5-symvoyles-gia-ton-sosto-kai-se-vathos-katharismo-toy-spitioy-kai-ton-roychon-mas-tin-periodo-toy-koronoioy-47215
15:04

5 συμβουλές για τον σωστό και σε βάθος καθαρισμό του σπιτιού και των ρούχων μας την περίοδο του κορωνοϊού

15:04
Newsroom

Ο κορονοϊός επιβιώνει για μερικές ώρες σε επιφάνειες και έτσι η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή. Η σταθερότητα του ιού στον αέρα και στις επιφάνειες μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη μετάδοσή του, καθώς τα σωματίδιά του πρέπει να παραμείνουν βιώσιμα για αρκετό χρόνο για να εκδιωχθούν από τον ξενιστή και να ληφθούν από άλλον. Αντιθέτως, ο χρόνος επώασης του ιού, δηλαδή το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων, φτάνει μέχρι τις 14 ημέρες.

Τι συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)

Ο Covid-19 επιβιώνει σε άψυχες επιφάνειες άρα καθαρίστε όσο συχνότερα μπορείτε χωρίς υστερίες

Οι επιστήμονες διχάζονται ως προς την αξία της μανιακής καθαριότητας των επιφανειών. Οι ερευνητές του CDC βρήκαν, ότι ο ιός επιβιώνει σε κάποιες «άψυχες» επιφάνειες, όπως ο σκελετός του κρεβατιού, τα πόμολα στις πόρτες και τα ντουλαπάκια κουζίνας που ακουμπάμε περισσότερο για πάνω από 9 μέρες, οπότε η τακτική καθαριότητα είναι απολύτως αναγκαία.

Advertisement

Ωστόσο, ο Dr. Rick Martinello του Yale New Haven Health System, πιστεύει, ότι η ασθένεια διασπείρεται βασικά μέσω βήχα και φτερνίσματος, οπότε δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από το τυπικό καθάρισμα που γίνεται σε ένα τυπικό νοικοκυριό.

Η κλασσική χλωρίνη και τα απολυμαντικά είναι αρκετή για καθαριότητα και την εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του New York University, Dr. Robyn Gershon προτείνει να  χρησιμοποιούμε την κλασσική χλωρίνη για να απολυμαίνουμε τα αντικείμενα στο σπίτι που ακουμπάμε συχνά, όπως τα πόμολα, τις κουπαστές και οι διακόπτες. Τέλος τα απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι είναι αποτελεσματικά στις επιφάνειες, εφόσον αυτές παραμένουν υγρές για μερικά λεπτά.

Advertisement

Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί από ύφασμα σε άνθρωπο, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard.  Ωστόσο πρέπει να πλένουμε τα εσώρουχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια στους 60 βαθμούς ή στους 40 με απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη διασπορά μικροβίων. Ακόμα πιο συνεπείς στο πλύσιμο πρέπει να είμαστε αν κάποιος έχει βήξει πάνω μας ή αν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Advertisement

Μην παραμελούμε τον καθαρισμό στους διακόπτες, τα τηλεκοντρόλ, τα κινητά τηλέφωνα  και τα συμβατικά τηλέφωνα

Οι διακόπτες, τα τηλεκοντρόλ και τα κινητά τηλέφωνα αγγίζονται κατά μέσο όρο 3,3 φορές ανά ώρα, ενώ το πρόσωπό μας το αγγίζουμε 3,6 φορές ανά ώρα, σύμφωνα με το University of Arizona. Άρα πρέπει καθημερινά να τα απολυμαίνουμε.

Advertisement