχου και δαπέδου, φώτα οροφής, και ούτω καθεξής).

Advertisement

Διακόσμηση του σαλονιού: Η απουσία ή το λάθος μέγεθος χαλιού στο δωμάτιο

Τα μικρά χαλιά φέρνουν ανισορροπία σε ένα δωμάτιο, έτσι πρέπει να είστε σίγουροι και να επιλέξετε το σωστό μέγεθος του χαλιού για το σαλόνι σας. Ένα μεγάλο χαλί εκτείνει οπτικά το χώρο και το εσωτερικό παίρνει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Advertisement

Διακόσμηση του σαλονιού: Η μη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασης

Το καλύτερο μέρος για μια τηλεόραση είναι ένας κενός τοίχος. Μην τοποθετείτε την τηλεόραση μπροστά ή κοντά σε ένα παράθυρο, καθώς είναι επιβλαβές για την όρασή σας και σας αποτρέπει από το να δείτε καθαρά την εικόνα.

Η απόσταση μεταξύ της τηλεόρασης και του καναπέ εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης: η απόσταση πρέπει να είναι ίση με 3-5 διαγωνία. Οπότε την επόμενη φορά που θα θέλετε να αγοράσετε νέα τηλεόραση για το σαλόνι σας πρέπει να το υπολογίσετε.

Διακόσμηση του σαλονιού: Μην υποτιμάτε τη δύναμη των μαξιλαριών

Τα μαξιλάρια του καναπέ δημιουργούν μια ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα. Κατά την επιλογή τους, πρέπει να εξετάσετε κατά πόσον το υλικό και η υφή τους ταιριάζει στο ύφασμα καναπέ σας και των πολυθρόνων σας.

Εάν τα έπιπλα στο σαλόνι είναι κατασκευασμένα από βελούδο μην επιλέξετε βαμβακερά ή λινά υφάσματα. Για τα μικρότερα έπιπλα, επιλέξτε μικρά αντικείμενα. Ένας τεράστιος καναπές επιτρέπει να βάλετε πάνω του, πολλά ογκώδη μαξιλάρια.

Διακόσμηση του σαλονιού: Ο καναπές σας πρέπει να ξεχωρίζει από τον τοίχο σας

Ο κανόνας αυτός λειτουργεί για μεγάλα δωμάτια. Εάν έχετε την ευκαιρία να τοποθετήσετε τον καναπέ μακριά από τον τοίχο, να το κάνετε. Θα διευρύνει οπτικά το χώρο και θα δημιουργήσει το αίσθημα της άνεσης. Εάν έχετε μεγάλο χώρο και ο καναπές σας ξεχωρίζει από το τοίχο θα αισθάνεστε λες και είστε περισσότερο σε ένα στούντιο χορού από ένα σαλόνι.

Διακόσμηση του σαλονιού: Σκούρα έπιπλα σε χαμηλοτάβανο σαλόνι

Εάν έχετε αγοράσει έπιπλα σκουρόχρωμα σε ένα δωμάτιο με χαμηλό ταβάνι,το αποτέλεσμα θα είναι να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα σε αυτό το χώρο. Επιλέξτε συμπαγή καναπέδες και καρέκλες και τακτοποιημένα τραπεζάκια με υπερυψωμένα πόδια. Κάντε ουδέτερες φωτεινές επιλογές στα έπιπλα που θα ευνοήσουν το χώρο σας.

Διακόσμηση του σαλονιού: Επιλέξτε τα έπιπλα σύμφωνα με το σχεδιασμό

Ακριβώς επειδή τα έπιπλα φαίνονται ωραία, δεν σημαίνει ότι θα ταιριάζουν και στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι άνετα για σας – και δοκιμάστε τα. Πάρτε μια θέση στη πολυθρόνα που θέλετε να αγοράσετε ή καθίστε στο τραπέζι που σας άρεσε. Διαφορετικά, θα χρησιμοποιήσετε σπάνια αυτά τα πράγματα και θα περνάτε αναγκαστικά κάποιο χρόνο μαζί τους.

Όταν κάνουμε ανακαινίσεις στο σπίτι μας, επικεντρωνόμαστε στα δικά μας συναισθήματα χωρίς να γνωρίζουμε όμως τα βασικά της διακόσμησης

Διακόσμηση του σαλονιού: Έπιπλα που έχουν χάσει τη σημασία τους

Υπάρχουν έπιπλα που είναι τώρα στη μόδα. Τα ογκώδη έπιπλα με ογκώδη πλάτη και μπράτσα έχουν φύγει από την μόδα εδώ και πολύ καιρό. Δώστε προσοχή σε αντικείμενα με ευθείες γραμμές και με προσεκτική σχεδιάση. Μπορείτε να επιλέξετε ένα παραδοσιακό καναπέ, αλλά να επιλέξετε σε αυτό ένα απροσδόκητο και μοντέρνο χρώμα.

