7-exypnes-lyseis-gia-to-potisma-ton-fyton-mas-oso-eimaste-diakopes-86262
18:04

7 Έξυπνες λύσεις για το πότισμα των φυτών μας όσο είμαστε διακοπές

18:04
Newsroom

Διακοπές : Τι κάνουμε όταν θέλουμε να φύγουμε  και… λυπόμαστε τα φυτά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας, που θα μείνουν απότιστα όσο εμείς λείπουμε;

Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος και η καχυποψία η λύση του να εμπιστευτούμε το κλειδί σε κάποιον μακρινό συγγενή, φίλο ή ακόμα και φιλικό γείτονα δεν φαίνεται να είναι η πιο ενδεδειγμένη…

Advertisement

Ούτε, βέβαια, μπορούμε να αφήσουμε και τα φυτά μας στη μοίρα τους. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν ανάγκες. Πριν το κάνουμε θα ήταν καλό να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους. Να αναρωτηθούμε αν θα θέλαμε να έχουμε τέτοια μεταχείριση…

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά σας σε καλή κατάσταση όσο λείπετε, χωρίς να χρειάζεται να υποχρεωθείτε σε κάποιον.

Advertisement

Διακοπές : Το κλασικό αυτόματο πότισμα

Advertisement

Η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η συσκευή αυτόματου ποτίσματος. Φυσικά η εγκατάστασή της απαιτεί όχι μόνο κάποια δαπάνη, αλλά και το να έχετε ανοιχτό τον γενικό του νερού όσο λείπετε. Κάτι που δεν ενδείκνυται για μακροχρόνιες απουσίες.

Με το αυτόματο πότισμα, πάντως, ξενοιάζετε για τα φυτά σας. Αρκεί να έχετε ρυθμίσει σωστά τους χρονοδιακόπτες και να βεβαιωθείτε πριν φύγετε ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς την παρουσία σας. Οπότε είναι καλό να το τοποθετήσετε από την παραμονή της αναχώρησής σας.

Self-service γλάστρες

Advertisement

Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες με φιτίλι είναι μια άλλη λύση, κυρίως για τα φυτά που είναι πολύ ευαίσθητα και διατηρούνται ελάχιστα χωρίς νερό. Τέτοιες συσκευές και φιτίλια υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές στην αγορά, αρκεί να αφήσετε ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες. Θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι ο μηχανισμός λειτουργεί στον τύπο χώματος που έχετε τοποθετήσει. Το χώμα πρέπει να είναι σε μέτρια πυκνότητα.

Η λύση της μπανιέρας

Βάλτε τα πιο ευαίσθητα φυτά σας στη μπανιέρα. Αν θα λείψετε για λίγες ημέρες, αρκεί να τα ποτίσετε πρώτα καλά και να τα καλύψετε μ’ ένα πλαστικό, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία. Αν η απουσία σας είναι πιο μακροχρόνια γεμίστε την μπανιέρα (2-3 εκατοστά ύψος) με νερό και τοποθετήστε εκεί τις γλάστρες, κατά προτίμηση πάνω σε κάποια βάση, κάποιο τελάρο κτλ., ώστε να διατηρούνται πάντα δροσερά.

Διακοπές και φυτά προστασία από τον ήλιο και προσοχή στα ξένα χέρια

Advertisement

Πλαστική σακούλα

Κάποια πιο ανθεκτικά φυτά μπορούν να διατηρηθούν αρκεί να τα καλύψουμε εντελώς με μια πλαστική σακούλα. Αρκεί μόνο να ανοίξουμε μερικές τρύπες για να αναπνέει το φυτό και να μην το αφήσουμε εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως, διότι θα καταστραφεί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Προστασία από τον ήλιο

Τοποθετούμε τα περισσότερα φυτά μας σε χώρους όπου δεν υπάρχει ήλιος, ώστε να χρειάζονται λιγότερο νερό όταν ποτίζονται. Το υπόγειο είναι ιδανική λύση εφ’ όσον έχουμε χώρο, επειδή είναι συνάμα και δροσερό, εκτός του ότι έχει χαμηλότερο φωτισμό. Ένα φυτό έχει λιγότερες ανάγκες σε νερό αν διατηρείται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Προσοχή στα … ξένα χέρια

Αν έχετε αποφασίσει να εμπιστευθείτε τα κλειδιά σε κάποιο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης σας, να γνωρίζετε ότι έχει τη συνήθεια να τα…παραποτίζει, επειδή δεν θέλει να τα αφήσει αφρόντιστα μέχρι την επόμενη επίσκεψή του (η οποία μάλλον δεν ξέρει πότε θα είναι). Το υπερβολικό πότισμα σε ορισμένα ευαίσθητα φυτά έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το να μην είχαν ποτιστεί καθόλου.

Delivery σε φίλους

Υπάρχει και μια λύση που απαιτεί μεν κάποια κούραση παραπάνω, αλλά είναι ενδεδειγμένη. Μεταφέρετε τα φυτά σας ή, τέλος πάντων, αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία, στο σπίτι ενός φίλου, ώστε να τα φροντίζει μαζί με τα δικά του. Έτσι γλυτώνετε το να του δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας, αλλά τον γλυτώνετε και από τον κόπο να επισκέπτεται κάθε τόσο το σπίτι σας.