apagoreysi-kykloforias-pos-tha-ginei-i-arsi-ton-perioristikon-metron-amp-8211-oi-teleytaies-plirofories-43470
12:10

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων – Οι τελευταίες πληροφορίες

12:10
Newsroom

Άρση περιοριστικών μέτρων: Μετά τη βροχή, έρχεται, το ουράνιο τόξο. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται το πότε θα έρθει και για την πανδημία του κορωνοϊού. Δηλαδή, πότε θα μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς. Η πανδημία του COVID-19 πλήττει όλο τον πλανήτη και φυσικά το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Τι θα γίνει, όμως, με τις δουλείες και γενικότερα την καθημερινότητα των ανθρώπων; Αυτό, είναι ένα ερώτημα, το οποίο βασανίζει πολλούς…

Άρση περιοριστικών μέτρων: Τα δύο βήματα για την παύση των μέτρων

Τίποτα δεν πρόκειται να επιστρέψει όπως ήταν πριν από τον ιό εν μια νυκτί. Το πρώτο δείγμα πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων θα είναι βεβαίως η σαφής και σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι η καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου, να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Advertisement

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” επόμενο βήμα πριν από την άρση των μέτρων είναι να υπάρχουν έτοιμα μαζικά τεστ για τον ευρύ πληθυσμό. Από όλους τους ειδικούς –το έχει πει και ο κ. Τσιόδρας– θεωρείται απαραίτητο. Στους καινούργιους ασθενείς θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με περιορισμό και ιχνηλάτηση για τυχόν νέα διασπορά στην κοινότητα.

Από τη στιγμή που θα έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα –φθίνουσα πορεία κρουσμάτων και, δεύτερον, μαζικά τεστ που θα μας δίνουν πλήρη χαρτογράφηση της κοινωνίας–, τότε θα αρχίσει να υλοποιείται η πρώτη φάση αναίρεσης των μέτρων.

Advertisement

Άρση περιοριστικών μέτρων: Καραντίνα

Κάποιοι ασθενείς με ανοσία πλέον και βεβαίως οι υγιείς θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους τμηματικά. Θα το κάνουν, τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής. Η πολιτική απομόνωσης θα είναι φυσικά αυστηρή για εκείνους που νοσούν ή για συγκεκριμένες περιοχές. Όπως γίνεται τώρα με τα χωριά σε καραντίνα.

Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε νέες διοικητικές διαιρέσεις, είτε γεωγραφικά είτε επαγγελματικά, και να λαμβάνουμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία πως ο τάδε κλάδος μπορεί να εργαστεί κανονικά, ενώ ο δείνα συνεχίζει από το σπίτι. Σε πολλά από αυτά έχει αναφερθεί και ο Ran Balicer, σύμβουλος της κυβέρνησης του Ισραήλ και μέλος της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας COVID-19 του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων έχει προτείνει και την επιλογή ανταλλαγής SMS. Κάποιος θα μπορεί να αναφέρει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πυρετός ή βήχας με βασικές γεωγραφικές και δημογραφικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να εντοπίσει τυχόν νέες εστίες.

Άρση περιοριστικών μέτρων: Επανάκαμψη

Με αιχμή, λοιπόν, τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας. Ο χώρος της εστίασης και τα καφέ θα ανοίξουν μόνο αν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, οι υπηρεσίες το ίδιο. Η «νέα πραγματικότητα» θα διαρκεί κάθε φορά περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να τσεκαριστεί το ποσοστό διάδοσης και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος νέου γύρου μετάδοσης. Οσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.

Advertisement

Άρση περιοριστικών μέτρων: Τουρισμός

Ξεχωριστό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Εντός της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αν η Ελλάδα θα δεχθεί φέτος τουρίστες, έδωσε σαφώς στίγμα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σώσει οτιδήποτε σώζεται από την τουριστική σεζόν. «Αν ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα, τότε η τουριστική σεζόν, η οποία κορυφώνεται το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δεν θα έχει τόσο μεγάλες απώλειες», είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να απειλεί σοβαρά και να δοκιμάζει τα συστήματα υγείας, «τότε θα επανασχεδιάσουμε τη στάση μας».

Πράγματι η βούληση της κυβέρνησης είναι ει δυνατόν να σωθεί μέρος της τουριστικής σεζόν. Αν και είναι πρώιμο, καθώς εξαρτάται και από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός παγκοσμίως, μία από τις σκέψεις είναι να υπάρξει «άνοιγμα των συνόρων» από συγκεκριμένες χώρες όπου ο ιός δεν έχει διαδοθεί όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως όποιος έρχεται στην Ελλάδα, μόλις κατέβει από το αεροπλάνο, θα κάνει τεστ.