8-lathi-sto-katharisma-toy-mpanioy-poy-echoyn-os-apotelesma-na-kataligei-pio-vromiko-apo-prin-65578
17:16

8 λάθη στο καθάρισμα του μπάνιου που έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήγει πιο βρώμικο από πριν

17:16
Νίκη Μουλά

Το καθάρισμα του μπάνιου είναι μία από τις πιο δύσκολες δουλειές όταν ασχολείστε με το σπίτι, καθώς μαζί με την κουζίνα, είναι ένα δωμάτιο που συγκεντρώνει πλήθος μικροβίων, τα οποία θα πρέπει να εξουδετερωθούν για την υγεία της οικογένειάς σας. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που κάνετε και τελικά καταφέρνετε το αντίθετο αποτέλεσμα; Εμείς σας δίνουμε κάποια έξυπνα tips που μπορείτε ν’ ακολουθήσετε.

Καθάρισμα του μπάνιου: Καθαρίζετε επιφανειακά

Όλες οι νοικοκυρές καθαρίζουμε το καπάκι και το πάνω μέρος της τουαλέτας, ελάχιστες όμως καθαρίζουν τη βάση της, δηλαδή το μέρος κάτω από το καπάκι; Προσπαθείστε να είστε σχολαστικές μ’ αυτό το σημείο, διότι αποτελεί πηγή πολλών μικροβίων. Επίσης, ν’ απολυμαίνετε το καζανάκι και το κουμπί που πατάμε για ν’ ανοίξει, καθώς τα σημεία αυτά μαζεύουν πολύ περισσότερη βρωμιά απ’ όση φαίνεται!

Advertisement

Καθάρισμα του μπάνιου: Δεν πλένετε την κουρτίνα του μπάνιου

Οι περισσότερες νοικοκυρές όταν δουν ότι η κουρτίνα του μπάνιου έχει παλιώσει ή κιτρινίσει,  την αλλάζουν. Όμως, μέχρι να βρομίσει η κουρτίνα, έχει ήδη μαζέψει αρκετά μικρόβια που μπορεί ν’ απειλούν την υγεία σας, η λύση είναι να την βάλετε στο πλυντήριο ρούχων, με το χαλάκι που έχετε μέσα στη μπανιέρα ή κάποιες παλιές πετσέτες.

Γυρίστε τον διακόπτη στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα και αφού τελειώσει η πλύση, απλώστε την κανονικά στη θέση της. Η μυρωδιά από το μαλακτικό θα δώσει μια νότα φρεσκάδας σε όλο το σπίτι.

Advertisement

Καθάρισμα του μπάνιου: Κρεμάτε τις πετσέτες μέσα στο μπάνιο για να στεγνώσουν

Σε περίπτωση που αφήνετε τις πετσέτες να στεγνώσουν μέσα στο μπάνιο μετά από κάθε χρήση, είναι σα να μην τις πλύνατε καθόλου. Η υγρασία που συσσωρεύεται στο μπάνιο και τα υπολείμματα σαπουνιού, σαμπουάν  ή αφρόλουτρου που μένουν στην πετσέτα, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μούχλας και άλλων βακτηρίων. Γι’ αυτό να τις κρεμάτε σε εξωτερικό χώρο στην απλώστρα, μετά από κάθε χρήση.

Advertisement

Καθάρισμα του μπάνιου: Με το ίδιο σφουγγάρι καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες

Αν χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για την μπανιέρα, το νιπτήρα, τον καθρέπτη ή ακόμα και την τουαλέτα, πρέπει να σταματήσετε, διότι μεταφέρετε τα μικρόβια από τη μία επιφάνεια στην άλλη και επομένως, όσο και να αστράφτει, μόνο καθαρό δεν είναι το μπάνιο σας.

Χρησιμοποιείστε διαφορετικά σφουγγάρια για κάθε επιφάνεια και μόλις κάποιο απ’ αυτά λερωθεί αρκετά, αντικαταστήστε το.

Advertisement

Καθάρισμα του μπάνιου: Χρησιμοποιείτε πολλά χημικά/ τοξικά προϊόντα

Προπσπαθείτε να καθαρίζετε το μπάνιο, να καταπολεμήσετε και να εξουδετερώσετε κάθε μικρόβιο που υπάρχει σ’ αυτό με προϊόντα που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας. Γι’ αυτό, αν έχετε χρόνο, προτιμήστε να φτιάχνετε κάποια σπιτικά δικά σας καθαριστικά ή διαφορετικά χρησιμοποιείστε μόνο την απαραίτητη ποσότητα των προϊόντων που χρειάζεστε. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι όσο περισσότερο προϊόν βάλουμε στις βρώμικες επιφάνειες, τόσο πιο εύκολα θ’ απομακρυνθεί η βρωμιά.

Επίσης,  μην ανακατεύετε διαφορετικά χημικά προϊόντα μεταξύ τους, διότι η σύνθεση του καθενός είναι διαφορετική και  αν τ’ αναμίξετε, μπορεί ν’ αποδειχθούν εξαιρετικά βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καθάρισμα του μπάνιου: Δεν τρίβετε τις ενώσεις ανάμεσα στα πλακάκια

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι ενώσεις ανάμεσα στα πλακιάκια μπορεί να έχουν αποχρωματιστεί. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παλαιότητα των ειδών υγιεινής, αλλά και στην ανάπτυξη βακτηρίων εκεί. Επειδή το σφουγγάρισμα δεν τα εξουδετερώνει, προτιμήστε να τα τρίβετε με μία οδοντόβουρτσα βουτηγμένη στην χλωρίνη ή σε κάποιο άλλο καθαριστικό. Φυσικά, δεν χρειάζεται να το κάνετε συχνά, αλλά όποτε βλέπετε ότι χρειάζεται.

Καθάρισμα του μπάνιου: Δεν αλλάζετε τακτικά την πετσέτα των χεριών

Οι πετσέτες για τα χέρια χρησιμοποιούνται από όλους όσοι επισκέπτονται το μπάνιο σας, με αποτέλεσμα να μαζεύουν κάθε είδους βακτήρια. Γι’ αυτό, να τις αλλάζετε συχνά- ιδανικά κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες. Αν παρατηρήσετε, επίσης, ότι  η πετσέτα μυρίζει περίεργα, βάλτε την στο πλυντήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία που αναγράφεται στο ταμπελάκι της για να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια.

Advertisement

Καθάρισμα του μπάνιου: Δεν πλένετε το τηλέφωνο της ντουζιέρας

Δεν θα πρέπει ν’ αμελούμε την καθαριότητά του τηλεφώνου της ντουζιέρας γιατί όταν πλενόμαστε, μπορεί να κάνουμε μπάνιο με τ’ άλατα και τα μικρόβια που συσσωρεύονται εκεί.

Αρκεί να βάλετε σε μία πλαστική, διάφανη σακούλα μία κούπα λευκό ξύδι και δύο κουταλάκια της σούπας μαγειρική σόδα. Τοποθετήστε τη σακούλα στο τηλέφωνο έτσι ώστε να το καλύπτει εντελώς, δέστε την με λαστιχάκια και αφήστε το μείγμα να δράσει για μία νύχτα.

Το πρωί θα είναι πεντακάθαρο, χωρίς άλατα και χωρίς ίχνος βρωμιάς.