Διακόσμηση του σαλονιού: Κακώς τοποθετημένες φωτογραφίες

Το τέλειο ύψος είναι 153 εκατοστά από το δάπεδο στο κέντρο της εικόνας. Εάν έχετε πάρα πολλές φωτογραφίες, φτιάξτε κολάζ με φωτογραφίες αντί με πολλών κορνίζων να βρίσκονται παντού στο σαλόνι σας καθώς είναι μια πολύ καλύτερη λύση.

Διακόσμηση του σαλονιού: Μεγάλα έπιπλα

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι όταν οι άνθρωποι γεμίζουν ένα δωμάτιο με έπιπλα που δεν ταιριάζει το μέγεθός τους σε αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για καναπέδες – οι οποίοι κάνουν το χώρο να φαίνεται πολύ μικρότερος. Αν έχετε μεγάλο καθιστικό, ένας ευρύχωρος καναπές είναι μια καλή ιδέα. Για τα μικρότερα σαλόνια, ένας διθέσιος καναπές και ένα ζευγάρι πολυθρόνες είναι η προτιμότερη λύση.

Διακόσμηση του σαλονιού: Παραμελείτε τη λειτουργικότητα του καθιστικού

Αν έχετε ένα ορθογώνιο δωμάτιο, μπορείτε να διορθώσετε το σχήμα του χρησιμοποιώντας ένα ντουλάπι ή ένα ράφι – σε τετράγωνο σχήμα καλύτερα, έτσι είναι ευκολότερο να κρατήσετε την ισορροπία στο χώρο.

Εδώ είναι μερικές ιδέες για τις ζώνες του σπιτιού σας:

Το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο – το υπνοδωμάτιο θα είναι πάντα πιο κοντά σε ένα παράθυρο, επειδή ο χώρος ύπνου θα πρέπει εγγενώς μακρυά από την είσοδο.

Το καθιστικό και η κουζίνα – μπορείτε να κανονίσετε τις ζώνες όπως σας αρέσει, αν και είναι προτιμότερο η κουζίνα να είναι πιο κοντά στο παράθυρο για άνετο μαγείρεμα με άφθονο φως.

Το σαλόνι και η τραπεζαρία – αυτές είναι δύο πλήρεις μονάδες που θα πρέπει να έχουν αρκετό χώρο σε ένα δωμάτιο.

Το καθιστικό και το γραφείο στο σπίτι – το γραφείο μπορεί να είναι σε μια μικρή γωνιά.

Διακόσμηση του σαλονιού: Δεν τονίζετε το κέντρο του δωματίου

Ένα σαλόνι απαιτεί να είναι λαμπερό. Μπορεί να έχει τζάκι, έργα τέχνης, ένα καθρέφτης, ταπετσαρία -ή και τίποτα που να προσελκύει την προσοχή. Μπορείτε επίσης, να τονίσετε μόνο μια πλευρά του σαλονιού σας και να του δώσετε έτσι περισσότερη λάμψη.

Διακόσμηση του σαλονιού: Φυτά σε μικρές γλάστρες

Καλύτερα να βάλετε μια μεγάλη γλάστρα με ένα φυτό παρά πολλά μικρά γλαστράκια μέσα στο σαλόνι σας. Έτσι, το δωμάτιό σας θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο άνετο.

Διακόσμηση του σαλονιού: Ντεμοντέ καλύμματα επίπλων

Η αλλαγή των καλυμμάτων των επίπλων, μπορεί να μετατρέψει ένα ολόκληρο δωμάτιο και να κάνει το σχέδιό του πιο κομψό και μοντέρνο. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την εικόνα του σαλονιού σας ανάλογα με τη διάθεση και τις εποχές.

Διακόσμηση του σαλονιού: Ακολουθείτε ένα μόνο στυλ

Αν δώσετε προτεραιότητα σε ένα συγκεκριμένο στυλ στο σαλόνι σας χωρίς αποκλίσεις, το δωμάτιό σας χάνει έτσι τη ζεστασιά του και γίνεται πολύ κοινότοπο. Ανακατέψτε το αγαπημένο σας στυλ με άλλα: εκλεκτικά, ρετρό,και πολλές άλλες επιλογές σχεδιασμού, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο σαλόνι. Και σίγουρα δεν θα θέλετε να το αποχωριστείτε.

Διακόσμηση του σαλονιού: Η κουρτίνες σας αλλάζουν οπτικά το χώρο

Αν κρεμάσετε λανθασμένα τις κουρτίνες μπορεί αυτό να κάνει το δωμάτιό σας να φαίνεται οπτικά μικρότερο. Είναι σημαντικό να κρεμάτε τις κουρτίνες ψηλά προκειμένου να φαίνεται μεγαλύτερο και το σαλόνι σας. Επιλέξτε φωτεινά και πιο έντονα χρώματα για να δώσετε μια ολοκληρωμένη πινελιά στο χώρο σας.